Main menu

header

23-07-1de Elena Şerban

- Russell Crowe trebuie să slăbească drastic pentru a intra în rolul din „Omul de oţel“

Cine îşi imaginează văzându-l pe Russell Crowe în „Gladiatorul” că actorul australian nu face niciun efort pentru a arăta… dumnezeieşte se înşală amarnic. Pentru că şi actorii, nu doar actriţele, fac eforturi pentru a rămâne la un anumit număr de kilograme sau pentru a slăbi când e cazul. Fie pentru un rol, fie doar pentru a arăta permanent impecabil. Crowe a fost obligat să se îngraşe 30 de kilograme pentru rolul din filmul „Body of lies”. Acum însă se pregăteşte pentru rolul din „Man of steel” („Omul de oţel”), pentru care va începe filmările în această toamnă (cel mai devreme).

„Ştiam că am luat în greutate, dar nu îmi dădeam seama cât”
După ce ziariştii de la diverse publicaţii l-au fotografiat în ipostaze nu tocmai onorante pentru actorul cu ochi albaştri, „Gladiatorul” a decis că e cazul să ia măsuri. „M-am văzut şi eu în nişte fotografii. Ştiam că m-am îngrăşat, dar nu îmi dădeam seama cât de mult. E adevărat şi faptul că nu mai sunt foarte tânăr - am 47 de ani - a contribuit la acumularea kilogramelor nedorite. Prin urmare, am decis să iau măsuri”, declara Russell, care trebuie să scape de povara celor 30 de kilograme acumulate pentru a intra în rolul din „Body of lies”.

Plan de bătaie de 105 zile
Cu ajutorul unui antrenor şi al unui nutriţionist, actorul a pus la punct un program pe parcursul a 105 zile. „Dietă, sport şi conştiinciozitate. Acestea sunt lucrurile de care am nevoie pentru a slăbi de la 107 kilograme la aproximativ 85 kilograme”, a precizat actorul într-un interviu acordat la începutul lunii iunie unei publicaţii de peste Ocean.
El şi-a ţinut la curent fanii, prin intermediul unei reţele de socializare, cu progresele pe care le făcea, dar şi cu exerciţiile pe care trebuia să le execute sau cu alimentele consumate. La 12 zile după primul post, Russell scria: „Acum am 99 kg, datorită celor 45 de minute de mers alert zilnic, a celor 12 minute de lucrat la bicicleta eliptică şi a faptului că în fiecare dintre aceste zile am ridicat greutăţi timp de 40 de minute. Toate aceste exerciţii sunt completate de faptul că dieta mea zilnică de până acum nu a depăşit 2.400 de calorii. Un alt lucru important este acela că alimentele pe care le mănânc nu conţin gluten. Aşadar, dacă vreţi să slăbiţi, evitaţi produsele din grâu, secară, orez, porumb, mei, orz şi ovăz. Veţi observa totuşi că sportul, mişcarea în general, este cel mai eficient. Pregătiţi-vă să udaţi zilnic cel puţin un pachet cu şerveţele de hârtie”, a afirmat actorul.

Îşi îndeamnă fiii să facă mişcare
Spre marea sa surpriză, durerile pe care australianul se aştepta să le aibă în primele zile nu s-au instalat. „Nu vă faceţi griji că veţi suferi de febră musculară. Unii, printre care mă număr şi eu, am fost mai norocoşi. Antrenorul meu spune însă că, dacă mişcarea e făcută treptat, nu se înregistrează dureri. De aceea recomand şi copiilor mei să facă sport încă de la vârste fragede. În afară de faptul că vor fi mereu în formă, nu le va fi greu să facă exerciţii ori de câte ori doresc”, a declarat Russell, care are doi băieţi: Charlie, de 8 ani, şi Tennyson, de 5 ani.

