Main menu

header

941 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Celebrul medic William Li, om de știință ale cărui lucrări au condus la dezvoltarea a peste 40 de tratamente medicale, a elaborat o dietă pe care a numit-o „mediterasiatică” și despre care afirmă că favorizează longevitatea.

Fasolea și lintea, leguminoasele-vedetă

După mai bine de două decenii de studiu asupra alimentelor care fac cel mai bine organismului, îl feresc de boli și prelungesc speranța de viață, medicul William Li crede în abordarea naturală a longevității: „Dieta mea este inspirată de un amestec unic de două dintre cele mai mari culturi alimentare din lume: mediteraneană și asiatică. Atât regiunea mediteraneană, cât și Asia au zone unde oamenii îmbătrânesc mai bine și sunt în general mai sănătoși”. Astfel, la capitolul leguminoase, Li recomandă fasolea albă, aliment care poate ajuta la reducerea factorilor de risc cardiovascular. De asemenea, conține nutrienți valoroși, precum fier, zinc, magneziu și acid folic. În plus, din dieta elaborată de Li face parte lintea, leguminoasă omniprezentă în bucătăria mediteraneană. Doar 100 grame din acest aliment de excepție conține 18 grame de fibre, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată.

Mere, pere, grepfrut, avocado

941 3 3La capitolul fructe, Li este convins că patru sunt în topul beneficiilor pentru organism. În primul rând, este vorba despre mere, nutriționistul recomandând trei pe zi, pentru că accelerează arderea grăsimii corporale, ceea ce este unul dintre aspectele-cheie ale unei înaintări în vârstă în condiții de sănătate optimă. Mai departe, perele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, fiind ideale pentru sănătatea intestinului. La rândul său, grepfrutul aduce organismului flavonoide care luptă împotriva bolilor și vitamina C, antioxidant și antiinflamator puternic, care protejează ADN. De pe listă nu lipsește avocado, ale cărui grăsimi pot reduce riscul de boli de inimă.

Patru legume de top

Din multitudinea de legume existente, clasamentul lui Li fixează patru în top. În primul rând, este menționat broccoli, cu aportul de sulforafan, care protejează celulele, îmbunătățește metabolismul și amplifică răspunsurile imune. Urmează soia, asociată cu scăderea riscului de boli cardiovasculare cu 20% și a diabetului cu 23%. La rând vin morcovii, rădăcinoase de excepție, sursă bună de fibre alimentare, care mențin sănătatea arterială. De asemenea, creditate de Li cu prelungirea speranței de viață sunt ciupercile, care conțin o fibră solubilă numită beta-D-glucan, ce stimulează apărarea organismului și dezvoltarea de noi vase de sânge, necesare pentru vindecarea rănilor. În același timp, potrivit cercetărilor omului de știință, ciupercile au proprietatea extraordinară de a împiedica vasele de sânge să hrănească tumorile.

Dieta „mediterasiatică“ include somonul şi icrele, pentru bogăţia de Omega 3, precum şi sardinele, care scad colesterolul

Ulei de măsline, ceaiuri speciale

941 3 4Li argumentează folosirea uleiului de măsline extravirgin pentru longevitate prin capacitatea acestuia de a furniza organismului polifenoli puternici, care activează apărarea organismului. Pe de altă parte, specialistul amintește de oțetul de mere, al cărui acid acetic special îmbunătățește sensibilitatea la insulină și scade glicemia. Alte două lichide care fac parte din tabloul longevității sunt ceaiul Matcha, care poate contracara efectele unei diete bogate în grăsimi și Oolong, certificat ca un agent de îmbunătățire a metabolismului în toate componentele sale.