Main menu

header

23-08-1de Ana Trifan

Nu reuşiţi să slăbiţi şi daţi vina pe hormoni, pe retenţia de apă ori pe gene? Sau poate doar vă păcăliţi singuri?... Terapeutul în nutriţie Liz Tucker (foto) enumeră scuzele lipsite de adevăr pe care le folosesc în special femeile pentru a nu ţine o dietă şi motivele pentru care acestea nu reuşesc să slăbească.

1. „Regimurile nu funcţionează la mine...”
Aţi încercat multe şi diferite diete, dar n-aţi reuşit să ţineţi kilogramele departe prea mult timp.
Adevărul: când consumaţi mai puţine calorii decât are nevoie corpul veţi slăbi. Problema intervine atunci când urmaţi diete fixe, pe perioade scurte, iar atunci când vedeţi că aţi atins greutatea dorită începeţi să faceţi greşeli şi, uşor-uşor, reveniţi la vechile obiceiuri alimentare. Rezultatul e că patru din zece femei ajung să cântărească mai mult după o dietă decât atunci când au început-o.
Soluţii: pentru a slăbi şi a rămâne la greutatea ideală, faceţi schimbări realiste în stilul de viaţă şi în alimentaţie, pentru perioade lungi, preferabil definitiv.

2. „Mese regulate? E imposibil...”
Dacă aveţi o viaţă agitată şi munciţi mult e foarte posibil ca mesele dumneavoastră numai regulate să nu fie. Mai mult, vă bazaţi pe „ciugulit” şi aveţi senzaţia că vă păcăliţi foamea.
Adevărul: unele persoane cred că „ciugulitul” în timpul zilei le ajută să piardă din greutate, dar studiile recente au arătat că nu este deloc adevărat. Când „ciuguliţi” în loc să mâncaţi normal, organismul arde mai puţine calorii. Mai mult decât atât, apare tendinţa de a gusta din produse nesănătoase, gen covrigei, chipsuri sau biscuiţi (o pungă medie de chipsuri are mai multe calorii decât un prânz cu o ciorbă de legume, un piept de pui la grătar şi o salată).
Soluţii: aduceţi-vă mâncare de acasă, astfel încât să puteţi consuma trei mese principale sărace în calorii, dar bogate în proteine.

3. „Am intoleranţă la gluten”
Pastele vă balonează, iar pâinea e inamicul dumneavoastră numărul 1 în dietă. Dacă renunţaţi la produsele pe bază de făină albă începeţi să slăbiţi. Dar sigur e semn de intoleranţă la gluten?
Adevărul: pentru mulţi, mâncăruri precum pastele sunt greu de digerat. Acest lucru e cauzat de apa pe care o absorb pastele, ce se umflă, provocând balonare. Asta nu înseamnă însă că aveţi o intoleranţă la gluten. Potrivit experţilor, mai puţin de 0,1% din populaţie suferă de această afecţiune. Faptul că slăbiţi atunci când renunţaţi la produsele pe bază de făină se explică prin aceea că sunt produse bogate în calorii, iar când le înlocuiţi cu altele, sărace în calorii şi sănătoase, e normal să înceapă să dispară kilogramele nedorite.
Soluţii: dacă analizele medicale demonstrează că nu suferiţi de intoleranţă, e cazul să nu mai daţi vina pe gluten, ci pe ce mâncaţi.

4. „Nu slăbesc din cauza hormonilor”
Misterioasa lume a hormonilor e învinuită foarte des pentru tot felul de afecţiuni, inclusiv obezitatea şi îngrăşarea.
Adevărul: femeile cu ovare polichistice pot întâmpina mai multe greutăţi atunci când încearcă să slăbească. Este valabil şi pentru persoanele care suferă de hipotiroidie. Mergeţi la medic şi faceţi un set de analize pentru a clarifica dacă suferiţi într-adevăr de aceste afecţiuni. Sindromul premenstrual are, de asemenea, impact asupra greutăţii femeilor, din cauza nivelurilor crescute de progesteron şi serotonină, ce afectează dispoziţia şi poftele alimentare.
Soluţii: încercaţi să vă controlaţi apetitul şi să nu mâncaţi mai mult decât în mod normal. „Păcăliţi-vă” poftele prin mai multă mişcare şi gustări sănătoase (fructe şi legume).

