Main menu

header

949 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Oamenii de știință au identificat opt obiceiuri sănătoase pe care oamenii ar trebui să le înceapă de la vârsta de 40 de ani pentru a-și prelungi durata de viață cu decenii.

Exerciții fizice efectuate corect și regulat

Un studiu extins, derulat pe un eșantion de peste 700.000 de americani, a constatat că bărbații care au integrat toate cele opt obiceiuri bune identificate de cercetători după vârsta de 40 de ani au trăit cu aproximativ 24 de ani mai mult, iar femeile au câștigat încă 21 de ani de viață. Prima regulă pentru viață lungă s-a dovedit a fi menținerea activității fizice. Toate sistemele organismului pot beneficia de avantajele exercițiilor efectuate corect și regulat, care îmbunătăţesc capacitatea de concentrare, întăresc oasele şi forța musculară, flexibilizează articulațiile, mențin sănătatea inimii, scad tensiunea arterială și colesterolul, îmbunătăţesc digestia şi eliminarea toxinelor, reduc rata declinului funcţiei pulmonare și fortifică sistemul imunitar.

Renunțarea la opioide și la tutun

Un alt bun obicei care trebuie adoptat cât mai rapid este renunțarea la lucrurile care fac rău. În această categorie intră, în ordine, opioidele și tutunul. Dacă în dreptul celor dintâi riscurile care scurtează viața includ toleranţa (persoana trebuie să majoreze cantitatea de drog în timp pentru a atinge acelaşi efect iniţial), pierderea controlului (se foloseşte repetitiv o doză mai mare) sau dificultățile eliminării acestor substanțe din organism, pentru cel de-al doilea obicei nociv există multă literatură de specialitate care atestă faptul că fumatul este unul dintre cele mai mari pericole la adresa sănătății și longevității.

Gestionarea stresului, opțiuni alimentare sănătoase

949 3 3Experții americani continuă lista bunelor obiceiuri care adaugă zeci de ani la speranța de viață cu gestionarea stresului. Nu întâmplător: acesta a fost corelat de numeroase cercetări cu apariţia afecţiunilor cardiace, a problemelor pielii, a tulburărilor de somn, a anxietăţii. Stresul pe termen lung, care devine cronic, este un adevărat pericol pentru întregul metabolism, de la ritmul cardiac la mecanismele de reglare intestinală. Mai departe, adoptarea unei alimentații sănătoase este, la rândul său, creditată cu capacitatea de a schimba semnificativ speranța de viață. Beneficiile opțiunilor alimentare folositoare organismului sunt numeroase și extinse, de la sistemul digestiv până la sănătatea ficatului, echilibrarea glicemiei și, implicit, prevenirea unor boli grave.

„Am fost cu adevărat surprinși de cât de mult s-ar putea câștiga din perspectiva longevității prin adoptarea unuia, a două, a trei sau a tuturor celor opt factori de stil de viață“ Xuan-Mai T. Nguyen, Carle Illinois College of Medicine, SUA

Abţinerea de la alcool, somnul bun şi relaţiile sociale pozitive

949 3 4Ultimele, dar nu cele din urmă, reguli pentru prelungirea vieții în condiții de bună sănătate sunt, în ordine, abținerea de la consumul regulat de alcool, asigurarea unei bune igiene a somnului și promovarea relațiilor sociale pozitive. „Descoperirile noastre sugerează că adoptarea unui stil de viață sănătos este importantă atât pentru sănătatea publică, cât și pentru bunăstarea personală. Cu cât mai devreme se intervine, cu atât mai bine”, susține Xuan-Mai T. Nguyen, de la Carle Illinois College of Medicine. Potrivit specialiștilor americani, în timp ce adoptarea mai multor factori de stil de viață sănătos la o vârstă mai tânără este asociată cu cele mai mari câștiguri în speranța de viață, chiar și câțiva și chiar la o vârstă mai înaintată pot aduce câștiguri semnificative.