Main menu

header

11-08-2de Cătălina Tăgârţă

Vă chinuiţi să slăbiţi şi nu reuşiţi sub nicio formă? V-aţi gândit vreodată că poate obiceiurile dumneavoastră alimentare nu sunt corecte? Potrivit nutriţionistei Gabriela Man (foto), piramida alimentelor s-a schimbat radical faţă de cum o ştiam noi. Potrivit acesteia, laptele de vacă nu are ce căuta în hrana noastră, întrucât e destinat viţeilor, iar oamenilor le poate provoca tumori, iar grăsimile nu trebuie excluse de tot din alimentaţie.

„Am slăbit 24 de kilograme şi mă menţin şi astăzi”
În primul rând, pentru a slăbi, e necesar să renunţaţi de tot la pastele făinoase. Făina albă din grâu îngraşă, iar cea integrală e o alegere bună pentru persoanele la care nu s-a declanşat excesul ponderal. Dacă aţi apucat deja să vă îngrăşaţi, acestea trebuie înlocuite cu un tip special de făină. „Eu sunt specializată în medicina generală şi am lucrat multă vreme pe piaţa farmaceutică, unde imaginea conta foarte mult. Acum şase ani ajunsesem să am 74 de kilograme la o înălţime de 1,62 m, ceea ce însemna enorm. Greutatea mi-a afectat viaţa personală şi profesională, devenisem un om nemulţumit, frustrat, trist, pe când acum sunt exact opusul, iar totul constă în faptul că acum mănânc altfel”, ne-a spus nutriţionista, care ne-a povestit prin ce a trecut până să înceapă să studieze nutriţia şi să descopere făina-minune, care a ajutat-o să dea jos kilogramele nedorite. „La început am ţinut toate curele de slăbit posibile şi imposibile şi am luat tot felul de pilule, iar într-un final am ajuns să fac şi foamea şi am slăbit 5 kg, dar apoi am pus 7 kg. Aşa că m-am văzut nevoită să studiez şi am «inventat» făina pe care am înregistrat-o sub numele de «Slăbeşti mâncând», care m-a ajutat enorm. Din fire sunt o persoană extrem de pofticioasă şi, chiar dacă reuşeam să renunţ la pâine, de la dulciuri nu puteam să-mi iau gândul sub nicio formă, însă cu ajutorul făinei mele am reuşit să slăbesc 10 kg în primele trei luni de utilizare, apoi am ajuns la 24 de kilograme în minus şi mă menţin şi astăzi”, ne-a mai spus Gabriela Man.

„Nu aveţi voie zahăr, însă aveţi voie fructoză”
11-08-1Pâinea „Slăbeşti mâncând” conţine enzime naturale, care o face să crească în mod natural, dar şi făină integrală, soia, proteine din soia şi fibre. Este săracă în glucide şi bogată în proteine, aşa că oricine doreşte să slăbească sau să se menţină o poate folosi liniştit sub orice formă. „La noi există încă reticenţa oamenilor pentru produsele dietetice, ceea ce e foarte rău. Pe partea de nutriţie, ştiinţific, eu nu am adus mai nimic, pur şi simplu transmit ce au descoperit alţii. Adevărata mea invenţie este această făină. Însă nu-i suficient ca făina de grâu să fie înlocuită cu aceasta, ci trebuie să aveţi şi un stil de viaţă corespunzător şi să respectaţi piramida alimentelor. Nutriţia s-a schimbat, nu se mai ţine cont de calorii. Primează calitatea alimentelor, nu cantitatea. Eu mă orientez în funcţie de indicii glicemici, deoarece glicemia controlează greutatea, nu grăsimea, aşa că fiţi foarte atenţi la zaharuri! Nu aveţi voie zahăr, însă aveţi voie fructoză”, ne-a explicat specialista.

„Dieta lipsită de grăsimi e nesănătoasă”
Piramida alimentelor s-a modificat faţă de cum o ştiam noi. În plus, anumite obiceiuri alimentare bine înrădăcinate se pare că sunt greşite. „Dieta lipsită de grăsimi e complet nesănătoasă, de aceea vreau să amintesc faptul că grăsimile benefice sunt foarte indicate. Celelalte însă, pe care le putem numi dăunătoare, şi în categoria cărora se încadrează şi carnea grasă de porc, trebuie consumate mai rar. Ordinea este: pui, vită, porc. Apoi, tot la baza piramidei, înainte erau făinoasele şi cartofii, care au condus în timp la sindromul metabolic insulino-dependent. Acestea n-ar trebui să se mai numere printre alimentele de bază. În schimb, pe această treaptă sunt trecute mesele regulate, minimum trei pe zi, la interval de cel puţin patru ore. În plus, evitaţi sedentarismul pe cât posibil şi controlaţi-vă greutatea! Nu aşteptaţi să vă îngrăşaţi 20 de kilograme, ci treceţi la măsuri de îndată ce aţi luat în greutate chiar şi două-trei kilograme”, ne-a declarat nutriţionista.

