Main menu

header

05-08-1de Cătălina Tăgârţă

Lipoliza prin criogenie este o nouă metodă de remodelare corporală, ce foloseşte frigul pentru a dizolva grăsimea. Prin îngheţarea acesteia, organismul o va elimina apoi singur, fără bisturiu, ace, durere şi fără a fi nevoie de o perioadă de recuperare ulterioară. Otilia Bălăşică (foto), asistent în cadrul Centrului de Dermatologie Estetică DermaLife, ne-a spus mai multe despre această procedură.

„Ţesuturile grase, vulnerabile la temperaturi scăzute”
Metoda e folosită în clinicile europene de profil, bucurându-se de succes atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. „Ţesuturile grase de sub piele sunt mai vulnerabile la temperaturi scăzute în comparaţie cu celelalte ţesuturi din jur, precum pielea şi muşchii. Într-un interval de două-şase săptămâni de la efectuarea acestei terapii celulele grase mor, iar organismul le elimină natural, prin procesele metabolice”, ne-a explicat Otilia Bălăşică, cea care lucrează cu acest aparat performant.

„Pacientul nu simte senzaţia neplăcută de frig”
Înainte de procedura propriu-zisă, stratul de ţesut adipos pe care trebuie să se intervină e măsurat cu ajutorul unui cleştişor special, din plastic. Valorile indicate de cleştişor sunt apoi introduse în aparat, ale cărui cleme sunt plasate pe zonele cu probleme, unde pacientul vrea să piardă centimetri. „Se face mai întâi un vacuum, apoi începe răcirea, de la temperatura corpului, până la circa 3 grade Celsius. Cu toate acestea, pacientul nu va simţi senzaţia neplăcută de frig. Cele mai solicitate zone sunt abdomenul, flancurile şi aripioarele. Se pot face însă proceduri şi pe braţe, pe partea lateral-interioară a genunchiului ori sub fese, de unde celulita e foarte greu de dat jos cu alte proceduri sau cu exerciţii fizice, întrucât ţesutul adipos e foarte bine prins”, ne-a spus specialista.

Previne îngrăşarea neuniformă
Un mare avantaj al acestei metode e că se previne îngrăşarea neuniformă. Însă rezultatele se obţin treptat, de aceea pacienţii sunt chemaţi la control la o lună şi jumătate de la efectuarea procedurii. „Sunt recomandate maximum trei şedinţe de lipoliză prin criogenie, la intervale de şase săptămâni între ele, iar în urma fiecărei şedinţe se pot pierde circa trei centimetri, pentru că nu vorbim despre o scădere în kilograme, ci în centimetri, întrucât e o metodă de «remodelare»”.

Trebuie însoţită de regim
Terapia a primit aprobarea Comunităţii Europene şi FDA (Food and Drug Administration, SUA). Acest tip de tratament nu înlocuieşte un mod de viaţă sănătos, ce presupune o dietă echilibrată şi exerciţiu fizic, însă ajută la remodelarea corporală, îndepărtând depozitele adipoase de pe zone localizate, care nu au putut fi eliminate prin dietă. „Regimul alimentar e bine să fie ţinut de fiecare persoană în parte. Cu cât acesta e mai echilibrat şi pacientul are un stil de viaţă sănătos, cu atât tratamentele pe care le face au rezultate mai bune, de durată”, a încheiat specialista.

Nu are efecte secundare
Această procedură nu are contraindicaţii, însă după efectuarea ei trebuie să se respecte indicaţiile medicului. „Le recomandăm pacienţilor să nu facă băi fierbinţi, jacuzzi sau masaj anticelulitic timp de două-trei zile după efectuarea şedinţei. În ceea ce priveşte efectele secundare, nu există aşa ceva. Pot apărea cel mult o mică înroşire şi mici echimoze - vânătăi”, a mai spus asistenta Otilia Bălăşică.

• Lipoliza prin criogenie e recomandată persoanelor peste 18 ani, atât bărbaţilor, cât şi femeilor, iar preţul variază în funcţie de şedinţă şi zona pe care se lucrează.