Main menu

header

24-08-1de Cătălina Tăgârţă

De obicei, gravidele profită de binecunoscutele pofte pentru a înfuleca tot ceea ce doresc, la orice oră din noapte sau din zi. În aceste condiţii, nu e de mirare că unele se îngraşă excesiv în timpul sarcinii, iar după naştere fac eforturi disperate ca să ajungă la greutatea iniţială. Iată ce le sfătuieşte medicul nutriţionist Mihaela Bilic (foto) pe viitoarele mămici.

300 de calorii pe zi în plus, doar în ultimul trimestru
- E adevărat că, în timpul sarcinii, viitoarea mămică trebuie să mănânce mai mult decât de obicei?
- Nu, e greşit. Regula e să mănânce de două ori mai bine, nu de două ori mai mult! De aceea, gravida trebuie să fie foarte atentă la ce consumă în această perioadă. Doar în ultimul trimestru de sarcină are nevoie de aproximativ 300 de calorii pe zi în plus.

- Kilogramele în plus, pe care le ia gravida, pot afecta bebeluşul?
- Pe lângă kilogramele necesare ducerii la bun sfârşit a sarcinii, multe gravide se îngraşă foarte mult. E bine de ştiut că această greutate necontrolată poate afecta mai ales copilul, care se poate naşte cu diabet sau obezitate. Nici mămica nu-i ferită de riscuri dacă, în această perioadă, mănâncă mai mult decât de obicei. Greutatea în plus poate declanşa, o dată cu naşterea, diabet şi tensiune arterială.

Maximum o jumătate de kilogram de fructe
- Ce are voie să consume femeia însărcinată, pentru a asigura necesarul de calorii şi vitamine fătului?
- Gravida trebuie să consume, obligatoriu, făinoase, pentru a scăpa de pofta de dulce. Deci, poate mânca mămăligă, pâine, orez, cartofi, pentru că toate acestea conţin amidon, care dau energie şi ţin sub control pofta de dulce. De asemenea, e important să nu ocolească legumele proaspete, acestea prevenind constipaţia. Sunt indicate şi fructele, dar nu mai mult de o jumătate de kilogram pe zi şi peştele gras (somon, macrou, sardine), de trei ori pe săptămână, deoarece conţine acizi graşi Omega 3. Nu sunt interzise nici conservele de peşte, dar acestea trebuie să conţină saramură, suc propriu, sau sos tomat, nu ulei. E ideal să mai consume carne roşie, de exemplu muşchi file de porc, care conţine mult fier, dar trebuie evitată carnea de pui. Dacă totuşi vrea să mănânce aşa ceva, sunt bune doar pulpele. Şi carnea de curcan e indicată. Ficăţeii, de asemenea, sunt o excelentă sursă de fier, iar vitamina E poate fi luată din una-două linguri cu ulei de măsline pus în salate, de exemplu.

- Ce nu are voie să mănânce gravida în timpul sarcinii?
- Nu are voie să consume semipreparate, fast-food sau snacksuri. De asemenea, poate bea maximum două ceşti cu cafea pe zi şi e necesar să elimine alcoolul şi nicotina.

„Este obligatoriu să bea lapte”
- Unele gravide sunt foarte pofticioase. Ce e de făcut în acest caz dacă nu se pot abţine de la a mânca?
- E mai mult o chestiune psihologică. De exemplu, dacă vor ceva dulce pot mânca fructe sau îngheţată. Trebuie să fie însă atente la cantităţi şi conştiente de următorul lucru: cu cât vor lua mai multe kilograme, cu atât le va fi mai greu să îşi revină după sarcină.

- E adevărat că trebuie să bea zilnic lapte?
- Este obligatoriu să bea lapte. E chiar indicat să respecte doza recomandată de minimum trei sferturi de litru pe zi. Acesta poate fi înlocuit cu iaurt sau cu smântână, cu puţină grăsime. Extraordinar de bun e şi parmezanul, chiar şi ras peste salată, pentru că acesta conţine de şapte ori mai mult calciu decât celelalte lactate. Untul e, de asemenea, miraculos, pentru că are o mulţime de vitamine. În niciun caz să nu se consume brânză topită!

- Ce le sfătuiţi pe viitoarele mămici?
- Să aibă mare grijă de ele şi să fie atente la alimentaţie, pentru a nu lua foarte mult în greutate. E foarte important şi modul în care sunt gătite alimentele - mai bine se cumpără carne proaspătă şi se prepară în casă, la cuptor, la grătar sau fiartă decât să se mănânce mezeluri. Acestea nu sunt bune, la fel şi şniţelul, prăjelile, în general, sau felurile făcute pane.

Gimnastică în fiecare zi

Gravidele trebuie să renunţe la exerciţiile de forţă sau la sporturi precum baschet, volei, handbal sau alpinism. În schimb, e chiar indicat să facă zilnic, acasă sau la sală, câteva mişcări uşoare de gimnastică, pentru a se menţine în formă şi a avea energie. În cazul în care apar dureri, exerciţiile nu trebuie continuate.

Este ideal ca o femeie să ia 12 kilograme în timpul sarcinii

Potrivit medicului ginecolog Anca Simionescu, creşterea fetală depinde atât de starea de sănătate a mamei şi de aporturile ei alimentare, cât şi de fluxul sangvin placentar. „Cred că femeile care se îngraşă peste 12 kg - considerate ideal de luat în sarcină - au o alimentaţie incorectă şi nu vor da neapărat naştere unor copii mai mari. De aceea, se recomandă fracţionarea meselor în trei principale şi două gustări, sub formă de iaurt sau câte un fruct. Se indică suplimentarea preconcepţională cu acid folic, vitamine E şi C, deoarece acestea previn defectele de închidere a tubului neural, asigură eritropoieza fetală (n.r. - proces de formare a globulelor roşii), creşterea uterină şi apariţia placentei, dar previn şi hipertensiunea arterială în sarcină”, ne-a spus medicul specialist. În ceea ce priveşte senzaţia de „picioare umflate”, aceasta face parte din modificările fiziologice ale organismului matern din sarcină. „Starea de picioare umflate trece la câteva săptămâni de la naştere. De aceea, recomand mămicilor să poarte pantofi comozi, cu toc mic, să doarmă cu picioarele pe un plan mai ridicat şi să facă plimbări scurte zilnice şi gimnastică pentru gravide”, ne-a mai spus medicul.

PONT. Pentru a scăpa de greţuri, e foarte bine ca în fiecare dimineaţă, înainte de a se ridica din pat, gravida să mănânce doi-trei biscuiţi săraţi şi să bea apă minerală. Apoi, dacă greţurile apar şi pe parcursul zilei, poate bea ceai de ghimbir.