„Consumaţi peşte cel puţin de două ori pe săptămână”
Pe al doilea rând de la baza piramidei se află cerealele, făina integrală şi grăsimile esenţiale pe care vi le puteţi lua din uleiurile presate la rece, cum ar fi cel de rapiţă sau de măsline extravirgin, dar şi din nuci şi alune, bogate în Omega 3, pe care corpul nu-l poate sintetiza singur şi care intră în structura membranei fiecărei celule, chiar şi în neuroni. „De asemenea, pe această treaptă se află şi legumele: spanac, salată verde, roşii, castraveţi, dovlecei, dar şi fructele proaspete, care sunt bogate în enzime minerale. Pe cea de-a treia treaptă se află puiul, peştele şi vita slabă, cu menţiunea că peştele trebuie consumat cel puţin de două ori pe săptămână. În vârful piramidei, adică ceea ce trebuie să consumaţi mult mai rar, aproape deloc, se află catofii, amidonul, zahărul. În ceea ce priveşte laptele, din punctul meu de vedere, acesta este cancerigen, e pentru hrănit viţeii”, ne-a mai spus specialista.

Faceţi-vă un test de intoleranţă alimentară!
Aşadar, e extrem de important să vă feriţi de alimentele cu indice glicemic mare dacă vreţi să slăbiţi. În plus, puteţi ţine cont şi de grupa sangvină, eventual să faceţi un test de intoleranţă alimentară, ca să ştiţi ce alimente nu vă priesc, la ce alimente aveţi intoleranţă. „După ce reuşiţi să slăbiţi cât doriţi, treceţi la întreţinere, nu renunţaţi brusc la regim. Ceva mai simplu, mai lipsit de frustrări ca acest regim de viaţă nu cred că există. E foarte important însă să vă faceţi timp pentru dumneavoastră. Eu umblu mereu cu pâinea în geantă, cu apa plată şi câteva brioşe. Numai cine nu vrea nu reuşeşte să slăbească şi să se menţină”, a adăugat Gabriela Man.

Înlocuiţi mălaiul cu praf de năut
Iată şi câteva obiceiuri alimentare greşite, în opinia nutriţionistei: consumul de amidon din făina albă sau mălai (pe acesta din urmă îl puteţi înlocui cu făină de năut), renunţaţi la cartofi şi la orezul cu bob rotund. De asemenea, specialista vă sfătuieşte să renunţaţi complet la zahăr, indiferent că este alb sau brun, la alcool şi bere, dar şi la stafide şi banane. „Fructele de sezon, în schimb, sunt recomandate, deoarece au indici glicemici mici. Nu uitaţi nici să consumaţi doi litri de apă pe zi, deoarece aceasta e precum un pârâu care duce la vale toată mizeria! Corpul uman e făcut să fie alimentat frecvent, de aici şi obiceiul de a ciuguli, de a ronţăi, nu trebuie să înfulecaţi mult de-odată. Nu trebuie să renunţaţi nici la grătar, care trebuie făcut corect, în tigaie de teflon sau pe un grătar ce are un sistem care să nu permită să se scurgă unsoarea direct în foc, deoarece toxicitatea se arde şi apoi se ridică din nou, cu fumul, pe carne, aceasta devenind cancerigenă. În plus, îmi place să spun că sportul ajută la tonifierea musculaturii, dar nu-i suficient. E extrem de important să ţineţi şi un regim specific sau cel puţin să respectaţi piramida alimentelor”, ne-a mai spus Gabriela Man.
Detalii despre stilul de viaţă şi regimul alimentar propus de nutriţionistă găsiţi şi pe site-ul www.slabestimancand.ro.

Reguli de aur

Iată câteva reguli generale de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă hotărâţi să daţi jos câteva kilograme. În primul rând, atunci când ţineţi o dietă este interzis consumul de alcool. Pe post de îndulcitori naturali - fructoză sau xylitol - iar salatele dregeţi-le cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie sau oţet. Renunţaţi complet la celelalte uleiuri, în special la cel de floarea-soarelui. Piperul, boiaua, curry, oregano, pătrunjelul, frunzele de ţelină, busuiocul şi chiar usturoiul nu numai că sunt permise, dar chiar e indicat să le introduceţi în meniu în cantităţi mari. Cei care mănâncă doar legume pentru a slăbi nu procedează corect, mai ales dacă le consumă pe toate la o masă. Alegeţi-vă din lista respectivă ce doriţi şi lăsaţi restul pentru mai târziu. Dacă sunteţi dependenţi de cofeină e bine să ştiţi că aveţi voie doar o cafea dimineaţa, dar e totuşi de preferat să o evitaţi. Ar fi bine să optaţi pentru cea decofeinizată sau pentru ceaiuri. În ceea ce priveşte sucurile, uitaţi complet de ele. Nutriţionista Gabriela Man vă sfătuieşte să consumaţi fructele proaspete întregi.

