Main menu

header

779 3 2de Andreea Vasilescu şi Florica Pintea

De foarte multe ori dietele de slăbire nu dau rezultate. Disperaţi, căutăm explicaţii. Ei, bine, iată una destul de plauzibilă. Unii neuroni împiedică organismul să consume prea multă energie atunci când primeşte mai puţine calorii, un fenomen care frânează pierderea de kilograme. Fiinţele vii sunt, majoritatea, campioanele adaptării. La fel şi oamenii, dar uneori asta poate să le joace feste. Evoluţia a scos în evidenţă o particularitate interesantă de a rezista la foamete, dar care, în societăţile moderne, favorizează excesul de greutate: atunci când corpul este supus unui regim, consumă mai puţină energie.

Organismul funcţionează ca un termostat

Strategiile de pierdere în greutate sunt deseori ineficiente, pentru că organismul funcţionează ca un termostat. El asociază cantitatea de calorii pe care o ardem cu cea pe care o mâncăm, explică doctorul Clemence Blouet, cercetător specialist în metabolism la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Blouet s-a interesat de mecanismele cerebrale care intră în joc atunci când suntem lipsiţi de hrană. „Ştiam că reglarea acestui termostat caloric venea de la creier, dar maniera în care ajustează consumul caloric la cantitatea de hrană îngurgitată era un mister”, a adăugat aceasta.

Asociaţi cu saţietatea

Echipa doctorului Blouet a testat un grup de neuroni, AGRP, situaţi în hipotalamus, zona centrală a creierului. Aceşti neuroni sunt asociaţi cu saţietatea: când sunt activaţi, dau apetit, iar când sunt dezactivaţi, pot provoca până la o anorexie totală. Activându-i şi dezactivându-i artificial la şoarecii de laborator, doctorul Blouet a descoperit că aceşti neuroni erau cheia. Când rozătoarele erau înfometate, activarea lor reducea consumul de grăsimi, în ciuda unei activităţi fizice mai intense, iar atunci când rozătoarele au beneficiat de un exces de hrană, indiferent de alimente, chiar la simpla lor vedere sau expuse la mirosul acesteia, efectul s-a anulat.