Main menu

header

18-08-1de Elena Diaconu

- În 30 de minute puteţi arde peste 250 de calorii

Relaxant, distractiv şi uşor de învăţat, înotul este un sport popular, care poate fi practicat de orice persoană, indiferent de vârstă. Dezvoltarea armonioasă a fizicului, buna funcţionare a aparatului cardiovascular, corectarea deficienţelor fizice sunt câteva dintre beneficiile pe care le aduce. În ceea ce priveşte kilogramele în plus, nu există o activitate mai plăcută prin care puteţi să vă tonifiaţi musculatura şi să vă menţineţi în formă. Despre acest subiect am discutat pe larg cu Georgeta Kari (foto), doctor în educaţie fizică şi sport, cu specializare în înot şi kinetoterapie.

Iniţierea se face în zece lecţii
Înotul este un sport care, pe lângă faptul că vă eliberează de stres, vă ajută să scăpaţi şi de kilogramele nedorite. Chiar dacă nu ştiţi să înotaţi, niciodată nu e prea târziu să învăţaţi. Aveţi nevoie de doar zece lecţii a câte o oră fiecare, zilnic. Pentru începători există câţiva paşi care sunt realizaţi în prezenţa antrenorului de înot. „Primul exerciţiu constă în imitarea mişcărilor pe uscat, după care se trece pe marginea bazinului şi se exersează datul din picioare. În bazin se învaţă respiraţia, plutirea pe orizontală şi verticală, călcarea apei şi alunecarea în sus şi în jos. De abia atunci când aţi învăţat să respiraţi în apă puteţi spune că ştiţi să înotaţi. Ultimul lucru, dar cel mai important, este să vă coordonaţi braţele, picioarele şi respiraţia”, ne-a spus Georgeta Kari.

„Rezultatele se văd chiar din prima oră”
Orice persoană, indiferent de greutatea corporală, se simte mai uşoară în apă. De aceea, înotul este recomandat îndeosebi suprapoderalilor şi obezilor. „Este un mod plăcut de a face mişcare şi nu există riscul de accidentare, aşa cum se întâmplă în cazul altor sporturi, precum aerobicul”, a completat antrenoarea de înot. Pentru a arde cât mai multe calorii este importantă intensitatea cu care sunt antrenaţi muşchii. Spre exemplu, dacă înotaţi intens timp de 30 de minute, fără să faceţi pauze scurte puteţi arde aproximativ 360 de calorii. „În cazul în care aveţi un metabolism lent, înotul vă ajută să ardeţi mai repede grăsimile, fără să vă crească apetitul. Persoanele care vor să slăbească trebuie să meargă la bazin cel puţin de trei ori pe săptămână. Rezultatele se văd chiar din prima oră. Vă simţiţi mai relaxaţi psihic, mai uşori, iar articulaţiile îşi dau drumul”, potrivit Georgetei Kari.

„Procedeul crawl pune în mişcare toţi muşchii”
Există patru procedee consacrate de înot: crawl, bras, spate şi fluture. Cel mai uşor de executat este procedeul bras, care se mai numeşte şi broască, deoarece poziţia de înot este asemănătoare celei a broscuţelor - pe burtă, cu genunchii îndoiţi şi braţele întinse în faţă. Mişcările se execută concomitent, corpul fiind propulsat de forţa acestora. „Datorită mobilităţii lombare foarte bune, femeile învaţă să înoate mult mai repede bras. Capul stă mai mult la suprafaţă, pentru că acest procedeu are o înclinaţie de 20%, lucru care nu permite însă învăţarea respiraţiei acvatice. De aceea eu le învăţ crawl, pentru a se obişnui să respire sub apă şi mai ales pentru că este un procedeu solicitant, care pune în mişcare toţi muşchii”, ne-a mai declarat antrenoarea. Acest procedeu, numit şi liber, este preferat de bărbaţi, însă este executat cu succes şi de reprezentantele sexului frumos. Braţele se rotesc alternativ pe lângă corp, picioarele sunt apropiate şi se mişcă în concordanţă cu braţele, iar capul se ridică la fiecare trei braţe înotate şi se respiră când într-o parte, când în alta. În ceea ce priveşte procedeul fluture, mişcările sunt asemănătoare unui delfin, motiv pentru care se mai numeşte şi aşa. Este mai complicat şi necesită o rezistenţă fizică mare. La fel de greu este şi procedeul spate, asemănător celui liber, doar că e executat pe spate, cu braţele rotindu-se alternativ.

Echipamentul necesar
Atât pentru orele de înot, cât şi pentru cele de gimnastică acvatică aveţi nevoie de un echipament în care să puteţi executa mişcările, costumul de baie întreg fiind ideal. Sunt necesare o cască, astfel încât să nu vă udaţi părul, şi o pereche de ochelari. Pe lângă faptul că vă protejează ochii de apă, ochelarii au şi un al doilea rol, şi anume vă permit să ţineţi ochii deschişi în timp ce înotaţi, lucru de un real folos, mai ales pentru persoanele care sunt începătoare şi le este teamă de apă.

Şi gimnastica acvatică vă ajută destul de mult

Ca şi pe uscat, în mediul acvatic se poate face orice tip de exerciţiu fizic: jogging, mers rapid, aplecări, îndoiri sau genuflexiuni. „Prin intermediul acestor exerciţii sunt lucraţi muşchii braţelor, ai picioarelor, ai spatelui şi cei abdominali. Persoanelor supraponderale le este mult mai uşor să efectueze astfel de mişcări în apă decât pe uscat, evitând riscul accidentărilor. Nimeni nu este forţat să facă mai mult decât poate şi nici nu se trece peste o anumită etapă, doar pentru că ceilalţi au făcut acest lucru. Fiecare persoană are un ritm propriu şi este încurajată să exerseze până când îşi corectează singură greşelile”, a afirmat antrenoarea de înot.
La fiecare oră de gimnastică acvatică se începe cu încălzirea, care pregăteşte corpul pentru efort, după care urmează exerciţiile propriu-zise. Toţi cei care nu au o formă fizică bună încep cu mersul în apă puţin adâncă, apoi trec la jogging, după care fac exerciţii aerobice. În numai 30 de minute de exerciţii acvatice se pot arde peste 250 de calorii, în funcţie şi de intensitatea cu care se lucrează.

- Înotul este un mod plăcut prin care vă îmbunătăţiţi postura, deveniţi mai flexibili, ardeţi calorii, vă relaxaţi şi vă încărcaţi cu energie pozitivă. Dacă nu ştiţi să înotaţi, învingeţi-vă teama!