Main menu

header

948 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Unul dintre regimurile care au câștigat rapid în popularitate grație constrângerilor mai reduse este dieta GOLO, concepută de un grup de experți în nutriție care recomandă consumul mai multor alimente integrale și eliminarea treptată a produselor procesate. Adoptat pe termen lung, acest program generează pierderea kilogramelor în plus, evitarea efectului yo-yo și beneficii demonstrate pentru sănătate.

Se evită efectul yo-yo

Regimul GOLO propune o alimentație sănătoasă și oferă sfaturi de planificare a meselor. Orice persoană care se înscrie în acest program dietar are acces inclusiv la rețete și ghiduri de planificare a meselor. Compania din spatele dietei GOLO consideră că multe persoane se luptă să piardă în greutate din cauza insulinei, care joacă un rol-cheie în funcția metabolică. Ca una dintre cele mai căutate diete în ultimii cinci ani, GOLO (care înseamnă Go Lose Weight) se bazează pe menținerea sub control a insulinei, pentru o funcționare corectă a organismului, care astfel nu doar scapă natural de kilogramele în plus, ci și menține indicele de masă corporală optim pentru fiecare. Astfel se evită și capcana ciclicității greutății (efectul yo-yo).

Menține glicemia constantă

Dieta GOLO are două componente principale: respectarea planului de alimentație specific și administrarea suplimentului Release (compus din minerale, extracte din plante, celuloză vegetală, fibre de orez). Specialiștii care au creat regimul explică în termeni ușor de înțeles teoria dietei, cât de mult se poate consuma, ce alimente se pot alege și care sunt pașii de urmat pentru a rămâne în plan atunci când intervin situații neprevăzute (un eveniment, masa în oraș etc.). Potrivit președintelui și co-fondatorului GOLO, nutriționistul Jennifer Brooks, urmărirea acestei diete constă în amestecarea și potrivirea alimentelor permise din următoarele categorii: proteine, carbohidrați, legume și grăsimi. Meniul zilnic implică alegerea a maximum două porții din fiecare categorie amintită. „Această combinație este concepută pentru a menține glicemia constantă și pentru a evita foamea”, punctează Brooks. Planul include, de asemenea, porții „bonus”, alocate în funcție de cât de multă mișcare face fiecare persoană. De exemplu, alături de cele trei mese pe zi ale dietei se poate consuma o gustare, dacă se lasă mai mult de patru până la cinci ore între mese sau dacă există un program regulat de exerciții fizice.

„Consumul unei cantități moderate de alimente întregi este un sfat bun. Știm de mult timp că hrana procesată, zahărul și carbohidrații simpli pot genera stocarea de grăsimi și rezistență la insulină“   (Caroline Apovian, expert în obezitate la Școala de Medicină a Universității din Boston)

Micul dejun şi prânzul, mult mai consistente decât cina

În dieta GOLO este reinterpretat vechiul proverb „Mănâncă dimineața ca un rege, la prânz ca un burghez, iar seara ca un om sărac”. Mai precis, micul dejun și prânzul sunt mese semnificativ mai mari decât cina. De exemplu, dimineața se pot consuma două ouă (două proteine), o felie de pâine prăjită cu cereale integrale cu unt (un carbohidrat și o grăsime) și un fruct (încă un carbohidrat); la prânz - o salată verde cu o jumătate de piept de pui (o proteină), dressing (o grăsime) și un rulou de grâu integral (un carbohidrat); la cină - conopidă friptă, brânză cheddar (o grăsime), fasole neagră (un carbohidrat și proteine), pui mărunțit (o proteină), roșii și avocado (a doua grăsime). „Nimic nu este interzis, dar se consumă preponderent alimente întregi și se evită cele procesate”, detaliază Brooks.