Main menu

header

898 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Inițiată de cercetători de renume mondial și bazată pe date din cel mai extins studiu global de nutriție și sănătate, dieta considerată cea mai științifică din lume reduce greutatea corporală cu peste trei kilograme în 12 săptămâni și este personalizată.

Determină calitatea bacteriilor „prietenoase” din intestin

Atunci când decid să adopte dieta cea mai avansată și mai științifică din lume, după cum este considerat planul alimentar ZOE, inventat de profesorul Tim Spector, cunoscut ca fondator al aplicației ZOE Covid Symptom Tracker, cei interesați primesc o serie de teste pe care le efectuează acasă, relatează Daily Mail. Acestea urmăresc să măsoare exact calitatea bacteriilor „prietenoase”, foarte importante, din intestine, care guvernează foamea și sațietatea și cât de bine se derulează digestia și, de asemenea, este stabilită forma corpului. Potrivit joinzoe.com, aidoma amprentelor, microbiomul intestinal al fiecărei persoane este unic. Oamenii de știință estimează că există aproximativ trei milioane de gene în microbiomul intestinal - prin comparație, genomul uman are aproximativ 23.000 de gene. Acest set vast de gene poartă codul pentru multe funcții care sunt vitale pentru sănătatea unei persoane. În timp ce unele bacterii sunt mai degrabă dușmani decât prieteni, alimentele consumate de fiecare pot înclina balanța sănătății generale. Spector, la bază nutriționist, a elaborat teoria conform căreia greutatea unei persoane este determinată de modul în care corpul procesează anumite alimente, iar acest lucru variază de la individ la individ.

Teste sangvine pentru grăsimi

Una dintre primele sarcini pentru utilizatori este să trimită o probă de scaun oamenilor de știință de la ZOE, pentru a se testa microbiomul. Echipa profesorului Spector verifică semnele a 30 de specii de bacterii - 15 „bune” și 15 „rele” - pentru reglarea apetitului și controlul greutății. Urmează teste pentru a măsura modul în care organismul răspunde la alimentele grase și cu conținut de zahăr, prin consumul unor brioșe speciale, care se găsesc în pachetul pe care utilizatorul îl primește acasă. Ulterior, clienții consumă la micul dejun și prânz alimente bogate în grăsimi, fac un test de sânge pe care îl trimit pentru analiză și care determină cât de repede grăsimile saturate sunt îndepărtate din fluxul sangvin după masă (un marker al riscului de boli de inimă).

Monitorizează permanent nivelul zahărului din sânge

După testele pentru grăsimi, utilizatorii dietei ZOE fac același lucru cu produse cu conținut ridicat de zahăr, iar răspunsul organismului este urmărit de un monitor al glicemiei, un mic dispozitiv circular lipit pe braț, care monitorizează nivelul zahărului din sânge permanent, în timp real. Un studiu publicat de grupul profesorului Spector de la King’s College din Londra în colaborare cu oameni de știință de la Universitatea Harvard, din SUA, a arătat că participanții care au avut o scădere extremă a zahărului din sânge în răstimp de două până la patru ore după ce au mâncat au resimțit mai multă foame. Utilizatorii ZOE trebuie să înregistreze tot ceea ce mănâncă, în timp ce poartă monitorul, într-o aplicație care se conectează cu senzorul, astfel încât algoritmul să poată face asocieri între alimente și răspunsurile nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, cei care adoptă acest plan dietar sunt încurajați să mănânce o varietate de alimente și să își verifice răspunsul. „Oamenii care au glicemie neregulată pot avea mai multă inflamație și implicit un risc sporit de a se îngrășa și de a dezvolta boli cardiovasculare”, detaliază Spector.

Alimente notate în funcție de structura genetică personală

Trei săptămâni mai târziu, utilizatorii își obțin rezultatele, în trei rapoarte care detaliază răspunsul lor la alimentele cu zahăr și cu grăsimi, precum și echilibrul dintre bacteriile intestinale „bune” și cele „rele”. Aplicația elaborează scoruri calculate pentru numeroase alimente, pe baza acestei analize. Cu cât scorul este mai mic, cu atât corpul se descurcă mai rău. Scopul planului dietar este ca o persoană să ajungă la un rezultat de 75 la fiecare masă. De asemenea, sunt elaborate în aplicaţie planuri săptămânale, personalizate, de masă. „Pentru mine, un covrig are două puncte, deoarece îmi crește semnificativ glicemia, grăsimea rămâne în sânge și conține puține substanțe care să-mi ajute microbiomul”, exemplifică Spector.

Plus de energie fără numărarea caloriilor

Dieta ZOE promite pierderea a peste trei kilograme în 12 săptămâni și, chiar dacă această cifră nu este atât de impresionantă ca rezultatele altor regimuri, specialiștii grantează un plus major de energie și o reducere semnificativă a riscului de boli cardiovasculare, fără numărarea ca- loriilor.  Cum fiecare aliment este notat în funcție de cât este de sănătos pentru structura genetică personală, dieta permite utilizatorilor să facă alegeri inteligente pentru mese, în condițiile în care, practic, nimic nu este interzis. Planul lui Spector pleacă de la constatarea că reducerea caloriilor nu are efect pentru toată lumea. Pe de o parte, este adevărat că poate duce la pierderea în greutate, dar restricționarea consumului de alimente este greu de susținut și se concentrează pe cantitatea alimentelor, nu pe calitate. Mulți oameni care pierd în greutate în acest fel își recapătă kilogramele rapid după ce termină dietele. Pe de altă parte, când mâncarea este insuficientă, corpul intră în modul de supraviețuire, iar cercetările au arătat că pierderea rapidă în greutate prin limitarea caloriilor reduce rata metabolică, tocmai viteza cu care... se ard caloriile. „Majoritatea dietelor tradiționale nu iau în considerare acest lucru - și de aceea eșuează. Dar mâncatul conform fiziologiei corpului poate reduce inflamația, despre care știm că este legată de diabet și boli de inimă și reduce somnolența și senzația de foame. Pierderea în greutate va fi o surpriză plăcută”, detaliază Spector.

Utilizatorii dietei ZOE trebuie să înregistreze „scorul” glicemic al fiecărui aliment pe care îl mănâncă

Funcţionează inclusiv la menopauză

Multe dintre persoanele care au adoptat acest plan dietar imediat ce a fost lansat recunosc deja rezultatele. În timp ce unii s-au declarat uimiți de informațiile despre propriul corp pe care le-au primit după ce au completat chestionarele, britanica Julie Holton, în vârstă de 57 de ani, a pierdut peste șase kilograme în șapte luni și spune că ZOE este singura dietă care a funcționat în cazul său pentru a combate kilogramele în plus acumulate în menopauză. Iar Paul Sculfor, în vârstă de 51 de ani, declară că înregistrează „o explozie de energie” după trei luni de dietă ZOE și că nu mai simte nevoia să doarmă după-amiaza.

Lansată de doar câteva luni, dieta ZOE are peste 300.000 de clienți înscriși, de pe toate continentele