Main menu

header

de Daniela Anton

Dietele cu struguri se bazează pe principiul activării metabolismului de ardere a grăsimilor cu ajutorul substanţelor din aceste fructe, ce asigură o bună hidratare a organismului, iar conţinutul ridicat de zaharuri potoleşte rapid foamea. Gustările dintre mese, pe bază de struguri, menţin glicemia la un nivel constant şi astfel nu este întrerupt procesul de ardere a grăsimilor. Însă, este important să respectaţi întocmai planul de dietă, pentru ca aceasta să fie eficientă.

Cura rapidă
Dieta rapidă se ţine timp de cinci zile, cu struguri dulci, bine copţi. Aceasta vă scapă de toxine, reglează metabolismul şi vă va înfrumuseţa tenul şi pielea. Pe parcursul regimului se consumă în fiecare zi 1,5 kg de struguri ori 1-2 l de suc proaspăt preparat, cantitatea maximă fiind de 3-4 kg de struguri ori 2-4 l de suc, zilnic. După ultima zi în care consumaţi numai struguri, vă reobişnuiţi gradat cu alimentele normale, consumând mai întâi infuzii îndulcite cu miere şi alimente uşoare (supe de legume calde, cartofi fierţi), ajungând ca în trei-patru zile să vă alimentaţi normal.
Recomandări: strugurii trebuie să fie dulci, bine copţi şi proaspeţi (să nu fi intrat în fermentaţie sau să se fi deshidratat la soare). Singurul supliment ce se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde, neîndulcite, de chimen, mentă piperată ori cimbrişor.
Efecte: curăţă corpul de toxine, elimină obezitatea, reglează metabolismul şi întăreşte sistemul cardiovascular. De asemenea, cura cu struguri înfrumuseţează tenul şi pielea, combate acneea şi erupţiile cutanate şi ajută la vindecarea dermatozelor rebele.

Cura medie
Deşi scăderile în greutate sunt mai puţin spectaculoase, cei care nu pot ţine cura rapidă de cinci zile pot opta pentru cea medie, de doar două zile pe săptămână. Veţi scădea în greutate încet, dar sigur. Timp de două zile pe săptămână nu se consumă nimic altceva decât struguri: 1,5-3 kg/zi. Ziua de cură începe şi se termină întotdeauna la aceeaşi oră.
Recomandări: este bine ca timp de o lună să aveţi în fiecare săptămână două astfel de zile în care să mâncaţi struguri. Veţi observa că în această lună organismul va cere instinctiv alimente mai uşoare şi mai bogate în vitamine şi minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce vă va ajuta să slăbiţi. În cazul în care apar probleme, cum ar fi diaree sau crampe, puteţi consuma în ziua de cură mici cantităţi de ceai de chimen ori de mentă, neîndulcite, la ieşirea din cură introducând pâinea prăjită, orezul şi aperitivele uscate.
Efecte: scăderile în greutate sunt mai puţin spectaculoase ca la cura precedentă, dar dacă între zilele de cură menţineţi o alimentaţie regulată (fără suplimente între mese) şi uşoară (fără prăjeli, carne şi dulciuri grele), veţi scădea încet şi sigur în greutate: 1-3 kg pe săptămână.

Cura lentă
În dieta lentă puteţi mânca şi alte alimente în afară de struguri. Aceştia se vor consuma întotdeauna înainte de masă, fiind repartizaţi echilibrat. Pentru a putea scăpa de kilogramele în plus, condiţia acestei diete lente este să nu faceţi abuzuri alimentare. Cantitatea de fructe consumate creşte, gradat, astfel: în prima zi se consumă o jumătate de kilogram de struguri, repartizaţi la cele trei mese principale (de exemplu, câte un ciorchine înainte de fiecare masă). A doua zi se va consuma cu o jumătate de kilogram mai mult, deci 1 kg de struguri, repartizat la mesele principale. Se creşte apoi cu câte o jumătate de kilogram pe zi, astfel încât în a şasea zi se ajunge la 3 kg, repartizate la cele trei mese principale. Se menţine această cantitate timp de încă trei zile (în zilele 7, 8 şi 9), după care se revine la alimentaţia normală.
Recomandări: strugurii se consumă întotdeauna înainte de masă, fiind repartizaţi echilibrat, astfel încât să nu ajungeţi să mâncaţi la cină 2 kg de struguri, în timp ce în restul zilei v-aţi delectat cu toate bunătăţile, în afară de struguri. Între mese nu se mănâncă nimic. Pe parcursul curei, mesele se iau la aceeaşi oră. Cel mai bine este să consumaţi fructele cu tot cu coajă. Cura se poate repeta după trei zile de pauză.
Efecte: scăderea în greutate este lentă, dar sigură, cu condiţia să nu faceţi abuzuri alimentare.

Pont! Strugurii se mănâncă lent, astfel încât senzaţia de saţietate să se instaleze cât mai repede.