Main menu

header

730 3 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Derulată sub sloganul „Go Plant Strong!” („Mergeți pe mâna puterii plantelor”, în traducere liberă), dieta Engine 2 este creația unui pompier din Texas și este creditată cu pierderea sigură de kilograme.

Două variațiuni pe aceeași temă

Inventată de Rip Esselstyn, dieta Engine 2 nu este tocmai floare la ureche, dar odată adoptată ca mod de viață, schimbă totul, de la siluetă la starea de sănătate. Planul dietar include două tipuri de regim, variațiuni pe aceeași temă: „cadet” și „pompier”. Prima implică o abordare graduală, mai precis eliminarea treptată a alimentelor pe care Esselstyn le consideră dăunătoare, în paralel fiind adăugate cele benefice. Astfel, în prima săptămână se taie de pe listă lactatele, hrana rafinată și alimentele procesate, inclusiv pâine, paste, chipsuri, băuturi carbogazoase. Săptămâna a doua dispar din meniu carnea, ouăle și peștele. În cea de-a treia săptămână se adaugă uleiul de măsline, de cocos sau de canola. În săptămâna a patra se suplimentează aportul caloric din fructe și legume, cereale integrale, nuci și semințe. Iar dacă doriți un plan dietar mai abrupt, regimul „pompier” vă silește să scoateți toate alimentele interzise încă din start.

„Vă poate salva viața”

730 3 2După atâtea tăieri de pe listă, cei care adoptă dieta Engine 2, în oricare variantă, trebuie să știe că au la dispoziție pentru a pune în loc legume, fructe, tofu, soia, lapte de orez sau de migdale, semințe de cânepă, iaurt de soia fără zahăr, salsa, orez brun, unt de arahide, humus, produse din cereale integrale, supe fără grăsimi, chipsuri coapte, fructe confiate fără zahăr, îndulcitori naturali din ștevie și condimente cu duiumul. De asemenea, se poate recurge la unele suplimente care să compenseze lipsa cărnii și a proteinelor din produse animale. Cele recomandate sunt cele cu vitaminele B12 și D, precum și uleiul de pește, pentru aportul de acizi grași Omega 3. Sunt complet interzise, pe de altă parte, carnea, lactatele, brânzeturile și înlocuitorii lor, zahărul, conservele de orice fel care conțin peste 2,5 g grăsime la 100 de calorii. Așadar, un regim vegan, despre care inventatorul său afirmă că „vă poate salva viața”.

Efort mare, rezultate pe măsură

Nivelul de efort de adaptare la această dietă este considerat mare, întrucât sentimentul de restricție vă poate determina să renunțați rapid la regim. În schimb, are avantajul că vă poate impulsiona să începeți să gătiți acasă în loc să cumpărați mâncare „la pungă”, care este total interzisă. Pentru cei care doresc să treacă la dieta Engine 2 s-au înființat deja în SUA grupuri de sprijin, regimul nu vă va da bugetul peste cap și există un mare număr de rețete gustoase disponibile în mediul virtual. În plus, potrivit specialistului Michael Smith, „dacă reușiți să faceți tranziția la această dietă și apoi s-o mențineți, cu siguranță veți pierde din greutate. De asemenea, acest regim este foarte potrivit pentru cei care suferă de hipertensiune, diabet, colesterol mare sau afecțiuni cardiovasculare”.

Esselstyn recomandă, în completarea regimului, cinci antrenamente la sala de fitness pe săptămână, în special cu exerciții cardio și cu durata între 10 și 45 de minute