Main menu

header

895 3 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Valurile de căldură specifice sezonului cald, tot mai intense în condițiile schimbărilor climei, nu sunt de bun augur pentru forma fizică a bărbaților, cărora le crește apetitul și astfel riscă acumularea de kilograme de fiecare dată când se expun la Soare.

Stimulează hormonul foamei

Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv, din Israel, au realizat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că dorința de a se răcori a bărbaților care merg la plajă se traduce printr-un surplus de înghețată și de bere rece, ceea ce aduce invariabil kilograme suplimentare, notează Daily Mail. Concret, cercetarea a evidențiat că în cazul bărbaților, expunerea la lumina soarelui stimulează hormonul foamei. Din acest motiv, vara, bărbații iau mai mult în greutate, întrucât în cazul femeilor, estrogenul interferează cu eliberarea acestui hormon, iar senzația de foame nu este atât de acută. „Aceste rezultate pot duce la oportunități terapeutice pentru tratamente bazate pe sex pentru anumite boli”, arată echipa de experți, într-un comunicat.

Aport suplimentar de calorii

895 3 3Nevoia de a consuma alimente este controlată în principal de comunicarea dintre intestine, ficat și creier. Hormonii sunt eliberați din organele periferice pentru a ajunge în regiuni ale creierului, cum ar fi hipotalamusul, care controlează funcții precum temperatura, somnul sau foamea. Studiul israelian, publicat în Nature Metabolism, a analizat rezultatele unui sondaj efectuat pe un lot de 3.000 de participanți, care și-au înregistrat alimentația între 1999 și 2001. Rezultatele au arătat că, în medie, bărbații și-au crescut aportul de calorii în lunile de vară, când radiația solară este cea mai puternică. Cercetarea a fost susținută de un studiu pe șoareci care au fost expuși zilnic la radiații ultraviolete (UVB) timp de zece săptămâni. Oamenii de știință au observat o „creștere semnificativă a aportului de alimente” la exemplarele masculi, nu și la femele.

„Rezultatele de laborator și din celelalte studii pe oameni fac cel puțin plauzibil faptul că radiația solară ar putea fi implicată în tiparele alimentare“ Kevin McConway, Open University, Marea Britanie

Pielea, un nou element în ecuaţia echilibrului energetic

Potrivit experților israelieni, hormonul foamei, grelina, stimulat de radiațiile solare, ajungând la nivelul hipotalamusului, a crescut apetitul, pro- movând creșterea în greutate. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că exemplarele studiate au manifestat un comportament sporit de căutare a hranei, ceea ce sugerează că aportul crescut de alimente este legat de ideea de satisfacție pe care o dă hrana și nu de cerințele energetice ale organismului. Un alt experiment a studiat apetitul persoanelor cu afecțiuni ale pielii care au primit terapie cu lumină UVB. Și în acest caz, bărbații au raportat că simt mai multă foame, la o lună de la începutul tratamentului. Cercetătorii consideră că aceste rezultate identifică grăsimea pielii ca pe un posibil regulator al comportamentului de hrănire, adăugând un nou tip de țesut adipos la ecuația echilibrului energetic.