Main menu

header

17-07-1de Elena Şerban

Kilograme puţine, muşchi tonifiaţi, ten curat, păr frumos şi cu volum. Acestea sunt doar câteva dintre doleanţele pe care le au femeile din timpurile noastre. Şi pentru a ajunge la acest deziderat depun eforturi peste eforturi, se înfometează, mănâncă tot felul de ciudăţenii, aleargă kilometri întregi şi urmează diete peste diete. Iată însă că există un regim creat de o Kathy Freston (foto), ce pune accent mai mult pe micile schimbări şi nu pe mari eforturi. Dieta poartă numele de „Quantum Wellness”, ceea ce se poate traduce prin stare generală de bine. Acest program de slăbit nu îşi propune doar să elimine kilograme în plus ci, să şi acţioneze asupra spiritului.

Corp, minte şi spirit
Metodele prin care o persoană care ţine dieta „Quantum Wellness” va slăbi cuprinde: meditaţia, vizualizarea constantă a obiectivelor, relaxarea şi eliminarea stresului, alimentaţia sănătoasă şi responsabilă, exerciţiul fizic, efortul şi actele personale de voinţă, dezvoltarea propriului univers spiritual, întreţinerea corporală şi ajustarea comportamentului alimentar pentru paşii de urmat, dezaglomerarea casei şi a biroului de lucru prin eliminarea tuturor obiectelor de prisos şi crearea unui „altar” către care să se îndrepte toate energiile pozitive.
Kathy Freston, autoarea dietei, afirmă că a conceput regimul său bazându-se pe cele trei concepte (corp, minte, spirit), deoarece ele lucrează împreună pentru a crea frumuseţe şi sănătate. „Nu poţi avea grijă doar de unul dintre cele trei concepte, deoarece ele se întrepătrund. De aceea, dacă vreţi să fiţi frumoşi, trebuie să fiţi şi sănătoşi”, spune Kathy Freston.

Face apel la sentimentul de vină
Dieta „Quantum Wellness” pune accentul pe consumul de legume şi fructe, atât din raţiuni de sănătate, cât şi din raţiuni morale. Pentru a fi ajutaţi să elimine din regimul alimentar produsele din carne, practicanţilor acestei diete le este reamintit constant că animalele trebuie sacrificate şi tratate inuman pentru a se asigura astfel carnea pentru consum. Pornind de la această premisă, adepţii sunt implicaţi şi din punct de vedere moral şi social şi ajung, cu timpul, să acceadă pe un plan superior al universului lor spiritual.
Alte lucruri la care trebuie să se renunţe sunt alcoolul, cafeaua, glutenul şi zahărul.
Printre produsele permise se numără, în special, cele din soia (iaurt, lapte, brânză şi altele). În afară de acestea, Kathy recomandă să se consume zilnic legume, fructe, verdeţuri, orez brun, pâine fără gluten, unt de arahide, migdale, iaurturi degresate şi altele. Pentru că o dietă poate fi valabilă şi eficientă pentru o persoană şi total nefolositoare pentru alta, autoarea spune că este bine să se colaboreze cu medicul de familie sau cu un specialist nutriţionist, pentru a se stabili exact alimentele recomandate, dar şi cantităţile ce trebuie consumate.

Un regim pe placul lui Oprah
Şi pentru că muşchii tonifiaţi nu se pot obţine doar prin diete şi prin slăbire, este nevoie şi de exerciţiu fizic. De aceeaşi părere este şi autoarea americană, care recomandă, de asemenea, sportul: „Este indicat să efectuaţi măcar de trei ori pe săptămână exerciţii fizice. Nu trebuie ca acestea să fie executate la sală şi la un nivel maximum de efort. Mersul afară în aer liber, alergările uşoare, sporturile de agrement, realizate timp de o jumătate de oră, sunt metode deosebit de eficiente de a vă tonifia muşchii”.
Oprah Winfrey este o vedetă care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Un adevărat mogul al televiziunii de peste Ocean, Oprah are probleme cu glanda tiroidă, motiv pentru care se luptă cu kilogramele în plus de mulţi ani. Din această cauză, vedeta a experimentat în timp foarte multe diete, regimuri şi cure. Se pare însă că, după ce la sfârşitul lunii mai 2008 a început acest regim, Oprah s-a arătat deosebit de încântată după 21 de zile. De altfel, ea a anunţat, pe blogul personal şi în timpul emisiunii, toate „sacrificiile” pe care a trebuit să le facă, adică după ce a renunţat la tot ce înseamnă produs de fast-food, la ouă, carne, dar şi alcool, s-a simţit mult mai bine atât fizic, dar mai ales psihic. Şi a şi slăbit.

„Îndreptare“ de sănătate şi fericire

„Quantum Wellness” este o dietă popularizată în SUA prin intermediul a două volume: „Quantum Wellness - Ghidul de 21 de zile esenţial pentru vindecarea trupului, minţii şi spiritului” şi „Quantum Wellness - Ghid final pentru a completa starea de fericire şi bunăstare”. Unul dintre acestea oferă şi o variantă de detoxificare ce se desfăşoară pe parcursul a 21 de zile. Graţie reţetelor realizate pentru fiecare zi din cele 21, nu doar că veţi pierde în greutate, dar vă veţi simţi mai bine din punct de vedere fizic şi emoţional. De asemenea, viaţa dumneavoastră va fi mult îmbunătăţită, iar nivelul energetic va creşte considerabil.

Variante de meniu

Avantajele acestei cure sunt acelea că nu presupune înfometare şi recomandă porţii fixe din punct de vedere cantitativ, la alegerea fiecăruia. Conform afirmaţiilor făcute pe blogul personal de celebra Oprah, ea a mâncat în fiecare zi anumite combinaţii, în mai multe variante, după cum urmează:
- Mic dejun: brânză Tofu fărâmiţată. Prânz: salată de ton cu verdeaţă. Cină: salată de avocado şi ciuperci cu piure de fistic.
- Mic dejun: clătite cu cârnaţi de soia. Prânz: o salată din brânză Tofu, gulii coapte şi orez brun fiert. Cină: salată Cezar cu sos făcut în casă (obligatoriu).
- Mic dejun: fulgi de ovăz cu afine uscate şi migdale. Prânz: dovlecei cu sos. Cină: salată cu porumb fiert, ciuperci, avocato şi roşii coapte. - Mic dejun: fructe şi iaurt de soia. Prânz: roşii coapte, ceapă la grătar şi piept de pui la grătar. Cină: peşte cu coriandru şi lămâie.
Important! Dieta de detoxificare de 21 de zile se repetă doar o dată sau maximum de două ori pe an. Dacă vreţi, ea poate fi urmată fix în perioadele de post ortodox, fapt ce vă poate ajuta să respectaţi cu mai multă acurateţe regimul.