Main menu

header

18-07-1de Cătălina Tăgârţă

Persoanele care-şi propun să înceapă o cură de slăbire sau pur şi simplu de detoxificare în această primăvară pot urma sfaturile celebrei realizatoare tv Martha Stewart. Una dintre marile favorite ale publicului american a publicat cartea „Power foods” („Puterea alimentelor”), o pledoarie pentru alimentaţia sănătoasă, bazată pe ingrediente proaspete, la îndemâna tuturor.

Asigură necesarul zilnic de vitamine
Regimul Marthei Stewart este mai degrabă o propunere de viaţă sănătoasă, fiind bogat în vitamine, minerale şi oligoelemente esenţiale pentru organism. Acesta nu are în vedere doar o siluetă de vis, ci înclină vizibil către o alimentaţie echilibrată, care să asigure şi necesarul zilnic de vitamine.
În plus, mesajul autoarei este să consumăm alimente de calitate, să redescoperim valoarea nepreţuită a unui corp sănătos şi a unui psihic armonios, hrănite prin elemente calitative, nu cantitative.

Recomandă consumul de produse adaptate fiecărui sezon
Potrivit autoarei, există câteva reguli care vor aduce beneficii esenţiale, pe termen lung, pentru sănătate dacă sunt respectate. În primul rând, trebuie să includem în alimentaţie o varietate cât mai mare de alimente naturale. E important să cumpărăm alimente produse local, adaptându-ne fiecărui sezon, dar este de preferat ca acestea să provină din agricultura ecologică. Să nu uităm să trecem pe lista de cumpărături cantităţi mari de cereale, nuci şi seminţe, să limităm consumul de sare, iar când preparăm alimentele cu ulei să-l folosim doar pe cel de măsline sau de rapiţă. Dacă e nevoie de supă pentru prepararea anumitor reţete fie cumpăraţi una instant, dar care să fie organică, săracă în sodiu, fie faceţi supă în casă. Apoi, poate cea mai importantă regulă pe care o dă specialista este ca o jumătate din conţinutul farfuriei să constea în legume, un sfert în cereale integrale şi celălalt sfert în proteine, dar fără grăsimi.

38 de superalimente ce menţin silueta
Mai mult, Martha Stewart propune şi o listă cu 38 de superalimente ce ar trebui să se regăsească în alimentaţia tuturor persoanelor care vor să slăbească şi să-şi menţină silueta. Iată care sunt acestea: sfecla roşie, sparanghelul, anghinarea, avocado, ardeiul gras, broccoli, varza de Bruxelles, morcovii, varza, ciupercile, spanacul, cartofii dulci, ştevia, roşiile, dovleacul, caisele, fructele de pădure, citricele, kiwi, papaya, perele, orezul brun, ovăzul, quinoa, fasolea, mazărea, soia boabe, migdalele, nucile pecan şi nucile obişnuite, fisticul, seminţele de in şi de dovleac, ouăle, iaurtul, păstrăvul, somonul şi uleiul de măsline. Evident că e dificil să se includă toate aceste ingrediente în alimentaţia zilnică, însă e indicat să le consumăm în mod constant, cel puţin prin rotaţie.

- Potrivit autoarei, corpul sănătos şi psihicul armonios trebuie „hrănite” cu elemente calitative, nu cantitative.