Main menu

header

862 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

De mai mulți ani, reperele principale ale dietelor antiîmbătrânire au fost studiate de specialiști, iar unele dintre aceste reguli au fost confirmate din perspectiva beneficiilor pe care le aduc organismului.

Prelungesc „durata de sănătate”

Anumite alimente care fac parte din dietele antiîmbătrânire au fost promovate ca elemente-cheie ale unei vieți lungi și sănătoase, de la legume obișnuite și anumite grăsimi până la pulberi din plante exotice. Dar o serie de diete antiîmbătrânire nu se concentrează strict pe ceea ce ar trebui să fie consumat, ci pe limitarea consumului de alimente în general sau pe restrângerea meselor la anumite ore ale zilei. Aceste diete includ restricția calorică, postul intermitent, dieta care imită postul, regimul ketogenic și alimentarea limitată în timp. Toate acestea sunt menite nu numai să prelungească viața, ci și numărul de ani în care organismul rămâne sănătos, așa-numita „durată de sănătate”, arată cercetări de dată recentă.

Cresc cu 50% speranța de viață

O mare parte dintre studiile privind dietele antiîmbătrânire au fost făcute pe animale de laborator, a căror durată de viață este semnificativ mai scurtă decât a oamenilor și permit astfel observarea în timp util. De asemenea, testele clinice pe oameni sugerează că unele modele alimentare promovate de dietele antiîmbătrânire îi pot ajuta să trăiască mai mult. În cadrul testelor efectuate de o echipă condusă de Matt Kaeberlein, de la Universitatea Washington, din Seattle, SUA, cele mai promițătoare regimuri antiîmbătrânire au implicat restricția calorică. Aici intră regimul „clasic” de consum al unui număr redus de calorii și o variațiune care implică reducerea caloriilor totale, dar menținerea aportului de proteine. Potrivit expertului Michael J. Forster, de la Centrul de Științe ale Sănătății de la Universitatea North Texas, care studiază îmbătrânirea, cercetările au pus în evidență faptul că atunci când rozătoarele și primatele consumă mai multe calorii decât folosește corpul, înregistrează o speranță de viață mai scăzută, cu atât mai mică cu cât consumul de calorii în plus este mai mare. „Se poate susține, din studiile de până acum, că diferența de speranță de viață între indivizi din cauza aportului caloric este de până la 50%”, punctează Forster.

„Menținerea unei greutăți sănătoase pe tot parcursul vieții maximizează sănătatea și longevitatea“ Michael J. Forster, Universitatea North Texas

Reduc factorii de risc pentru bolile cardiovasculare

O altă dietă pe care Kaeberlein și colegii săi au găsit-o promițătoare este postul intermitent, cu pauză timp de o zi între hrăniri. De altfel, acest tip de alimentare intră în categoria dietelor care implică restricția calorică, zilele de post însemnând în final un consum mai mic de calorii. De exemplu, s-a descoperit că restricția calorică pe o perioadă de doi ani îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Oamenii de știință au cercetat și alte tipuri de diete, dar până în prezent, reducerea caloriilor pare să aibă cel mai mare impact asupra duratei de viață a organismelor nonumane studiate. S-a descoperit astfel că dieta care imită postul îmbunătățește indicele de masă corporală, tensiunea arterială și alți markeri de sănătate. „Există dovezi compatibile cu efectele antiîmbătrânire în cazul restricției calorice în regimurile alimentare la care recurg oamenii”, afirmă oamenii de știință, într-un comunicat.