Main menu

header

de Cristina Cristache

Atât femeile, cât şi bărbaţii visează să fie într-o formă perfectă, să aibă trupuri sculptate, să poată purta orice fără să îşi facă griji în privinţa kilogramelor în plus, să atragă privirile sexului opus sau să stârnească admiraţia apropiaţilor. Idealul unei forme fizice de invidiat pare însă din ce în ce mai îndepărtat dacă stăm să ne gândim cât timp şi resurse financiare ar trebui să alocăm unui program de antrenament susţinut. Totuşi, dacă există voinţă, nimic nu e de neîndeplinit! Vă prezentăm câteva idei de exerciţii pe care le puteţi face acasă, cu o investiţie minimă.

Sticle cu apă în loc de gantere
În loc de spalier puteţi folosi o scară. De exemplu, pentru fortificarea braţelor, aşezaţi-vă pe scară, sprijiniţi mâinile cu două trepte mai sus, în spate, la nivelul şoldurilor, după care împingeţi fundul înainte doar cu ajutorul braţelor. Lăsaţi-vă din nou pe scară. Repetaţi mişcarea de cel puţin zece ori, în trei reprize. Tot cu ajutorul scării puteţi efectua şi flotări. Vă aşezaţi cu picioarele apropiate lângă treapta de jos şi vă sprijiniţi cu braţele depărtate la nivelul şoldurilor de o treaptă superioară (cu cât mai jos, cu atât mai bine). Apoi vă lăsaţi corpul şi îl îndreptaţi doar cu ajutorul braţelor. Realizaţi astfel un fel de flotări mai uşoare. Repetaţi mişcarea de şase ori.
În loc de gantere puteţi să folosiţi sticle cu apă, ciorapi cu nisip, orice produs ambalat nedesfăcut (de exemplu, ulei sau lapte). Aceste exerciţii vă ajută să vă dezvoltaţi armonios bustul, braţele şi umerii. Ridicaţi mâinile la nivelul umerilor, întindeţi-le şi apoi balansaţi-le, ridicându-le şi coborându-le alternativ. Repetaţi exerciţiul de 15 ori. Nu vă grăbiţi!

Aplecările „topesc” celulita
Îndoiţi uşor piciorul de sprijin, iar pe cel liber flexaţi-l un pic. Împingeţi-l înapoi. Repetaţi mişcarea de zece ori, apoi schimbaţi piciorul. Exerciţiul se face în trei reprize şi este excelent pentru fund şi coapse.
Aplecările sunt ideale contra celulitei şi pot fi realizate în timp ce vă puneţi ceva de băut sau când vă pregătiţi pachetul pentru serviciu. Nu aplecaţi corpul înainte, ci stând drepţi, lăsaţi-vă uşor pe vine împingând înapoi partea dorsală. Rămâneţi în această poziţie câteva secunde. Mişcarea se repetă de 15 ori.

Cărţile purtate pe cap asigură o ţinută fermă
Staţi drepţi ca o lumânare şi puneţi-vă o carte grea pe cap. Trageţi bine burta şi încercaţi să mergeţi prin casă. Nu e chiar uşor, dar funcţionează şi, în timp, veţi avea o ţinută perfectă şi în lipsa cărţii.
Ce putem face cu uşile din casă? Exerciţiul următor vă va forma picioare demne de invidiat! Sprijiniţi-vă cu spatele drept de tocul uşii şi lăsaţi-vă în jos până când genunchii fac un unghi de 90 de grade. Rămâneţi aşa până când simţiţi că vi se „înmoaie” genunchii. Repetaţi mişcarea de cinci ori.
Orice treaptă e binevenită! Staţi cu vârfurile degetelor de la picioare pe o treaptă şi cu călcâiele în aer. Ridicaţi-vă cât mai sus pe vârfuri, rămâneţi aşa 30 de secunde şi lăsaţi-vă din nou jos. Repetaţi mişcarea de 20 de ori. Este eficient pentru gambe suple şi relaxarea muşchilor.

Aliaţi de nădejde cu investiţie minimă

Dacă puteţi face o minimă investiţie, iată ce vă puteţi achiziţiona:
- coarda elastică - e ideală pentru exerciţii cardio şi arderea grăsimii;
- salteaua de exersat - este foarte bună pentru că oferă suport spatelui în timpul abdomenelor, dar şi genunchilor în timpul flotărillor;
- benzile elastice - vă oferă rezistenţă fizică şi vă protejează articulaţiile. Puteţi lucra astfel bicepşii, muşchii pieptului, tricepşii, muşchii umerilor şi cei ai picioarelor;
- mingea medicinală - antrenează muşchii abdominali şi este foarte simplu de folosit.

Ponturi!

- Mişcaţi-vă încet, concentraţi-vă şi fiţi atenţi să respiraţi tot timpul cât mai ritmic şi mai regulat;
- Nu renunţaţi, rezistaţi chiar dacă faceţi febră musculară; prima săptămână e cea mai grea, apoi sportul va deveni o obişnuinţă;
- În timp ce faceţi exerciţiile, gândiţi-vă ce bine veţi arăta în curând şi ce bine vă veţi simţi cu o siluetă de vis;
- Beţi cât mai multă apă, ascultaţi melodii care să vă impulsioneze şi ţineţi ferestrele deschise;
- După fiecare săptămână de sport premiaţi-vă cu orice vă face plăcere.