„Menţineţi un nivel scăzut al secreţiei de insulină“

Cu cât este mai mare secreţia de insulină, cu atât vă veţi îngrăşa mai tare. Aceasta este accentuată de consumul de alimente cu indice glicemic mare, de genul amidon, zahăr, alcool rafinat, dar şi consumul excesiv de grăsimi saturate, de exemplu carne de porc, unt, smântână grasă, precum şi stimulente de tip cofeină (cafea, ceai negru, cola). Şi stresul psihic prelungit, fumatul, diverse medicamente (terapia de substituţie hormonală, antidepresive, antiinflamatoare administrate prelungit) ori diverse afecţiuni (ovar polichistic, tulburări ale raportului estrogen/progesteron din menopauză, afecţiuni pancreatice şi altele) pot mări secreţia de insulină. De aceea, pentru a slăbi, trebuie menţinut un nivel scăzut al acesteia.

Exemplu de regim

11-08-3Iată un exemplu de regim recomandat de nutriţionistă. Micul dejun este unic pentru fiecare zi a săptămânii şi constă într-o felie de pâine prăjită „Slăbeşti mâncând”, un măr, un grepfrut, o felie groasă de două degete de pomelo sau trei-patru prune. Iată şi cum trebuie să împărţiţi hrana pe zile:
- Ziua 1: la prânz aveţi voie carne de pui/curcan/vită cu castraveţi, roşii, ardei, ceapă, praz. La cină mâncaţi peşte (cod, macrou, păstrăv, somon) sau o conservă de peşte (în ulei vegetal, care se stoarce bine) plus roşii, castraveţi, ardei, ceapă, salată verde, ridichi, conopidă, ţelină crudă, morcov crud, ciuperci, dovlecei, varză, praz, sparanghel şi o felie de pâine „Slăbeşti mâncând”;
- Ziua 2: la prânz consumaţi fructe proaspete precum: ananas, papaya, cireşe, mere, pere, caise, piersici, nectarine, grepfrut, kiwi, zmeură, fragi, afine, prune şi un iaurt natural semidegresat (până la 250 ml). La cină puteţi avea pe masă carne de vită plus roşii, salată verde, ţelină, trei-patru măsline mari, varză, varză de Bruxelles, castraveţi, praz, sparanghel;
- Ziua 3: la prânz luaţi o conservă de ton/somon, bine scursă de ulei, fasole verde, salată verde, o roşie, ardei, ciuperci, praz, sparanghel, un grepfrut/un măr. La cină mâncaţi vită/pui/curcan şi salată verde, roşii, castravete, ţelină crudă, praz, sparanghel;
- Ziua 4: la prânz consumaţi un ou fiert cât doriţi de tare, 200 g şvaiţer/emmentaler, o felie de pâine, dovlecei, ardei, fasole verde, ceapă, praz, sparanghel. La cină mâncaţi carne de pui la grătar, cu spanac, ardei, fasole verde, salată verde, varză, vinete, praz, sparanghel;
- Ziua 5: la prânz aveţi voie carne de vită/pui/curcan cu spanac, salată verde, varză, ardei, dovlecei, ciuperci, praz, sparanghel. La cină puneţi pe masă peşte (cod, macrou, păstrăv, somon) sau o conservă de ton bine scursă de ulei alături de roşii, castraveţi, dovlecei, ciuperci, morcov crud, ţelină crudă, conopidă, broccoli, ardei, praz, sparanghel;
- Ziua 6: la prânz mâncaţi fructe proaspete precum: ananas, papaya, cireşe, mere, pere, caise, piersici, nectarine, grepfrut, kiwi, zmeură, fragi, afine, prune şi un iaurt natural semidegresat (până la 250 ml). Seara ospătaţi-vă cu pui/curcan cu salată verde, ciuperci, roşii, castraveţi, ceapă, praz, sparanghel un grepfrut/un măr;
- Ziua 7: prânzul va consta în două ouă fierte cât doriţi de tari, un iaurt natural (până la 250 ml) sau 200 g caşcaval de tip emmentaler, şvaiţer şi dovlecei, conopidă, broccoli, fasole verde, ardei, ciuperci, vinete, praz, sparanghel. La cină puteţi servi carne de vită, salată verde, castravete, ţelină crudă, roşii, varză de Bruxelles, varză, ciuperci, ardei, praz, sparanghel.
Pe post de gustări, între mese, se vor consuma doar morcovi cruzi, castraveţi sau migdale (maximum 50 g pe zi).
La sfârşitul celor şapte zile reluaţi regimul din ziua întâi pentru încă o săptămână.

Pont! Pâinea „Slăbeşti mâncând“ se găseşte în unele magazine sau o puteţi prepara singuri acasă, făina putând fi procurată de la magazinele cu produse naturiste.