Main menu

header

938 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Există persoane care au decis să nu se apuce de slăbit „după ureche” și, de asemenea, să evite costurile pe care le presupun sfaturile unui nutriționist. În schimb, apelează la aplicații speciale care pot fi instalate pe telefonul mobil.

Idei, sfaturi și îndemnuri de pe ecran

Aplicația Noom a ajutat mai multe persoane să dea jos un număr semnificativ de kilograme prin schimbări aduse modului de viață în ansamblu, notează npr.org. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, slăbitul în era digitală înseamnă idei de mic dejun sănătos, sfaturi despre a mânca încet și puțin, savurând hrana și dând organismului răgazul să sesizeze senzația de sațietate, acordarea programului de mese cu cel de lucru, îndemnul de a face mișcare. Potrivit persoanelor care folosesc aplicația, aceasta pare să „știe” cu ce se confruntă persoana respectivă pe parcursul programului, ca de exemplu ce trebuie să se întâmple cu regimul de viață atunci când scăderea în greutate stagnează și voința slăbește.

Unelte pentru o industrie de miliarde de dolari

938 3 2Atunci când vine vorba despre slăbit, majoritatea persoanelor decid să facă asta după propriile idei. Pentru toți acești oameni au fost inventate aplicații ca MyFitnessPal sau Fitbit. „Aceste programe sunt mai ieftine decât alte variante și au tendința de a-i atrage și pe cei mai tineri, care deja luptă cu demonii kilogramelor în plus”, punctează John LaRosa, președinte al Marketdata, instituție care urmărește evoluția industriei de slăbit din SUA, care a ajuns la 72 de miliarde de dolari cu tot cu chirurgie și cu piața suplimentelor. Date fiind aceste cifre, este lesne de înțeles de ce tehnologia se află într-o continuă competiție de dezvoltare a acestor aplicații, pe care tinerii, consumatorii de azi și de mâine ai serviciului cu pricina, le vor tot mai adaptate vieții lor.

Pe post de întâlniri față în față

Și faimosul program Weight Watchers, la care a apelat, pentru a slăbi, printre alte vedete, și Oprah Winfrey, a fost schimbat, updatat și adus în zilele noastre. „Numele s-a schimbat în WW, iar acum servește pe post de întâlnire față în față cu persoanele din rețea care se susțin unele pe altele în efortul de a slăbi”, detaliază Debra Benovitz, președinte al WW. De exemplu, Favin Gebremariam, din Boston, folosește aplicația împreună cu mama sa și cu toți ceilalți din rețea, comunicând zilnic despre efectele programului de slăbit și făcând schimb constant de poze cu ceilalți membri WW. „În momentul în care vin feedback-ul și felicitările de la ceilalți, toate acestea te încurajează să mergi mai departe pe acest drum”, explică tânăra utilitatea aplicației în procesul de slăbit.

Aplicațiile dau sfaturi de meniuri, stabilesc ore de masă în programe haotice, țin socoteala caloriilor ingerate, amintesc de necesitatea efectuării exercițiilor fizice și ajută la împărtășirea cu prietenii a activităților din programul de slăbit