Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Puţine persoane ştiu că alimentaţia trebuie adaptată nu numai în funcţie de nevoile fiecăruia, ci şi de sezon. Astfel, e necesar ca hrana să fie aleasă cu grijă, iar cantitatea şi numărul caloriilor să corespundă greutăţii corpului. Dieta mediteraneană este recunoscută la nivel internaţional ca un tip de alimentaţie sănătoasă, cu multiple beneficii. Potrivit specialiştilor spanioli, ea previne hipercolesterolemia şi cancerul aparatului digestiv, ţine la distanţă bolile cardiovasculare şi aduce un aport echilibrat de nutrienţi.

Aport crescut de produse vegetale
Dieta mediteraneană constă într-un conţinut bogat de produse vegetale (legume, fructe şi verdeţuri proaspete), dar şi fibre, cereale, consum moderat de vin şi ulei de măsline.
Dincolo de slăbit, care va avea loc treptat, dieta mediteraneană reprezintă un stil de viaţă sănătos, un plus de prospeţime şi de tinereţe.
Fiecare persoană trebuie să ţină cont de aspectele legate de viaţa personală, de vârstă, de starea fizică, de profesie şi de perioada din an în momentul în care se hotărăşte să apeleze la această dietă, pentru că cea ţinută vara nu trebuie să fie aceeaşi cu cea din timpul iernii.

Mai puţine calorii în sezonul rece
Toamna şi iarna, atunci când temperaturile sunt mai scăzute, nu e bine să se consume un număr mare de calorii, deoarece asta va însemna o creştere în greutate şi apariţia problemelor de sănătate.
Potrivit specialiştilor spanioli, un bărbat sănătos în vârstă de 40 de ani, cu greutatea de 80 de kilograme şi înălţimea de 1,80 metri, care nu este sedentar, trebuie să consume zilnic 2.800 de calorii. O femeie de aceeaşi vârstă, cu greutatea de 65 de kilograme şi 1,60 metri înălţime, la fel de activă, are nevoie de 2.200 de calorii în fiecare zi. Pentru persoanele cu vârsta înaintată, de exemplu peste 55 de ani, e nevoie să se scadă şi numărul de calorii, respectiv la bărbat să se ajungă la aproximativ 2.200, iar la femei, la 1.900. În schimb, un adolescent poate avea nevoie între 2.500 şi 3.000 de calorii pe zi, pe când o adolescentă, 2.000-2.200 de calorii.

Respectaţi piramida alimentelor
Şi iarna, la fel ca vara, e foarte important să se consume salate, care hidratează corpul şi-i asigură vitaminele şi sărurile minerale necesare. De asemenea, e important să se respecte piramida alimentelor, ce are la bază cereale, verdeţuri, legume şi fructe proaspete, carne slabă şi peşte, seminţe, ouă, lapte şi derivatele lor. Ouăle pot fi mâncate zilnic, mai puţin gălbenuşurile, din cauza grăsimilor saturate pe care le conţin. Restul alimentelor trebuie consumate mai rar, în cantităţi mici.

- În general, 60% dintre calorii provin din hidraţi de carbon (cereale, pâine sau orez), 25% din grăsimi (brânză, lapte) şi 15% din proteine (se găsesc în carne şi peşte).
- Trebuie să se evite înlocuirea deserturilor ce constau în fructe cu alimente precum ciocolata sau prăjiturile, ce trebuie consumate doar ocazional şi în cantităţi mici.