Main menu

header

de Elena Nedelcu

- Primăvara şi toamna e recomandat un regim bazat pe fructe şi legume

Dieta vegetariană şi stilul de viaţă lipsit de grăsimi de origine animală sunt foarte mediatizate în ultimul timp, în mare parte datorită vedetelor internaţionale care declară că urmează acest mod de alimentaţie. Regimul bazat doar pe fructe şi legume urmăreşte menţinerea sănătoasă a organismului, pierderea în greutate şi eliminarea toxinelor. Dietele vegetariene sunt însă destul de dificile şi, dacă nu aveţi grijă la ceea ce consumaţi, puteţi să creaţi un dezechilibru nutriţional în organism. Tocmai de aceea, ele ar trebui recomandate de medicii nutriţionişti, care să realizeze o dietă echilibrată, specifică fiecăruia în parte.

Consumaţi o gamă cât mai variată de produse
De cele mai multe ori, dieta bazată pe legume şi fructe este urmată fie pentru a scăpa de câteva kilograme în plus, fie pentru a redobândi energia sau pentru a detoxifica organismul. Perioadele cele mai indicate pentru ca această cură să fie începută, astfel încât să-şi atingă scopul dorit, sunt primăvara şi toamna. O dietă vegetariană ca la carte poate fi, pentru unii dintre dumneavoastră, greu de adoptat, deoarece, fără o documentare temeinică, s-ar putea să aveţi surpriza să nu reuşiţi să alternaţi corect produsele vegetariene şi astfel să apară unele carenţe de nutrienţi. Pentru a evita acest lucru trebuie să consumaţi o gamă cât mai variată de produse specifice, precum sucuri şi supe de zarzavaturi, sucuri şi salate din fructe şi legume, legume fierte sau gătite la cuptor, năut, hrişcă, legume boabe, ştevie, spanac sau orez. Nu uitaţi de seminţele şi de fructele oleaginoase, bogate în lipide şi proteine, precum migdalele, fisticul, nucile, alunele, seminţele de dovleac şi floarea-soarelui, toate consumate în stare crudă. De asemenea, nu evitaţi condimentele proaspete sau uscate, bogate în vitamine şi minerale.

Regimul de şapte zile
Dacă v-aţi hotărât să urmaţi dieta vegetariană este bine ca pentru început să ţineţi o cură bazată pe fructe şi legume timp de o săptămână. Acestea trebuie să fie proaspete, iar sucurile de fructe sau de legume nu trebuie să aibă adaos de zahăr. Acestea sunt singurele alimente permise în această săptămână. Veţi observa că astfel veţi reuşi să pierdeţi 4-5 kg, iar organismul va fi mai curat şi echilibrat. În timpul regimului nu vă planificaţi activităţi care să vă epuizeze atât din puncte de vedere intelectual, cât şi fizic. Consumaţi mult mai multă apă decât de obicei şi încercaţi să renunţaţi la cafea. Această dietă trebuie ţinută maximum şapte zile. Dacă vreţi să o continuaţi, trebuie să faceţi pauză cel puţin două săptămâni. Pentru rezultate bune atât în pierderea kilogramelor, cât şi în îmbunătăţirea stării generale, urmaţi regimul primăvara şi toamna.
În prima zi puteţi să consumaţi o cantitate nelimitată de fructe de orice fel, în afară de banane. Mâncaţi fructe diferite, alternându-le, astfel încât să nu vă plictisiţi. Începeţi cu pepene roşu sau galben, fiindcă acesta dă senzaţia de saţietate. La prânz desfătaţi-vă cu fructe asortate, precum portocale, mere, pere, fructe de pădure, care sunt bogate în antioxidanţi. Puteţi consuma ceai neîndulcit şi multă apă.
În cea de-a doua zi schimbaţi fructele cu legume. Acestea pot fi fierte sau gătite sote, asezonate cu sos de soia, muştar sau oţet. De preferat ar fi legumele verzi, iar contraindicate sunt porumbul, mazărea şi fasolea uscată.
În ziua a treia aveţi voie să mâncaţi cantităţi nelimitate de fructe şi legume, însă excludeţi cartoful copt.
A patra zi consumaţi cinci banane şi cinci pahare cu lapte de soia. Rolul acestei zile este să vă ajute să reduceţi pofta de dulciuri.
În zilele următoare repetaţi ce aţi mâncat în primele trei zile, începând cu ziua de fructe, continuând cu cea de legume şi terminând cu ziua în care combinaţi fructele şi legumele.

Cheia succesului: echilibrul nutritiv

Dacă dieta vegetariană este bogată în calorii şi în grăsimi saturate şi slabă în elemente nutritive, atunci aceasta poate deveni nesănătoasă. Pentru a obţine energia necesară organismului, aceasta trebuie să includă mai multe feluri de mâncare şi un număr moderat de calorii. Proteinele, vitaminele şi mineralele se găsesc în toate regimurile de acest gen, dar este necesar să ştiţi cum să le consumaţi pentru a avea o dietă sănătoasă. Proteinele, pe care de obicei le luaţi din carne sau din produse de origine animală, acum le puteţi asimila din mazăre, fasole, nuci, soia (conţine acelaşi gramaj de proteine ca şi carnea), alge marine, linte, paste şi cereale integrale. Se ştie că cele mai bogate surse de fier sunt carnea roşie, gălbenuşul şi ficatul, dar în lipsa acestora fierul poate fi procurat din fasole uscată, spanac, stafide, mazăre, nuci, grepfrut, roşii, cireşe, căpşuni şi afine. Vitamina B12 nu se găseşte în plante, ci doar în produse de origine animală, iar lipsa ei poate cauza deficienţe în funcţionarea sistemului nervos şi în procesul de reînnoire celulară. Pentru a evita aceste neplăceri, recomandate sunt cerealele fortificate pentru micul-dejun sau băutura din soia fortificată.

Sfat! La finalul curei trebuie să aveţi grijă ce alimente începeţi să introduceţi în meniu, astfel încât să nu abuzaţi de carne şi să riscaţi o dereglare digestivă. Indicat ar fi să consumaţi iaurt, brânză şi pâine prăjită.

De reţinut! Dieta vegetariană reduce riscul apariţiei bolilor de inimă şi a hipertensiunii şi chiar a unor forme de cancer. Pe lângă aceste calităţi, este recomandată persoanelor care suferă de obezitate, deoarece reprezintă o metodă sănătoasă de a scăpa de kilogramele în plus.