Main menu

header

22-10-1de Cătălina Tăgârţă

Se spune că gândurile negative sunt cauza tuturor bolilor. Pornind de la această idee, putem afirma astfel că cele câteva kilograme în plus pe care le aveţi şi de care sunteţi nemulţumiţi pot fi adevăratul motiv pentru eşecurile din viaţa dumneavoastră. Pentru a aduce lucrurile pe făgaşul normal e necesar să slăbiţi, să vă tonifiaţi corpul şi să fiţi mulţumiţi de felul în care arătaţi. Luiza Bucur, antrenor de fitness şi aerobic şi lector în cadrul Federaţiei Române Sportul pentru Toţi, vă învaţă să slăbiţi uşor sau să vă menţineţi silueta.

A avut 78 de kilograme!
Luiza Bucur a făcut în copilărie şi în adolescenţă sport de performanţă (înot, atletism şi handbal), iar la vârsta de 18 ani, când a încetat aceste activităţi pentru a aloca mai mult timp şcolii, a luat foarte mult în greutate. „După ce am renunţat la sportul de performanţă am ajuns la 78 de kilograme. Nu mă puteam obişnui cu noul meu aspect, aşa că am fost nevoită să continuu cu aerobic şi fitness pentru a da jos kilogramele în plus. Mai mult, am ţinut un regim clasic danez, de schimbare a metabolismului. Aşa am reuşit să-mi recapăt silueta şi să o menţin până în momentul de faţă”, ne-a mărturisit antrenoarea de fitness. Faptul că a slăbit nu a fost suficient, ci şi-a dorit mai mult: să-i ajute, la rândul său, şi pe alţii să îşi recapete silueta şi încrederea în ei. Aşa se face că s-a înscris la cursurile Federaţiei Române Sportul pentru Toţi, a devenit antrenor de fitness şi, ulterior, chiar lector.

Exerciţiile cardio previn hipertensiunea arterială
De zece ani, de când lucrează în domeniu, Luiza a antrenat numeroase vedete, dar şi oameni obişnuiţi. În plus, face şi programe de nutriţie, fiind adepta dietelor disociate. „Din punctul meu de vedere, cea mai bună metodă de slăbit este regimul combinat cu mişcare. Dacă le practicaţi pe amândouă în acelaşi timp, succesul va fi pe măsură. În schimb, dieta fără sport duce la apariţia vergeturilor sau chiar la lăsarea pielii. Aşadar, secretul constă în mişcare zilnică, dar şi în consumul de multă apă plată”, a mai declarat profesoara de sport. În plus, e bine să ştiţi că exerciţiile cardio au beneficii extraordinare pentru sănătate: întăresc sistemul imunitar şi inima, cresc capacitatea pulmonară, previn hipertensiunea arterială şi apariţia diabetului, reduc riscul de boli cardiace, elimină stresul şi vă ajută să dormiţi mai bine. De asemenea, masajul pe bază de ulei de măsline vă poate fi de folos.

„Slăbiţi cel puţin 3-4 kilograme într-o lună”
22-10-2Antrenoarea de fitness ne-a arătat pentru dumneavoastră câteva exerciţii uşoare, pe care le puteţi face şi singuri acasă de trei-patru ori pe săptămână, cu condiţia să le executaţi corect. „Pentru tonifiere şi întreţinere e ideal să faceţi câte două-trei serii a câte 12-20 de repetări, iar dacă vreţi să slăbiţi, executaţi câte trei-patru serii a câte 20-30 de repetări. De asemenea, pentru a slăbi e foarte important să faceţi şi exerciţii cardio. Ele sunt acele tipuri de activităţi care implică, susţinut, o gamă cât mai largă de muşchi în mod constant. Poate fi vorba despre alergat, despre mers rapid, despre sărit coarda, despre înot sau despre orice alt sport care vă face plăcere, executat cel puţin 20 de minute. În acest fel puteţi slăbi lejer cel puţin trei-patru kilograme într-o lună şi să ţineţi celulita sub control”, a încheiat Luiza.

„Alimentaţia naturistă creşte imunitatea“

Luiza Bucur face şi programe de nutriţie pentru persoanele pe care le antrenează, şi nu numai. „Dietele sunt personalizate, acestea se realizează în funcţie de nevoile fiecărei persoane în parte. Sunt însă şi reguli general valabile. Spre exemplu, alimentele în stare naturală conţin numeroase vitamine, minerale şi enzime ce îmbunătăţesc digestia, grăbesc arderile şi elimină toxinele din organism. În plus, hrana naturistă are puterea de a vindeca diferite boli, creşte imunitatea şi înlătură senzaţia de foame şi de oboseală”, ne-a spus antrenoarea de fitness, care vă sugerează să consumaţi cât mai multe fructe şi legume crude, fructe uscate, lactate şi seminţe. Iată câteva sugestii de mâncăruri sănătoase care se prepară rapid: brânză de vaci cu morcovi (un castron cu brânză de vaci, doi morvovi raşi, ceapă verde, ulei, lămâie şi sare), salată de crudităţi (un morcov, un măr, o ţelină rasă mărunt, zeamă de lămâie şi pătrunjel) sau shake de căpşuni (un castron cu căpşuni mixate, o linguriţă cu miere şi o cană cu lapte). Când vi se face sete, Luiza vă sfătuieşte să preparaţi un suc răcoritor dintr-un castravete, două portocale şi un măr.

Exerciţii

Pentru umeri. Stând cu picioarele depărtate, cu genunchii uşor flexaţi, ridicaţi braţele înainte până la nivelul umerilor. Reveniţi în poziţia iniţială, cu braţele pe lângă corp, şi apoi cu ele lateral.
Pentru abdomen. Culcat dorsal, picioarele încrucişate şi îndoite la 90 de grade, mâinile la ceafă şi coatele înapoi, ridicaţi lent trunchiul, atingând cotul şi genunchiul opus.
Pentru fesieri. Pe genunchi, cu sprijin pe palme şi picioarele îndoite la 90 de grade, duceţi piciorul lateral, reveniţi în poziţia iniţială şi apoi sus.
Pentru partea externă a coapsei. Culcat pe-o parte, piciorul de sprijin uşor flexat (îndoit), ridicaţi lent piciorul cu talpa în flexie.
Pentru partea internă a coapsei. Culcat pe-o parte, ridicaţi lent piciorul de sprijin, cu talpa în flexie.