Main menu

header

853 3 3de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

În timp ce bolile de inimă, diabetul și cancerul se numără printre principalele îngrijorări pentru persoanele care sunt supraponderale, un studiu recent arată că prea multe grăsimi din dietă sunt, în același timp, dăunătoare pentru păr.

Celulele foliculului, victime ale greutăţii în exces

Cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University au descoperit că o dietă bogată în grăsimi accelerează subțierea și căderea părului odată cu înaintarea în vârstă. Mai exact, autorii studiului afirmă că atât regimurile bogate în grăsimi, cât și obezitatea cauzată de genetică pot contribui la epuizarea celulelor stem ale foliculului de păr (HFSC). În studiile efectuate pe animale de laborator, greutatea în plus introduce anumite semnale inflamatorii în organism, blocând regenerarea foliculului de păr și ducând, în cele din urmă, la pierderea părului. La o persoană cu greutate normală, celulele se reînnoiesc în timpul fiecărui ciclu al foliculului de păr - acesta este modul în care părul continuă să crească în timp. Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, aceste celule stem intră în declin, părul începe să se subțieze și să cadă. „Dietele bogate în grăsimi accelerează deteriorarea părului, prin epuizarea celulelor stem care le completează pe cele mature, cele care fac să crească părul”, detaliază specialistul Hironobu Morinaga.

Se activează citokina inflamațiilor

Potrivit rezultatelor testelor efectuate de experții niponi, chiar și câteva zile de alimentație bogată în grăsimi pot aduce daune serioase părului. În aceași timp, echipa a descoperit o cale genetică specială, care reaprovizionează celulele stem ale părului, dar, odată cu grăsimile din alimente este activată citokina inflamatorie de semnalizare, care intervine în acest proces, punctează expertul Emi Nishimura, co-autor al studiului, care adaugă că rezultatele noii cercetări pot duce la tratamente care să repare disfuncția țesuturilor din pricina unei diete bogate în grăsimi. Pe de altă parte, cauzele căderii anormale a părului sunt și restricțiile din timpul dietelor drastice. Potrivit unor studii internaționale recente, o dietă din care lipsesc elemente esențiale poate duce la deficiențe care au un impact direct asupra creșterii părului. Chiar și o alimentație dezechilibrată poate fi una dintre cauzele deteriorării și pierderii firului de păr. Dieta, cu obiectivele nerealiste de scădere în greutate, poate duce la căderea părului, din cauza stresului și a stării de oboseală care o însoțesc. Alți factori care generează pierderea semnificativă a părului sunt cei genetici, hormonali și de mediu înconjurător.

„După patru zile consecutive de aport de alimente bogate în grăsimi, celulele foliculilor de păr prezintă stres oxidativ crescut și semne de diferențiere epidermică“ Hironobu Morinaga, Tokyo Medical and Dental University

Repere alimentare care scad riscul

Alimentația joacă un rol esențial în sănătatea părului, asigurând în mod direct toate elementele necesare creșterii acestuia. Din acest motiv, o podoabă capilară sănătoasă cere o alimentație echilibrată. Anumite grupe de alimente, în cantități suficiente, sunt importante pentru prevenirea căderii părului: proteinele (pește, carne, ouă, legume), esențiale pentru producția keratinei; carbohidrații (alimente bogate în amidon și cereale), sursă de energie; grăsimi sănătoase, prezente în mod natural în structura părului; fier (carne roșie și unele tipuri de pește); vitamine (de la fructe și legume), esențiale pentru metabolismul proteic.