Main menu

header

892 3 2de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

A pierde în greutate poate fi un proces anevoios și de durată, dar cei hotărâți reușesc. O adevărată provocare poate fi, ulterior, ținerea la distanță a kilogramelor. Aici intervin specialiștii, care au determinat cele mai bune căi de a menține rezultatul obținut cu atât efort.

Organismul stochează grăsimea când este expus unui deficit

O cercetare de dată recentă, derulată în cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard, pune în evidență faptul că sunt foarte importante sursele din care se obțin caloriile după scăderea în greutate. Experții au pornit de la realitatea că organismul are tendința naturală de a stoca grăsime atunci când este expus unui deficit și, de asemenea, generează pofte cu atât mai mari cu cât caloriile sunt mai puține. Specialiștii americani s-au concentrat pe felul în care carbohidrații acționează asupra nivelurilor de insulină și mai ales felul în care pâinea, biscuiții, prăjiturile sunt surse de stocare a carbohidraților ca grăsime. Rezultatele cercetării au demonstrat că grupul care consumase cea mai scăzută cantitate de carbohidrați a ars mai multe calorii, cu sau fără exerciții, față de celelalte segmente de voluntari.

Hormonii foamei, inactivați

Potrivit rezultatelor studiului, cea mai mare scădere în greutate s-a semnalat în dreptul participanților care au avut în dietă cea mai scăzută cantitate de carbohidrați, în medie plusul de consum a fost de până la 500 de calorii zilnic. Pe de altă parte, aceste rezultate sugerează că biologia intervine semnificativ în felul în care fiecare persoană reacționează la scăderea în greutate și mai ales ce trebuie să facă pentru a ține greutatea în plus la distanță, știut fiind faptul că persoanele cu forma corpului „măr” metabolizează grăsimile diferit față de cele care au forma corpului „pară”. În ansamblu, cercetarea a evidențiat faptul că în toate cazurile, deși în proporții diferite, hormonul foamei a scăzut în intensitate la persoanele care au avut în regim cea mai scăzută cantitate de carbohidrați. De asemenea, s-a constatat și micșorarea activității unui alt hormon responsabil cu senzația de foame, leptina, care menține stabilă greutatea corpului.

„Studiul nostru evidențiază faptul că o concentrare pe reducerea carbohidraților mai degrabă decât pe scăderea generală a aportului caloric poate fi mai eficientă pe termen lung pentru menținerea greutății optime“ (David Ludwig, Universitatea Harvard)