Main menu

header

28-10-1de Adi Văduva

- Liposelecţia VASER cu ultrasunete, cea mai nouă metodă în chirurgia estetică

Liposelecţia VASER cu ultrasunete este cea mai avansată tehnică de remodelare corporală, ce oferă rezultate precise, cu recuperare rapidă şi cu un disconfort foarte mic. Începând din luna noiembrie, românii pot beneficia de această ultimă tehnologie în chirurgia estetică la Clinica ArcaLife. Despre procedura în sine vă oferă detalii doctor Cristian Niţă (foto), managerul clinicii unde se efectuează lipoaspiraţia VASER cu ultrasunete.

Remodelarea cu această tehnologie are trei etape importante
- În ce constă această intervenţie?
- Primul pas este consultul de specialitate în care, împreună cu medicul şi în funcţie de dorinţele pacientului, se stabilesc exact zonele unde trebuie intervenit. Tehnica în sine este foarte simplă. Practic, sunt trei paşi. Primul este acela de a infuza o substanţă salină (denumită fluid tumescent), ce conţine un anestezic, un vasoconstrictor şi o substanţă ce diminuează acidoza generată de celelalte două substanţe. Toate acestea se injectează în grăsime, la nivelul zonelor asupra cărora s-a stabilit că se va acţiona. Acest fluid are două roluri importante: de a asigura o anestezie locală şi de a slăbi atât legăturile dintre celulele adipoase, cât şi cele dintre celulele adipoase şi matricea de colagen (acea „pânză de păianjen” pe care stau celulele adipoase). Pasul al doilea este introducerea unei sonde ce emite un fascicul de ultrasunete setat pe o anumită frecvenţă, ce creează un fenomen de cavitaţie ce rupe complet legăturile dintre celulele adipoase şi matricea de colagen. Celulele devin libere, iar grăsimea se transformă într-un lichid şi este aspirată, în pasul trei, printr-o sondă de aspiraţie.

- Ce diferenţe sunt între acest tip de liposucţie şi celelalte existente acum pe piaţa de specialitate?
- Sunt mai multe diferenţe. În primul rând, emulsifierea acestui strat adipos se face în masă, uniform. Aspiraţia, de asemenea, se face total, uniform, fără pericolul apariţiei acelor denivelări, care apar atât în metoda clasică, dar şi în cea cu laser. De exemplu, la lipoaspiraţia mecanică se introduce sonda şi se fac două mişcări: una de du-te-vino, iar cealaltă de baleere pe laterală. În timpul mişcărilor, sonda rupe şi aspiră tot ce întâlneşte în cale: sânge, lezează vase, nervi, muşchi, pentru că nu ştie să facă diferenţa între ele. La lipoaspiraţia cu tehnologie VASER, fluidul tumescent creează un spaţiu virtual între stratul adipos şi celelalte ţesuturi înconjurătoare. Doar grăsimea este afectată şi aspirată ulterior. Acea frecvenţă de ultrasunete mai are un rol, acela de a forţa pielea să se retragă uniform. Tocmai de aceea apar imediat şi efectele. La aspiraţia cu laser, fasciculul este trimis înainte şi în lateral. Practic, dacă chirurgul nu urmăreşte bine zonele sau sare peste una, apar acele denivelări, coloane de grăsime. Apoi, la lipoaspiraţia cu laser, celulele sunt distruse, iar grăsimea nu mai este viabilă. Mulţi spun „şi ce, la ce-mi trebuie?!”. Ei bine, sunt zone în care s-ar putea acţiona prin reimplantarea grăsimii proprii. Aceasta se filtrează şi se reintroduce la nivelul musculaturii pectorale, de exemplu, la nivelul sânilor, buzelor, feselor sau feţei.

Nu are complicaţii şi contraindicaţii
- Ce complicaţii pot apărea în urma acestui gen de lipoaspiraţie?
- Nu s-a înregistrat până acum nicio complicaţie. N-au existat sângerări, infecţii, nemulţumiri. Şi asta pentru că este luată foarte în serios discuţia cu pacientul înainte de operaţie. Trebuie aflat în primul rând ce-şi doreşte. Apoi el trebuie să înţeleagă că pentru a atinge rezultatele dorite trebuie să respecte nişte reguli simple.

- Există contraindicaţii? Sunt persoane care nu au voie să recurgă la o astfel de procedură?
- Contraindicaţii există în cazul persoanelor care suferă de alte patologii: boli grave cardiace, tulburări de coagulare, persoane infectate cu HIV, pacienţi diabetici netrataţi sau netrataţi suficient. Dar toate aceste contraindicaţii generale sunt inerente în cazul oricărei alte intervenţii chirurgicale. Nu există contraindicaţii stricte pentru acest tip de lipoaspiraţie.

