Main menu

header

774 3 1de Gabriela Militaru şi Nicoleta Gheorghe

Robert Downey Jr. este, chiar și la 54 de ani, unul dintre cei mai șarmanți actori de la Hollywood, iar asta se datorează și faptului că arată foarte bine. Atent la dieta sa, actorul a fost nevoit să ilustreze prototipul bărbatului fără cusur și grație rolului care l-a consacrat, Iron Man, pe care l-a jucat în nenumărate filme în ultimii zece ani. Pentru a intra în pielea eroului cu supraputeri, actorul a ținut dietă și a făcut sport din greu, ceea ce l-a ajutat nu doar fizic, ci și mental, făcându-l să scape de adicția de droguri de care a suferit toată tinerețea.

A trebuit să obțină 9 kilograme de mușchi ca să arate ca un adevărat erou

Robert Downey Jr. a început să joace în seria „Iron Man” în 2008 și, ceea ce la început era o ecranizare reușită marca Marvel Comics, a devenit peste noapte un succes răsunător. La vremea respectivă, actorul în vârstă de 43 de ani a trebuit să muncească din greu pentru a obține 9 kilograme de mușchi ca să arate ca un adevărat erou. Nu mai puțin de 5.000 de calorii zilnice conținea meniul său, în timp ce, în mod normal, unui bărbat i se recomandă 2.000-3.000 de calorii zilnic. Se înțelege, deci, că Robert Downey Jr. s-a desfătat cu proteine timp de câteva luni pentru a arăta ca un erou. În plus, el a fost obligat (și spunem obligat pentru că sportul nu este chiar o pasiune pentru actor) să meargă cel puțin de cinci ori pe săptămână la sală, unde antrenorul său personal, Brad Bose, i-a creat un antrenament special, axat pe exerciții cardio și activarea mușchilor pieptului. Rezultatul a fost unul impresionant și a câștigat inimile multor spectatorilor. Pe perioada filmărilor la prima parte din „Iron Man”, Robert Downey Jr. cântărea 77 de kilograme, dintre care cea mai mare parte erau mușchi. Trebuie să recunoaștem că brațele sale bine modelate și mușchii reliefați care proveneau de la luni întregi de antrenamente înfiorătoare i-au adus milioane de fani simpaticului actor.

Nevoit să slăbească 11 kilograme pentru personajul Sherlock Holmes

774 3 2Când viața lui doar ce reintrase pe făgașul normal, cel puțin din punct de vedere al efortului fizic, și actorul nu mai mergea atât de des la sală, se îngrășase puțin și mânca aproape orice, a venit rolul din „Sherlock Holmes”. Ca să joace personajul industriașului milionar și inventator genial Sherlock Holmes în 2009, Robert Downey Jr. a fost nevoit să slăbească 11 kilograme într-un timp foarte scurt. Grea încercare pentru actor, care este, de felul său, un gurmand și a declarat de mai multe ori că nu se împacă prea bine cu faptul că trebuie să se înfometeze. Cu toate acestea, Robert a intrat perfect în pielea lui Sherlock. Ca urmare a privării de felurile favorite de mâncare, actorul s-a resimțit o vreme, din punct de vedere fizic și psihic. Potrivit propriilor declarații, la un moment dat ajunsese chiar să se furișeze afară de pe platoul de filmare ca să mănânce o mică gustare. El era epuizat nu doar de la dietă, dar și de la faptul că transformarea sa a presupus și antrenament fizic. Chiar dacă antrenorul său personal, Brad Bose, a încercat să varieze tipurile de exerciții fizice, Robert a mărturisit că se plictisea foarte repede de mișcare și avea mereu nevoie de ceva nou. „Oricât de puternic este Robert din punct de vedere psihic, corpul i-a obosit grav în perioada aceea”, a declarat și antrenorul său. „La un moment dat am simțit că, dacă ar mai fi trebuit să fac măcar o genuflexiune cu greutăți sau să mă apropii de banca de ridicări, m-aș fi împușcat. Pur și simplu nu mai aveam nicio motivație să fac exercițiile acelea standard”, a explicat Robert. Și atunci, împreună cu Brad Bose, actorul a început să se antreneze în sesiuni speciale, cu exerciții mai creative și mai amuzante pentru el.

Mergea la sesiuni de Yoga și Wing Chun Kung Fu

774 3 3După rolul din „Sherlock Holmes” din 2009, au urmat mai multe filme în care Robert Downey Jr. și-a etalat mușchii din ce în ce mai des și mai mult, reluându-și rolul Tony Stark/Iron Man în „Iron Man 2” în 2010, „The Avengers” în 2012, „Iron Man 3” în 2013, „The Avengers: Age of Ultron / Răzbunătorii: Sub semnul lui Ultron” în 2015, „Iron Man: The Road to Civil War” în 2016 și, în același an, o cascadă de noi apariții în „Captain America”, noi părți din „The Avengers” și chiar și în „Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă”. Pentru toate acestea, antrenorul Brad Bose a trebuit să își pună talentul și creativitatea la contribuție pentru a face din actor un erou cu un fizic de invidiat. Robert a ținut un regim de 2.500-3.200 de calorii pe zi, cu mese echilibrate, fără carbohidrați și cu adaos mare de proteine. Cât despre mișcare, actorul mergea la sesiuni de Yoga și Wing Chun Kung Fu. În plus, el s-a antrenat trei-patru zile pe săptămână câte 90 de minute. Exercițiile neconvenționale au fost pe placul actorului, chiar dacă unele dintre ele erau folosite în Persia Antică pentru antrenamentul călăreților care trebuiau să care săbii foarte grele în timp ce călăreau. Și asta nu a fost tot, actorul s-a antrenat chiar și trăgând de furtunuri pline cu nisip sau împingând în sprint roabe pline cu încărcătură de 25 de kilograme.

5.000 de calorii zilnice conținea meniul său atunci când trebuia să îl interpreteze pe Iron Man

„Sunt curat din 2003“, a mărturisit actorul care, din acel an, a început să aibă grijă de fizicul său, după ce, foarte mult timp, a fost dependent de droguri. Cea care l-a ajutat foarte mult pe Robert Downey Jr. să-și învingă dependența a fost cea de a doua și actuala sa soție, Susan Downey, care este și mama a doi dintre cei trei copii ai actorului

Doctorul Dolittle, vegan

După ce, ani la rând, Robert Downey Jr. și-a forțat organismul pentru a-l juca pe Tony Stark, alias Iron Man, actorul a decis să ia o pauză și să facă sport într-un ritm mai moderat. Ajuns la 54 de ani, actorul a decis că dietele puternic proteice pot fi și ele lăsate la o parte pentru o vreme și să se orienteze mai mult pe un regim alimentar mai ușor și mai bogat în fibre. Înainte de a începe filmările pentru noua sa peliculă „Dolittle”, actorul a trecut la o dietă vegană. „Nu mai mănânc nici măcar carne de pui. Ţin un regim bazat doar pe legume și frunze”, a declarat el de curând. Actorul a recunoscut că face asta atât pentru sănătatea proprie, cât și pentru animale, ca un semnal de alarmă pentru cei care fac teste pe animale pentru diferite produse.