Main menu

header

de Ana Trifan

- Mâncaţi grăsimi şi... slăbiţi

Regimul preferat al culturiştilor vă poate ajuta şi pe dumneavoastră să aveţi o siluetă de invidiat fără să vă înfometaţi, păstrându-vă energia şi masa musculară.

Dispare pofta de dulce
Rezultatele încep să se vadă repede, nu suferiţi de foame, sunteţi plini de energie şi nu pierdeţi din masa musculară. Iată doar câteva dintre avantajele oferite de dieta ketogenică. Acest regim alimentar se numără printre cele preferate de culturişti, deoarece duce la pierderea accelerată a stratului adipos şi evidenţiază muşchii.
Înainte de a începe dieta trebuie să fiţi siguri că nu aveţi probleme cu ficatul sau cu rinichii, pentru că în aceste cazuri este contraindicată. Mai trebuie să fiţi pregătiţi să spuneţi adio dulciurilor, precum şi altor alimente bogate în carbohidraţi. Dacă însă veţi urma dieta cu atenţie, în mai puţin de o săptămână veţi observa că pofta de „ceva dulce” va dispărea ca prin minune.

Adio carbohidraţi!
Dar care este mecanismul ştiinţific după care funcţionează această dietă? Corpul nostru îşi ia energia din carbohidraţi. În momentul în care îi restrângem această ofertă, va fi nevoit să transforme grăsimea pentru a obţine energia necesară funcţionării. Procesul de transformare a grăsimilor din corp pentru obţinerea energiei se numeşte ketoză (cetoză).
Alimentele care sunt permise în această dietă sunt cele bogate în grăsimi şi proteine şi sărace în carbohidraţi. Înainte de a începe asiguraţi-vă că aveţi următoarele alimente: carne de orice fel şi conserve de carne şi de peşte (cele în ulei), alune, seminţe, migdale, nuci (toate crude), seminţe de in, smântână, unt, ouă, brânzeturi fermentate şi legume cu un conţinut mic în carbohidraţi (salată, varză, castraveţi, ardei, spanac, broccoli, fasole verde şi altele).

Nu amestecaţi brânzeturile cu carnea
Carnea poate fi gătită în orice fel, dar e de preferat să evitaţi prăjelile. Ideal este ca porţia de carne de la o masă să nu depăşească mărimea unei palme. Legumele pot fi consumate proaspete sau fierte, călite ori preparate la aburi. Brânzeturile e bine să fie mâncate ca gustări, între mese. Ele nu trebuie amestecate cu carnea, pentru că acest lucru va îngreuna digestia, iar cel puţin în primele două săptămâni ale regimului încercaţi să nu depăşiţi cantitatea de 200 de grame de lactate pe zi. Şi alunele, migdalele, nucile ori seminţele trebuie reduse la un pumn pe zi.
E de preferat să luaţi trei mese pe zi şi două gustări, pentru ca glicemia să nu o ia razna şi să vă cuprindă senzaţia de „mi-e foame de leşin”.

Nu uitaţi de legume!
Dimineaţa, de exemplu, puteţi mânca omlete cu brânză sau caşcaval, cu cârnăciori sau puţină costiţă. Nu uitaţi de legume, pentru că din ele trebuie să vă asiguraţi fibrele! Puteţi pune, lângă omletă, o salată din legumele permise, stropită cu ulei de măsline şi suc de lămâie.
La prânz puteţi opta pentru o friptură cu salată ori un grătar de pui cu fasole verde. Ca gustare puteţi mânca o conservă de peşte în ulei, cu salată verde şi lămâie ori brânză cu castraveţi.
La cină vă puteţi răsfăţa cu ficăţei la cuptor şi salată ori peşte cu sos de smântână şi broccoli.
Este foarte important să consumaţi trei-patru litri de apă pe zi, pentru a preveni o eventuală constipaţie. Se poate consuma cafea, dar nu aveţi voie să o îndulciţi.

Începutul e cel mai greu
Prima săptămână din această dietă este şi cea mai grea. Până când corpul intră în ketoza care va arde grăsimile există posibilitatea să vă simţiţi lipsiţi de energie, somnoroşi şi irascibili. Două-trei zile veţi fi bântuiţi şi de pofta de dulce, care va dispărea însă după ce corpul se adaptează. Primele semne că organismul a intrat pe consum de grăsimi sunt: transpiraţie abundentă, senzaţie de cald şi, uneori, respiraţie neplăcută. Pentru mai multă siguranţă, puteţi cere în farmacii „stripuri” sau bande de urină. Acestea se înmoaie în urină şi vă vor indica, printr-o anume culoare, dacă aţi intrat în starea de ketoză.
Dacă observaţi că această trecere spre transformarea grăsimilor în energie se face mai greu, este cazul să umblaţi la meniul zilnic şi să vedeţi dacă nu cumva consumaţi prea mulţi carbohidraţi (glucide). Pentru a intra în ketoză, trebuie să adunaţi maximum 30-40 de grame de carbohidraţi pe zi. În cazul în care aţi ales să mâncaţi mezeluri sau conserve de carne, citiţi cu atenţie eticheta, deoarece acestea au, de cele mai multe ori, amidon, deci carbohidraţi.

Evitaţi să vă abateţi de la regim
În primele două săptămâni ale acestei diete veţi slăbi cel puţin patru kilograme, apoi scăderea în greutate continuă cu cel puţin un kilogram pe săptămână. Atenţie! Dacă aţi trişat şi aţi gustat o bucăţică de ceva dulce veţi ieşi din starea de ketoză, aşa că va trebui să o luaţi de la capăt.
După două-trei săptămâni de dietă ţinută corect şi după ce aţi slăbit cel puţin patru-cinci kilograme, puteţi începe să măriţi treptat numărul de carbohidraţi din meniul zilnic. Pentru început puteţi adăuga o ceşcuţă cu fructe de pădure sau o jumătate de grepfrut pe zi, având grijă să urmăriţi dacă nu cumva greutatea dumneavoastră stagnează. Însă depăşirea raţiei de carbohidraţi nu este singurul motiv pentru care v-aţi putea opri din slăbire. Trebuie să aveţi grijă să consumaţi multă apă, pentru a ajuta metabolismul şi să nu renunţaţi în niciun caz la legume, din care vă veţi lua fibrele şi vitaminele necesare.

20-09-1Tratament pentru epileptici

Dieta ketogenică a fost lansată la începuturile secolului trecut ca un regim pentru tratarea copiilor bolnavi de epilepsie. Regimul acţionează cu succes în peste o jumătate din cazuri, fără să fie nevoie de alt tratament medicamentos. La mijlocul anilor ‘90, Jim Abrahams (foto), un producător de la Hollywood al cărui fiu s-a vindecat de epilepsie cu ajutorul acestei diete, a creat „Fundaţia Charlie”, pentru a o promova. Filmul „First Do No Harm”, cu Meryl Streep, a făcut parte, de asemenea, din campania de promovare pentru dieta ketogenică, în lupta cu epilepsia infantilă.

Avantaje
- Slăbiţi repede;
- Nu vă înfometaţi;
- Sunteţi energici;
- Nu pierdeţi masă musculară;
- Nu aveţi „pofte”.

Dezavantaje
- Primele zile de dietă aduc somnolenţă, dureri de cap şi oboseală;
- Poate apărea constipaţia;
- Duce la formarea pietrelor la rinichi;
- Favorizează apariţia cârceilor;
- Nu oferă un aport mare de vitamine.