Main menu

header

851 3 2de Călin Popa şi Flori Pintea

Legătura dintre alimentație și starea de spirit a depășit vechea zicală „Ești ceea ce mănânci”. Potrivit unei cercetări de dată recentă, oricine este dispus să-și modifice în sens pozitiv dieta își poate optimiza sănătatea mintală.

Modificările maturizării creierului fac diferența

Cercetătorii de la Universitatea Binghamton, din New York, au realizat o amplă cercetare, în urma căreia s-a evidențiat faptul că alimentația unei persoane are înrâurire directă asupra stării sale de spirit pe termen scurt și a sănătății mintale pe termen lung. „Trebuie să luăm în considerare un spectru de modificări dietetice și de stil de viață, bazate pe diferite grupe de vârstă și sex. Nu există o soluție universal valabilă”, punctează specialistul Lina Begdache, co-autor al studiului. Potrivit dieteticianului, terapiile de sănătate mintală ar trebui să ia în considerare modificările maturizării creierului, diferite la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani faţă de cei cu vârsta peste 30 de ani. În plus, structura creierului este diferită între bărbați și femei și ar trebui să joace, de asemenea, un rol în formularea unui plan de dietă.

Micul dejun, exercițiile moderate și evitarea fast-food

Studiul a durat cinci ani, cercetătorii analizând dietele, rutina de exerciții și stilul de viață a 2.600 de participanți. Fiecare a dezvăluit modificări-cheie în dietă și stil de viață, care au corespuns perioadelor de anxietate și chiar de depresie. Rezultatele au indicat faptul că micul dejun zilnic, exercițiul moderat frecvent și menținerea consumului de fast-food și de cofeină la niveluri cât mai scăzute au îmbunătățit sănătatea mintală a femeilor tinere. La cele mature, același lucru s-a aplicat odată cu adăugarea unui consum ridicat de fructe în fiecare zi. La bărbații tineri, exercițiile zilnice, împreună cu consumul de lactate și carne, au sporit sănătatea mintală, împreună cu un aport scăzut de fast-food și cofeină. La fel s-a dovedit valabil și în cazul bărbaților maturi, cu un aport suplimentar de nuci, zilnic.

„Există dovezi din ce în ce mai importante că dieta joacă un rol major în îmbunătățirea sănătății mintale, dar este vorba despre ceea ce numim dietă sănătoasă“ (profesor Lina Begdache, Universitatea Binghamton, New York)

Bărbaţii, mai puţin afectaţi de ce mănâncă

Având în vedere aceste rezultate, autorii studiului spun că adulții tineri suferă de diverse afecțiuni mintale dacă au deficiențe nutriționale și diete necorespunzătoare. În plus, cofeina provoacă daune sănătății mintale la această categorie de vârstă. „Atunci când tinerii consumă niveluri ridicate de cofeină, aceasta rămâne în sistemul lor pentru o lungă perioadă și stimulează sistemul nervos, ceea ce crește stresul și duce, în cele din urmă, la anxietate”, adaugă Begdache. Studii anterioare au indicat faptul că creierul masculin este capabil în principal de percepție și coordonare, în timp ce creierul feminin susține mai bine analiza și este mai intuitiv. „Am constatat că bărbații sunt mai puțin susceptibili de a fi afectați de dietă decât femeile. Atât timp cât au o dietă chiar și ușor sănătoasă, vor menține o bună stare mintală. În schimb, femeile trebuie să consume un întreg spectru de alimente sănătoase și să facă mișcare pentru a avea bunăstare mintală”, explică Begdache.