Main menu

header

893 3 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Apreciată pentru pierderea în greutate destul de rapidă, dar mai ales pentru detoxifierea organismului, dieta indiană de șapte zile încurajează consumul de legume şi fructe proaspete, aspect care contribuie, printre altele, la creşterea ratei metabolice. Totodată, este una dintre dietele apreciate de foarte multe persoane, deoarece nu limitează cantitățile de mâncare, ci doar modalitatea de a combina alimentele. 

Eliminați carbohidrații nesănătoși!

Dieta indiană este una dintre cele mai eficiente metode de detoxifiere a corpului. Specialiștii recomandă ca cel puţin în primele zile ale săptămânii să fie evitat consumul de alimente nesănătoase ca grăsimile saturate şi carbohidraţii nesănătoşi. Pentru a se transforma în nutrienţi, alimentele au nevoie de o cantitate adecvată de apă. Potrivit medicilor, necesarul de apă pe zi, la adulți, este de minimum 30 ml pentru fiecare kilogram de greutate corporală. Astfel, mâncarea devine mult mai ușor de digerat datorită aportului suficient de apă, care contribuie la asimilarea substanţelor nutritive. Dacă organismul se curăţă în mod constant, acest lucru va ajuta la digestia mai rapidă, la eliminarea regulată a toxinelor și, în cele din urmă, la scăderea în greutate.

Combate constipația

Practic, unul dintre motivele pentru care oamenii devin supraponderali este că aceștia nu pot elimina toxinele din organism. Ei consumă alimente nesănătoase, cu puţine fibre, ce rămân în corp și care conduc, în timp, la numeroase probleme de sănătate. Dieta indiană presupune consumul unei varietăți de alimente bogate în apă și fibre. Astfel, problemele intestinale, cum ar fi constipaţia, pot fi evitate cu uşurinţă prin adoptarea acestui plan alimentar de șapte zile. Totodată, trebuie ținut cont de câteva reguli foarte importante pentru reușita acestei cure de slăbire. În prima zi a dietei indiene, se vor consuma doar fructe. Se pot mânca toate tipurile de fructe, în orice cantitate, cu excepţia strugurilor și a bananelor. Nici consumul de mango și lychee nu este indicat. Specialiștii în nutriție recomandă să se consume mai mult pepene verde, mere, rodii, căpşune, portocale şi pepene galben. În această zi, adepții dietei indiene mănâncă de câte ori consideră necesar, dar nimic altceva în afară de fructe. În cea de-a doua zi, se pot consuma multe legume, până la saţietate, fie preparate termic, fie crude. Dacă veți începe cea de-a doua zi a planului alimentar cu un cartof fiert şi o lingură cu unt, alături de ceai, veți oferi corpului suficientă energie pentru următoarele 24 de ore.

Bananele, o sursă importantă de potasiu și sodiu

În cea de-a treia zi de regim alimentar, mizați pe o combinaţie a zilelor precedente. Se pot mânca fructe şi legume în orice cantitate. Nu uitați să beți multă apă. Deși poftele pot încerca să preia supremația în această zi, pierderea în greutate şi reglarea digestiei trebuie să se regăsească pe lista obiectivelor de la care nimeni nu are voie să se abată. În ziua a patra, se pot consuma până la șase banane. Totodată, se pot bea maximum patru pahare cu lapte. Cu toate că bananele sunt considerate fructe care îngrașă, în această dietă, ele acţionează ca o sursă de potasiu şi sodiu pentru organism. În cea de-a cincea zi, se pot mânca germeni din belșug, roşii, varză, brânză de vaci. De asemenea, puteți adăuga bucăţi de soia la cel puțin una dintre mese. Este important ca soia să nu fie modificată genetic sau să conțină aditivi. Puteți prepara o supă gustoasă, utilizând unele dintre ingredientele de mai sus. Nu uitați să creșteți aportul de apă în ziua a cincea, pentru a elimina excesul de acid uric din organism. Cea de-a șasea zi seamănă destul de mult cu cea de-a cincea, doar că vor fi eliminate roşiile. Supa gustoasă şi apa ar trebui să ajute procesul de digestie. În ultima zi a planului alimentar, cea de-a șaptea, nu ar trebui să lipsească din meniul dumneavoastră legumele, fructele proaspete și o ceşcuță cu orez brun fiert.

Consumați din abundență mirodenii

893 3 2Pe tot parcursul celor șapte zile de dietă, legumele vor oferi vitamine şi fibre organismului. Printre legumele permise în dieta indiană, se numără salata verde, loboda, varza, broccoli, ardeii graşi, castravetele, ceapa, spanacul, morcovii, conopida. Pot fi consumate și leguminoase precum mazărea, lintea, năutul. Cartoful fiert este permis doar în cea de-a doua zi, la micul dejun. Condimentele sunt nelipsite din această dietă. Consumați din belșug ierburi și mirodenii: usturoi, ghimbir, cardamom, chimen, coriandru, boia de ardei, turmeric, piper negru, schinduf, busuioc. Turmericul, unul dintre cele mai populare condimente folosite zilnic de majoritatea indienilor, este celebru pentru efectele sale antibacteriene, antiinflamatorii și anticancerigene. Uleiul de cocos, uleiul de măsline, cel de arahide și cel de susan reprezintă surse excelente de grăsimi sănă- toase. Totuși, uleiurile conțin foarte multe calorii, așa că trebuie să aveți grijă la cantitate. În timpul dietei, atunci când mâncați legume crude sau preparate termic, nu consumați mai mult de două linguri cu ulei pe zi.

Alimentele permise în dieta indiană sunt sărace în calorii și bogate în fibre, conferind senzația de sațietate

Este contraindicată în diabet şi boli cardiace

După cele șapte zile de dietă, este foarte important să reveniți treptat la o alimentație normală. Nu uitați că excesele alimentare pot provoca un mare disconfort fizic și psihic. Din acest motiv, este necesar să optați în continuare pentru o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Sunt recomandate trei mese și două gustări în fiecare zi. Ultima masă va fi, însă, înainte de ora 20:00. Metabolismul încetinește pe parcursul nopții, iar o cină târzie poate duce la acumularea kilogramelor în plus. Nu consumați alcool, deoarece acesta favorizează retenția de apă în organism, aspect care reduce eficiența dietei. O parte dintre nutriționiști nu recomandă dieta indiană, fiindcă aceasta nu promovează un stil de alimentație sănătos pe termen lung, iar noua greutate ar putea fi dificil de menținut în timp. Consultați medicul înainte de a începe dieta indiană, mai ales dacă suferiți de afecțiuni cronice, aceasta fiind indicată doar persoanelor cu o stare de sănătate optimă. Evitați dieta dacă suferiți de diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, gastrită sau ulcer gastric și duodenal. Acest plan alimentar nu este recomandat femeilor gravide ori celor care alăptează. Pe parcursul dietei indiene, este indicat să faceți exerciții fizice, între 30 și 45 de minute în fiecare zi. Intensitatea exercițiilor fizice poate fi crescută de la zi la zi. Corpul va fi energizat, iar starea de oboseală va fi înlăturată. Dacă vă simțiți bine, dar încă nu ați atins greutatea dorită, puteți urma această dietă pentru maximum două săptămâni. În funcție de organismul fiecăruia, cu ajutorul planului alimentar, pot fi eliminate mai mult de două kilograme într-o săptămână.