Main menu

header

718 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Puteți uita ceea ce credeți că știți despre calorii și efectele acestora asupra organismului. Expert nutriționistul britanic, doctorul Giles Yeo, are câteva trucuri foarte simple pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Adevărul despre etichetele alimentare

Giles Yeo spune că a sosit momentul ca oamenii să nu mai creadă tot ceea ce stă scris pe etichetele diverselor produse pe care le cumpără de la supermarket. „Încetați să mai numărați caloriile, este total inutil!”, spune expertul. De regulă, de fiecare dată când puneți ceva grăsime pe ici, pe colo, puteți fi tentați, purtând parcă o vină, să săriți direct la o dietă de la care sperați niște miracole. Dar expertul recomandă o altă abordare, întrucât ceea ce apare pe etichete nu este tocmai exact. Studii repetate au confirmat faptul că măsurarea de către producători a aportului caloric se face mecanic, cu o mașinărie numită „bombă calorimetrică”, și, în majoritatea cazurilor, discrepanțele cu ceea ce se întâmplă în organism după ingerare sunt chiar și de o treime.

Ronțăitul legumelor crude

718 3 3Legumelor precum țelina, morcovii și ciupercile, odată gătite, le cresc caloriile cu 500%. Explicația este simplă: gătitul „sparge” celuloza din legume, care în mod normal nu poate fi digerată de corpul uman, ceea ce permite caloriilor din aceasta să devină „absorbabile”. Așa că este mult mai bine să consumați legume ori de câte ori aveți ocazia, dar în stare crudă. Procesul descris la legume este valabil și la fripturi: o friptură de vită „bine făcută” are cu cel puțin o cincime mai multe calorii decât cea „medium”. Țelina, spre exemplu, înainte de gătit are șase calorii, iar după, are circa 30. Și felurile de mâncare ce par ceva mai sănătoase, ca supa de linte sau humusul, sunt supuse aceluiași mecanism. Iar dacă vom compara carnea de pui cu brânza tofu, este și mai clar: un piept de pui are circa 160 de calorii, în timp ce 100 de grame de tofu are numai 95. Dar după ce aceste alimente vor fi digerate, aportul caloric va fi egal. Aceasta pentru că puiul va pierde circa o treime din calorii prin „ardere”, în procesul digestiei, și încă o cincime nu se vor absorbi, ci vor traversa tractul digestiv. În același timp, brânza tofu își va lăsa toate caloriile în organismul dumneavoastră…

Alegeți alunele și nucile

718 3 4Dintr-un pachețel de 30 de grame de alune sau, mai bine, de migdale, vă veți alege cu numai trei sferturi din cele 188 de calorii ce sunt notate pe etichetă. Un sfert nu se absorb - aceasta este concluzia unei cercetări efectuate în Statele Unite. În cazul alunelor de pădure, se vor absorbi numai 80% din calorii, spune același studiu. Un alt secret în lupta cu caloriile este să adăugați ceva grăsime atunci când gătiți orez. De fapt, este vorba despre un gătit în trei etape: în prima, puneți o linguriță cu ulei de nucă de cocos în orezul care fierbe; lăsați să se răcească peste noapte; dimineață reîncălziți fiertura - uleiul adăugat, absorbit de orez, va acționa ca o barieră pentru caloriile ce caută să se asimileze în organismul dumneavoastră, iar episodul răcitului ajută ca același orez să devină rezistent la enzimele digestive. În final, veți absorbi numai 60% din caloriile pe care le oferă această mâncare.

Proteinele ard mai greu

718 3 5Cercetătorii Universității Harvard au ținut sub supraveghere un grup de 260 de indivizi supraponderali. Acestora li s-a prescris o dietă foarte bogată în proteine. Și au slăbit semnificativ. Ba, au consumat chiar cu 250 de calorii zilnic mai mult decât în mod normal. Ei bine, există două explicații pentru această „ciudățenie”. Întâi de toate, proteinele se digeră în mai mult timp decât carbohidrații, deci vă simțiți sătui mai multă vreme și veți mânca mai puțin. Apoi, procesul descompunerii proteinelor este mai laborios și mai obositor. Astfel, descompunerea proteinelor în aminoacizi cere ca o treime din caloriile respectivelor proteine să fie consumate („arse”) în timpul digestiei propriu-zise. Aceasta nu este valabil și pentru carbohidrați. Pentru digerarea acestora se consumă numai cinci procente din caloriile pe care le oferă. Nici cu grăsimile nu e de joacă: digestia acestora „arde” numai trei din 100 de calorii, chiar dacă veți fi sătui mai multă vreme. Și, un ultim sfat: mâncați fibre pentru că ele sunt hrana celor peste 100 de trilioane de bacterii aflate în stomacul nostru. Ele ne mențin sănătos tractul digestiv și ajută la instalarea senzației de sațietate.

Mic dejun copios

Cei care mănâncă un mic dejun copios și o cină mai „subțire” sunt cu minimum zece procente mai slabi decât cei care procedează invers. Metabolismul uman este mult mai activ în timpul zilei, deci consumă „combustibilul” mai rapid și nu are vreme să adune calorii sub formă de grăsime.

Cel mai puțin consum pentru metabolizare îl cere zahărul, așadar acesta este cel mai periculos pentru siluetă! (Giles Yeo, expert nutriționist)

Gătirea face diferenţa

Dacă în cazul celor cu diabet număratul caloriilor poate fi salutar, în alte cazuri această practică este inutilă. Aceasta pentru că s-a descoperit un concept numit „disponibilitatea caloriilor”, care spune că numărul de calorii din farfurie nu este niciodată egal cu numărul de calorii absorbite de organism. Spre exemplu, un bol cu semințe sau un amestec cu alune poate totaliza 180 de calorii, dar organismul dumneavoastră nu va asimila mai mult de 120. Iată ceva cu adevărat esențial pentru cei care vor să-și țină greutatea sub control. Mai există un secret ce este bine evidențiat în cazul fripturii de curcan. Crudă, aceasta are circa 160 de calorii la suta de grame. Dar după ce a fost gătită, numărul de calorii crește cu circa 50%. Care sunt, așadar, trucurile pentru un efect garantat?