Nu mănâncă nimic pe bază de gluten
În afara sportului şi a dietei fără gluten, nutriţionistul l-a sfătuit pe starul hollywoodian să mănânce în fiecare zi între şase şi opt mese. Acestea sunt, mai bine zis, nişte gustări constituite, în mare parte, din alimente ce conţin multe fibre: legume, fructe, seminţe şi peşte. Toate acestea sunt bune şi pentru că au calităţi antioxidante, conţin cantităţi mici de grăsimi, dar de bună calitate, şi proteine. De asemenea, sunt indicate shake-urile ce conţin caseină (proteină din lapte cu digestie lentă).

Nevoit să adopte regimul raw
După ce a mai slăbit câteva kilograme, actorul a mărit numărul orelor petrecute la sala de gimnastică şi a trecut pe un regim alimentar raw. Dieta raw are la bază consumarea alimentelor neprocesate termic şi în mare parte organice. Mai precis, nu se acceptă încălzirea alimentelor peste 48°C.
Există două variante ale dietelor raw: strict vegetariană, dar şi una care acceptă peştele, carnea şi lactatele nepasteurizate. Nutriţioniştii spun că alimentele raw conţin enzime vii, care ajută la digestie. Mare parte dintre aceste enzime sunt distruse în momentul gătirii alimentelor sau în momentul procesării pentru conservare.

Roluri diferite, siluete pe măsură

Aceasta nu este prima dată când Russell Crowe îşi modifică silueta de dragul rolurilor pe care le interpretează. Pentru a intra mai bine în pielea gladiatorului, a matematicianului John Forbes Nash Jr, a pugilistului Jimmy Braddok sau a lui Robin Hood, australianul, născut în Noua Zeelendă, a trecut prin mai multe transformări. Astfel, pentru a avea trupul din „Gladiatorul” (rol care i-a adus Premiul Oscar), Russell a urmat câteva luni o dietă echilibrată, combinată cu ore întregi de exerciţii fizice. Actorul mânca între şase şi opt mese pe zi constând în legume şi fructe. De asemenea, petrecea zilnic la sală cel puţin o oră, pentru a executa exerciţii de cardio, bandă şi ridicări de greutăţi. După ora de încălzire, actorul îşi lucra separat toate grupele de muşchi. Pentru a intra mai bine în pielea genialului matematician John Forbes Nash Jr, din filmul „A beautiful mind” („O minte minunată”), Crowe trebuia să arate slab, chiar bolnăvicios. De aceea a început să facă ore întregi de sport îmbrăcat foarte gros (pentru a slăbi), fără să lucreze niciun muşchi. Trebuia doar să pară apatic. Şi i-a şi ieşit! În filmul „Cinderella Man”, actorul cu ochi interesanţi trebuia să arate ca un boxer. Că doar rolul său era cel al pugilistului Jimmy Braddok. A găsit un antrenor pe măsură, nimeni altul decât Dundee, instructorul care s-a ocupat de Muhammad Ali. Regimul era criminal. Dimineaţa, la 6:00 - 6 km de alergare. Apoi, la 7:00, o oră de lucrat cu sacul de box şi apoi trei-patru ore de exerciţii la sală. Seara, din nou, alergare. Toată ziua actorul mânca doar alimente sănătoase (legume, fructe, carne fiartă şi lactate). Nimeni nu îşi imagina că Robin Hood e un grăsan. Aşa şi-a spus şi Russell, dar şi echipa sa de filmare, care i-a pregătit australianului o sală de sport chiar pe platoul unde se turna producţia. Ridicatul greutăţilor, boxatul, alergatul în jurul platoului sunt doar câteva dintre sporturile practicate de Crowe pentru a căpăta silueta dorită, de om sănătos şi bine hrănit. Plus un regim alimentar bazat pe cel al locuitorilor insulei japoneze Okinawa. Regim care presupune doar 800 de calorii pe zi. Să mai spună cineva că e uşor să fii actor!

- Russell Crowe a mai urmat o dietă drastică şi înainte de a juca rolul lui Robin Hood din producţia cu acelaşi nume în 2010.
- Pentru a se îngrăşa pentru rolul din „Body of lies”, Russell a mâncat câteva săptămâni doar produse de la fast-food şi multe, multe brioşe cu ciocolată.