Se face anestezie locală sau generală
- Cât durează o astfel de operaţie?
- Durata intervenţiei diferă în funcţie de cantitatea de grăsime pe care urmează să o scoatem, în funcţie de dorinţele pacientului, pentru că există posibilitatea ca în timpul aceleiaşi şedinţe să i se trateze faţa şi spatele sau abdomenul, şoldurile şi talia. În funcţie de zonele în care urmează să se acţioneze se va face anestezie locală sau generală. Este chiar recomandat ca pentru zonele mici să se lucreze cu anestezie locală, cu pacienţi conştienţi, care simt doar mişcarea, nu şi durerea. În cazul în care se va acţiona pe zone mai mari, se face anestezie generală. La fel şi în cazul pacienţilor anxioşi. Dacă pacientul care a suferit o anestezie generală vrea să se acţioneze şi asupra altor zone, acest lucru nu se poate întâmpla mai devreme de o săptămână de la prima intervenţie.

Preţurile pot depăşi 10.000 de lei
- Cât costă o astfel de intervenţie?
- Noi îi facem pe pacienţi să înţeleagă cât costă procedura în sine, cât costă ortezele, terapia postoperatorie, cât costă regia de sală, cât costă ustensilele şi consumabilele medicale folosite în timpul procedurii şi după procedură. Iar acest lucru depinde de suprafaţa pe care se lucrează. De exemplu, un abdomen complet lucrat zonă cu zonă ar costa 17.000 de lei, pe când dacă se face la preţ de pachet ajunge la 11.500 de lei. Aici este cuprinsă inclusiv spitalizarea.

- În cât timp se recuperează pacientul după operaţie?
- După a treia, maximum a patra şedintă de terapie-postoperatorie, pacientul îşi poate începe activitatea socială. El trebuie să continue cele zece şedinţe de terapie şi să poarte corsetul până la patru săptămâni. După aceea poate să facă absolut orice. Inciziile prin care se introduc acele sonde sunt de aproximativ 3 mm. Practic, nu există incizii, tăieturi, iar inciziile nu sunt vizibile şi se fac şi în pliurile cutanate.

- Ce alte recomandări mai primesc pacienţii după operaţie?
- Aceleaşi recomandări pe care le primeşte majoritatea oamenilor în ceea ce priveşte stilul de viaţă: să reducă nivelul de carbohidraţi, să nu mai consume grăsimi, dulciuri. Se recomandă ca mişcarea fizică să fie făcută de două ori pe săptămână, dar nu la nivel de performanţă. Cât să fie suficient să nu anchilozezi. Repet, sunt recomandări pe care ar trebui să le urmeze orice om, indiferent că apelează sau nu la o lipoaspiraţie VASER.

Terapia postoperatorie este esenţială

Înainte de această procedură, medicul trebuie să se asigure că pacientul a înţeles ce are de făcut ulterior. Pentru că urmează o terapie postoperatorie. Rezultatele finale se permanentizează prin această terapie, care constă într-un tratament de electrostimulare cu ultrasunete şi un masaj de drenaj profund pentru a se elimina orice lichid restant în urma aspiraţiei şi eventualele celule de grăsime rămase libere. Apoi, pielea trebuie să se lipească de fascia musculară, de aceea pacientul trebuie să poarte până la patru săptămâni o orteză, un corset elastic pe care trebuie să-l poarte 24 de ore din 24, exceptând perioadele când se spală. De aceea este recomandat ca pacienţii să-şi achiziţioneze două astfel de corsete, pentru a şi le putea schimba. Sunt persoane care optează să nu facă această terapie postoperatorie, dar medicii care se respectă ar trebui să nu accepte să opereze pacienţii care nu vor să urmeze şi această etapă finală. Nu sunt necesare mai mult de zece şedinţe postoperatorii. Ultrasunele au rolul de a diminua inflamaţia locală din jurul tegumentului şi să facă mai uşor de suportat masajul care trebuie realizat în profunzime. Acest masaj trebuie să asigure etanşeitatea dintre piele şi muşchi.

- Procedura VASER se poate repeta, dar nu mai devreme de şase luni.

- Cine a suferit o intervenţie chirurgicală de acest gen şi nu respectă regulile unui stil de viaţă sănătos va constata că are straturi adipoase în exces, însă nu în zonele care au fost deja tratate, ci în altele.