Main menu

header

725 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Cercetări recente au repus „în drepturi” postul și locul său într-o viață sănătoasă, dar nu este vorba despre postul „negru”, ci despre cifra „magică” 800, adică necesarul minim de calorii de care o persoană are nevoie într-o zi pentru a-și procura nutrienții de bază. De la ideea de post a pornit o nouă dietă, numită „rapid 800”, și o ultimă modă care are tot mai mulți susținători.

Regim care nu este agresiv

Chiar dacă nu aveți decât câteva kilograme în plus, este bine să luați „din pripă” surplusul, până nu devine prea greu de eliminat. Cel mai simplu este să abordați dieta „rapid 800”, elaborată de producătorul de televiziune britanic Michael Mosley, care și-a dedicat mai mulți ani cercetării mijloacelor sănătoase de a slăbi, fără înfometare și privare de nutrienți. Așa a ieșit la iveală dieta „rapid 800”, o variațiune pe tema postului, actualizată cu ultimele cercetări în domeniul nutrițional. Potrivit lui Mosley, nici în zilele în care se ține post nu se coboară aportul caloric sub cifra de 800 și oricine dorește să dea jos un număr rezonabil de kilograme acumulate în plus poate ține cu destulă ușurință acest regim, care nu este agresiv.

Slăbiți și deveniți mai sănătoși

Pentru a determina dacă aveți nevoie de regimul „rapid 800”, iată întrebările la care vă puteți răspunde singuri:

  • numărul de centimetri din talie este mai mic decât jumătate din înălțimea totală?
  • zahărul din sânge este la valori normale?
  • trigliceridele sunt la un nivel considerat nepericulos?
  • aveți valori corecte ale colesterolului „bun”?
  • este tensiunea arterială în limite normale fără medicamente?

Dacă răspunsurile sunt afirmative, dieta vă poate folosi oricum pentru a menține un stil de viață sănătos. Dacă, însă, datele fizice nu sunt corespunzătoare, regimul „rapid 800” poate deveni un obicei pe termen lung care vă va ajuta să slăbiți și, implicit, să deveniți mai sănătoși. „Reducerea drastică a caloriilor în acest fel aduce cu sine reînnoirea celulară, refacerea genelor, întârzierea bolilor degenerative, reducerea riscului de cancer sau impulsionarea efectelor chimioterapiei”, arată directorul Institutului pentru Longevitate al Universității California, Valter Longo.

O multitudine de opțiuni

Pe partea de susținere a vindecării, metoda regimului cu 800 de calorii ținut zilnic este în teste pentru bolnavii de cancer din Italia, Olanda, Germania și SUA, notează „Daily Mail”. Primele rezultate oficiale sunt așteptate la sfârșitul anului 2019. Pe partea de scădere în greutate și menținere a unui stil de viață sănătos, dieta „rapid 800” implică mai multe opțiuni. Puteți alege s-o țineți în fiecare zi o perioadă limitată, după o consultare cu nutriționistul, puteți recurge la regim o zi sau două pe lună, pe săptămână etc. În restul timpului nu este nevoie decât să evitați carbohidrații și dulciurile rafinate, menținând rezonabile porțiile și ducând un stil de viață cu mișcare și somn suficient.

Aportul celor 800 de calorii de pe parcursul dietei poate fi restrâns la o perioadă limitată de timp (două-trei ore), astfel amplificându-se efectele regimului

Salată de citrice - 135 de calorii

725 3 3Ingrediente (două porții): 1 grepfrut, 1 portocală, 1 clementină, 5 frunze de mentă proaspătă, 100 g iaurt grecesc cu grăsime 100%.

Mod de preparare: tăiați citricele felii, decojiți-le de pielița albă și eliminați sâmburii. Așezați feliile de fruct pe două farfurii, turnați deasupra sucul rezultat în urma decojirii, împrăștiați frunzele de mentă și serviți cu iaurt.