Main menu

header

de Elena Nedelcu

Dieta de 90 de zile, numită şi Rina, este un plan de alimentaţie care vă ajută să slăbiţi între 18 şi 25 kg în trei luni. Chiar dacă este greu de crezut, aveţi voie să mâncaţi orice, atât timp cât nu le combinaţi. Scopul pentru care a fost realizat acest regim alimentar disociat nu este doar scăderea în greutate, ci şi schimbarea metabolismului. Acesta, în urma dietei Rina, va fi stimulat să ardă mai multe calorii, ceea ce va duce, în timp, la o slăbire mult mai rapidă.

Slăbiţi, în medie, 1,5 kilograme pe săptămână
Sfatul oricărui nutriţionist este să urmaţi o dietă care să vă ajute să slăbiţi aproximativ 1,5 kilograme pe săptămână, astfel încât sănătatea să nu vă fie pusă în pericol. Pe parcursul celor 90 de zile ale dietei Rina, puteţi să pierdeţi între 18 şi 25 de kilograme, ceea ce înseamnă o scădere de 1,5-1,8 kilograme pe săptămână, deci regimul este unul foarte sănătos şi se încadrează în cerinţele medicilor nutriţionişti. Dieta de 90 de zile a fost iniţial prescrisă sportivilor, însă a fost adoptată şi de medicii cardiologi şi recomandată celor care suferă de boli cardiovasculare, pentru că are efecte benefice asupra tensiunii arteriale.
Dacă v-aţi decis să urmaţi şi să respectaţi regulile acestei diete, trebuie să ştiţi că organismul are nevoie de timp pentru a se obişnui cu noul regim alimentar. Puteţi să slăbiţi foarte mult în primele săptămâni sau aproape deloc, important este să nu renunţaţi înainte să se împlinească cele 90 de zile. Beneficiile curei vor fi de durată, dacă, în timp, veţi schimba modul de a vă hrăni, adoptând o alimentaţie disociată echilibrată, şi veţi face multe exerciţii fizice.

Puteţi mânca orice doriţi
Dieta Rina are la bază principiul disocierii mâncării. Alimentele sunt împărţite în patru grupe de bază, în funcţie de substanţele nutritive pe care le furnizează organismului. Astfel, aveţi patru tipuri de zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor, care se repetă pe parcursul celor trei luni. Zilele sunt denumite astfel (proteine, amidonuri, carbohidraţi şi fructe) nu pentru că o zi întreagă trebuie să mâncaţi doar acele alimente, ci datorită principalului ingredient din cadrul meselor. Un alt aspect important al acestui regim este şi faptul că în trei din cele 90 de zile, şi anume în zilele 29, 58 şi 87, după ziua de fructe, trebuie să se consume doar apă. În caz că vi se face foame şi credeţi că nu o să vă abţineţi de la ronţăit, puteţi să vă preparaţi o supă uşoară de legume sau să beţi suc de fructe sau de legume proaspete.

Micul dejun se bazează doar pe fructe şi legume
Constanta acestei diete este micul dejun, la care aveţi voie să mâncaţi doar fructe sau legume. În fiecare zi a dietei veţi consuma mere, pere, piersici, pepene, banane, fructe uscate sau legume proaspete, cu două ore înainte de masa de prânz. Dacă vă săturaţi de fructe în stare solidă, le puteţi înlocui cu un pahar cu suc proaspăt preparat din fructele sau din legumele preferate, neîndulcit.
Ziua 1: Proteine
Prânz: Carne fiartă sau friptă: trei felii (200 g). O puteţi înlocui cu trei ouă fierte sau cu diferite feluri de brânzeturi. Alături de carne sau de lactate aveţi voie o felie de pâine şi o salată oricât de mare doriţi, condimentată cu sare, piper sau verdeţuri, dar fără ulei. La două ore după prânz trebuie obligatoriu să consumaţi 200 ml de supă fără tăiţei sau orice fel de paste făinoase.
Cină: Trebuie să consumaţi jumătate din ceea ce aţi mâncat la prânz, dar fără supă şi pâine.
Lactatele se pot consuma doar în această zi.
Ziua 2: Amidon
Prânz: După micul dejun cu fructe, consumaţi la prânz orice fel de legume (fasole, mazăre, linte, morcovi, cartofi şi altele) fierte la abur sau înăbuşite, condimentate cu sos de roşii, cu ketchup sau cu verdeţuri. Alăturaţi legumelor şi o felie de pâine şi o salată mare.
Cină: Consumaţi aceleaşi legume ca şi la prânz, dar în cantităţi mai mici.
Ziua 3: Carbohidraţi
Prânz: Paste fierte cu condimente şi sos simplu de roşii sau aluat de pizza cu ketchup, bulion sau roşii, fără caşcaval sau carne.
Cină: O felie mică de tort/prăjitură sau doi-trei cozonaci mici ori trei cupe cu îngheţată. Obligatoriu o felie de ciocolată de menaj.
Ziua 4: Fructe
Prânz: Aceasta este ziua în care trebuie să consumaţi orice fel de fructe şi în orice cantitate, la micul dejun, prânz şi cină. Puteţi să beţi şi sucuri de fructe, atât timp cât sunt neîndulcite.
După cele patru zile de regim repetaţi totul respectând ordinea indicată. Alternaţi zilele după cum este precizat mai sus, nu săriţi peste nicio masă, nu le schimbaţi ordinea şi nu uitaţi de ziua cu apă.

Respectaţi orarul meselor!
În această dietă este foarte important să respectaţi un anumit program de masă, astfel încât organismul să poată funcţiona şi să se refacă la capacitatea sa maximă. Acest program constă în trei perioade zilnice. Perioada de purificare este între ora 4:00 până la ora 12:00. În acest interval trebuie să mâncaţi fructe şi legume proaspete din două în două ore. Perioada de ingestie ţine de la ora 12:00, când are loc prânzul, până la ora 20:00. Înainte de această ultimă oră trebuie să luaţi cina. Nu contează atât de mult cantitatea de alimente ingerată, cât aspectele legate de combinarea acestora şi de intervalul dintre mese. Ultima perioadă este cea de digestie, între orele 20:00 şi 4:00, în care nu trebuie să consumaţi nimic.

Nu aveţi voie zahăr şi grăsimi

Iată câteva precizări importante legate de această dietă:
- cafeaua şi ceaiul se pot consuma în orice cantitate, fără zahăr şi lapte;
- nu trebuie să consumaţi zahăr, grăsimi sau E-uri;
- nu vă înfometaţi, ci mâncaţi patru până la cinci mese pe zi;
- nu aveţi voie să omiteţi nimic din meniu, deoarece fiecare aliment îşi are rolul său, şi dacă nu le consumaţi pot apărea carenţe care pot duce la infecţii;
- în zilele de proteine, între masa de prânz şi cină trebuie să treacă patru ore, în zilele de carbohidraţi trei ore, iar în cele de vitamine două ore;
- după cele 90 de zile de dietă puteţi mânca normal, dar pentru încă 90 de zile la micul dejun trebuie să consumaţi doar fructe. Dacă în acest interval de după dietă mai slăbiţi încă 3 kilograme, înseamnă că schimbarea a avut loc în organism.

Atenţie! E obligatorie o vizită la medic pe durata dietei.