Main menu

header

26-07-1de Ana Trifan

- Fostul preşedinte al SUA a ţinut o dietă vegană

Fostul preşedinte american Bill Clinton (66 de ani) era cunoscut, în timpul mandatului său de la sfârşitul anilor ’90, pentru plăcerile sale culinare ce ţineau de domeniul fast-food. Preşedintele era fan declarat al hamburgerilor, cheeseburgerilor, cartofilor prăjiţi şi îngheţatelor. Dar după ce a suferit un cvadruplu bypass în 2004, urmat de o operaţie pe cord în 2010, când i s-a pus şi un stent, politicianul a decis că e cazul să se preocupe mai mult de sănătatea sa.

Trăieşte doar cu fructe, legume şi seminţe
După ce a făcut mai multe cercetări, fostul preşedinte al SUA a decis să devină vegan. Într-un interviu pentru postul de televiziune CNN, Bill Clinton a declarat: „Trăiesc cu legume, boabe, fructe, seminţe. Beau lapte de migdale amestecat cu fructe şi o pudră proteică. Mâncând în acest fel mi s-a schimbat metabolismul şi am slăbit peste 10 kilograme. Am ajuns la greutatea pe care o aveam în liceu”.

Colesterolul era să-l omoare
Alegerea de a fi vegan nu a fost doar una de dragul frumuseţii şi siluetei pentru politician. Clinton a continuat să aibă probleme de sănătate chiar şi după intervenţiile chirurgicale, ceea ce l-a împins să ia o decizie în privinţa alimentaţiei. Fostul preşedinte a explicat că alimentaţia nesănătoasă a făcut ca arterele sale să fie aproape de blocaj din cauza colesterolului depus pe ele. Pentru a-şi proteja sănătatea, Clinton a făcut cercetări şi a descoperit că, începând din 1986, nu mai puţin de 82% dintre cei care au trecut pe o dietă de plante au început să se vindece singuri, iar unii dintre ei şi-au curăţat arterele doar datorită noului stil de viaţă.
„Deja există 25 de ani de evidenţe în acest sens, aşa că m-am gândit, cum tot trebuia să slăbesc puţin pentru nunta fiicei mele Chelsea, să devin şi eu parte din acest experiment”, a declarat fostul preşedinte al SUA.
Acesta a mai spus că un alt factor care l-a motivat în trecerea la o dieta vegană a fost acela că vrea să se bucure de postura de bunic atunci când va veni vremea. „E un lucru foarte important. Eu şi Hillary (n.r. - soţia sa) suntem fericiţi. Ne iubim ginerele. Şi dacă o fi să apară nepoţi vrem şi noi să ne facem datoria de bunici!”.
Clinton a mai atras atenţia, public, asupra pericolului care planează asupra copiilor americani, din cauza obezităţii şi a mâncării nesănătoase. Practic, în ciuda dezvoltării societăţii, copiii din SUA au în acest moment o speranţă mai mică de viaţă decât părinţii lor, susţine fostul lider american.

Un stil de viaţă ce exclude produsele de origine animală

Dieta unui vegan exclude orice produs de origine animală. Cei care aleg acest stil de viaţă trebuie să spună adio nu numai cărnii de orice fel, ci şi laptelui, brânzeturilor, peştelui şi ouălor. Unii nutriţionişti sunt împotriva dietei vegane, deoarece consideră că aceasta nu asigură corpului destule proteine, calciu şi alte minerale care se obţin în mod normal din produsele de origine animală.
În apărarea stilului lor de viaţă, veganii susţin că toate nevoile nutriţionale ale organismului pot fi îndeplinite şi fără carne. Proteinele pot fi obţinute din nuci, seminţe, cereale şi produse din soia. Verdeţurile cu frunze lucioase, nucile şi seminţele, fructele uscate sunt surse importante de calciu. Fierul poate fi găsit şi el în unele verdeţuri, pâinea din cereale integrale, fructe uscate (în special caise şi smochine), dar şi din linte.

• Pe vremea când era preşedinte al SUA se spunea despre Bill Clinton că îi plăcea să alerge. Însă doar până la McDonald’s!