Main menu

header

765 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Silueta din ultima vreme a faimoasei cântărețe britanice Adele, care a slăbit peste 20 de kilograme, a readus în prim-plan un regim alimentar considerat revoluționar, întrucât nu este centrat pe limitări: dieta SirtFood.

Activează butonul de ardere a grăsimilor, reduce inflamaţia

Inventată nu cu mult timp în urmă de Aidan Goggins şi Glen Matten, un medic nutriționist și un farmacist, ambii cu vastă experiență profesională în tratarea clienţilor cu probleme de greutate din centre medicale şi de fitness de top din Anglia şi Irlanda, dieta SirtFood pornește de la ideea că nu există un grup de alimente care funcţionează la o performanţă înaltă pe direcția pierderii kilogramelor. „Atunci când energia este în cantităţi mici sau limitate, aşa cum vedem în cazul restricţiilor calorice, există o creştere a nivelului de stres exercitat în celule. Acest stres este simţit de proteinele numite sirtuine, care se activează şi apoi intensifică eforturile metabolismului, cresc eficienţa muşchilor, activează butonul de ardere a grăsimilor, reduc inflamaţia şi deteriorarea celulelor”, explică Matten.

Se pierd peste trei kilograme în șapte zile

765 3 3Dieta SirtFood a schimbat total conceptul de limitare a aportului de alimente. „Atunci când am început să ne uităm în direcţia alimentelor cu sirtuină, am văzut că cele mai sănătoase popoare din lume mâncau chiar şi de zece ori mai mult din acestea, comparativ cu noi”, punctează Goggins. În primele trei zile, aportul caloric este de 1.000 de calorii pe zi, echivalent cu trei sucuri verzi preparate din alimente cu sirtuină şi o masă bogată în alimente ce conţin proteina de bază în dietă. În următoarele patru zile, aportul este crescut la 1.500 de calorii pe zi, echivalentul a două sucuri din fructe şi legume şi a două mese principale. Participanții la studiul celor doi specialiști au slăbit, în medie, 3,2 kilograme în șapte zile, înregistrând, în paralel, o creştere a masei musculare, a energiei și a stării de bine.

Includerea a cât mai multe alimente recomandate

765 3 4Autorii au dezvoltat apoi o a doua etapă a dietei, o perioadă de 14 zile de întreţinere, timp în care participanţii trebuie să mănânce trei mese bogate şi să bea un suc verde în fiecare zi. „Această dietă nu este una restrictivă. Ea se rezumă la includerea a cât mai multe alimente, nu la excluderea lor din alimentaţie. Regimul acesta îi face pe oameni să se simtă bine”, afirmă Matten. Alimentele care trebuie introduse în meniu și din care se consumă în cantități mari sunt ardei iute, capere, țelină, cacao (20 de grame de ciocolată neagră zilnic), cafea, ulei de măsline extravirgin, ceai verde, varză kale, leuştean, curmale, pătrunjel, cicoare, ceapă roşie, rucola, soia, căpşuni, turmeric (folosit împreună cu piperul negru), hrişcă, nuci simple. O mențiune specială se cuvine vinului roșu, pe care autorii îl recomandă să fie consumat în cadrul dietei, câte un pahar în fiecare zi, fiind asociat cu prelungirea vieții.

Pippa Middleton, sora Ducesei de Cambridge, este o altă celebritate care recurge la dieta SirtFood, completând-o cu vizite regulate la sala de antrenament, pentru a se menține în formă