5. „Am un metabolism leneş”
Unii oameni par să mănânce cantităţi uriaşe de mâncare fără să pună vreun gram pe ei, în timp ce alţii au senzaţia că abia ciugulesc şi totuşi se îngraşă, aşa că dau vina pe un metabolism leneş.
Adevărul: există o serie de boli ce afectează metabolismul, însă majoritatea persoanelor supraponderale nu suferă de astfel de disfuncţii. Dacă sunteţi activi, veţi avea un metabolism crescut şi veţi arde multe calorii. Dacă nu, veţi avea un metabolism lent, iar corpul va transforma caloriile în depozite adipoase.
Soluţia: fiţi activi şi consumaţi produse precum carne slabă şi legume.

6. „Medicamentele sunt de vină...”
Nu vă puteţi risca viaţa întrerupând un tratament doar pentru a slăbi. Deci ce e de făcut?
Adevărul: multe medicamente, precum cele destinate tratării depresiei, migrenelor sau hipertensiunii, duc la îngrăşare. Motivul este că aceste pastile pot altera metabolismul şi pot provoca pofte ori un apetit exagerat.
Soluţii: întrebaţi medicul dacă nu există o alternativă la tratament, care să nu provoace creşterea în greutate. În caz că nu se poate, cereţi opinia unui dietetician, care vă va alcătui un regim.

7. „Aşa e toată familia...”
Mai toţi din familie sunt dolofani, aşa că bănuiţi genetica pentru că sunteţi supraponderali.
Adevărul: este posibil să moşteniţi obezitatea, dar aceasta nu este o genă dominantă.
Soluţii: învăţaţi de la vârste fragede cât de importantă e alimentaţia corectă şi sănătoasă. De asemenea, daţi multă importanţă exerciţiilor fizice.

8. „Am oase mari şi grele...”
Mulţi dau vina pe „oasele mari şi grele” atunci când nu reuşesc să intre într-o pereche de pantaloni.
Adevărul: „Dacă ai un schelet mai mare, înseamnă că ai şi o musculatură mai dezvoltată. Dar asta nu înseamnă că oasele mari vin la pachet cu un strat de grăsime”, explică terapeutul în nutriţie.
Soluţie: învăţaţi să vă împăcaţi cu tipul de corp pe care-l aveţi. Mâncaţi sănătos şi faceţi mişcare pentru a scăpa de burtă şi de „colăcei”.

9. „Am retenţie de apă”
„Nu sunt şunculiţe, e apă”, se scuză unele domnişoare în timp ce le vezi devenind din ce în ce mai rotunjoare. Chiar e vina apei?
Adevărul: multe femei reţin multă apă înainte de menstruaţie. Dacă acul cântarului sare cu peste 3 kg într-un timp scurt mergeţi la medic pentru a elimina o eventuală afecţiune a rinichilor. Dacă nu e vorba despre o boală, nu mai daţi vina pe retenţia de lichide.
Soluţie: fluidele sunt transportate în corp de sistemul limfatic şi corpul se bazează pe musculatură pentru a menţine „curgerea” lichidelor. Aşa că faceţi multe exerciţii fizice şi mergeţi mai mult pe jos.

10. „Sufăr de insomnie...”
Lipsa somnului suficient duce la creşterea greutăţii.
Adevărul: studii recente realizate de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, SUA, au arătat că cei care sunt la dietă şi dorm cel puţin opt ore pe noapte slăbesc de aproape două ori mai rapid decât cei care dorm mai puţin de şase ore. Mai mult decât atât, au demonstrat că lipsa somnului produce un hormon ce stimulează foamea.
Soluţie: faceţi plimbări lungi seara, iar în frigider nu lăsaţi decât alimente sănătoase şi cu puţine calorii, pentru cazurile în care nu vă puteţi înfrâna poftele nocturne.

„Posibilitatea ca vina pentru kilogramele în plus să vină din obiceiurile alimentare proaste din familie este mai mare decât probabilitatea de a fi gras din motive genetice“ (Liz Tucker)