Main menu

header

de Ana Trifan

Dieta cu ciuperci, foarte populară în Italia, vă va ajuta să pierdeţi în greutate într-un mod gradual şi sănătos, ceea ce vă va feri de riscul de a pune rapid la loc kilogramele pierdute, dar şi de eventuale boli ori anemii care apar deseori în urma unor regimuri drastice.

Mai multe variante pentru a evita poftele
Ciupercile reprezintă un aliment generos, pentru că acestea pot fi combinate în aproape orice fel de mâncare, de la aperitive vegetariene la tocăniţe şi fripturi. Meniul acestui regim cuprinde atât ciuperci, cât şi multe alte alimente, fără a vă obliga să renunţaţi la carbohidraţi sau la carne. De asemenea, aveţi mai multe variante pentru mic dejun, gustare, cină şi prânz, tocmai pentru a nu interveni poftele şi frustrarea, şi pentru ca fiecare să-şi aleagă ce-i place mai mult.

Micul dejun
Aveţi de ales între trei variante. Prima cuprinde cafea cu lapte degresat, suc proaspăt din două portocale sau două kiwi şi patru galete integrale (din grâu sau din orez expandat, care se găsesc în supermarketuri sau magazine de produse naturiste).
A doua variantă presupune cafea cu lapte degresat sau un ceai verde, o felie de pâine integrală pe care aţi uns-o cu o linguriţă cu ulei de măsline şi o roşie.
A treia variantă, pentru cei care nu pot renunţa la cereale la micul dejun, e alcătuită dintr-un pahar cu lapte degresat, patru-cinci linguri cu cereale fără zahăr şi o portocală sau un măr.

Gustarea de dimineaţă
Dieta propune şi aici mai multe variante. Prima: o felie de pâine integrală cu 40 g brânză proaspătă sau două felii subţiri de şuncă presată şi o cafea cu lapte degresat. A doua variantă e alcătuită dintr-o cafea cu lapte degresat şi o portocală sau un măr ori două kiwi. A treia opţiune presupune un iaurt slab cu patru-cinci linguri cu cereale fără zahăr. A patra variantă e alcătuită dintr-o cafea cu lapte degresat, un pahar cu suc natural de fructe şi trei galete integrale.

Prânzul
La primul fel aveţi de ales între ciuperci combinate cu o porţie de varză cu fasole verde ori spanac, ciuperci fripte cu o salată de roşii şi castraveţi, o porţie de ciuperci gratinate, două vinete la cuptor umplute cu ciuperci sau ciuperci la grătar cu salată de verdeţuri (un bol).
Pentru felul doi aveţi de ales între o felie de piept de pui, una de carne slabă de vită, preparată la cuptor ori un macrou la grătar sau la cuptor. La garnitură puteţi opta pentru un ardei gras, un cartof de mărime medie preparat la cuptor, o porţie mică de orez brun sau o salată verde.
Desertul va consta într-un fruct (evitaţi bananele, prunele şi perele).

Cina
Seara veţi mânca 50 g pâine integrală şi o salată verde cu roşii la care adăugaţi una din aceste variante: ciuperci la grătar, 100 g spaghete cu ciuperci, un filé de peşte cu o mână de ciuperci fripte, 50 g brânză slabă sau 50 g şuncă slabă cu ciuperci ori un hamburger de vită cu ciuperci la grătar.
La desert aveţi voie un fruct.

Renunţaţi să număraţi caloriile consumate

Dacă urmaţi acest regim nu trebuie să vă stresaţi pentru cantitatea de ciuperci pe care o veţi folosi la prepararea felurilor de mâncare. 100 g ciuperci la conservă nu au mai mult de 30 de calorii, dacă alegeţi varianta congelată nu au nici măcar 10 calorii, iar în varianta proaspătă au cel mult 20 de calorii.

De reţinut! Ciupercile au aproximativ 2 g proteine la 100 g, 0,3 g carbohidraţi şi 0,1-0,2 g lipide.