Main menu

header

714 3 1de Gabriela Militaru şi Sorin Dumitrescu

Matt Damon poate juca orice, de la tânărul inteligent la băiatul rău tatuat, de la obezul mincinos la supereroul care salvează lumea. La 48 de ani, actorul-minune al Hollywoodului nu s-a ferit niciodată să-și pună sănătatea în joc pentru un rol, iar rezultatele au fost întotdeauna remarcabile.

Dependentul de droguri

În 1995, Matt Damon, la vremea aceea încă un tânăr actor, a fost nevoit să treacă printr-o transformare drastică pentru a intra în pielea specialistului Andrew Ilario în filmul „Curaj în linia întâi”. El a slăbit 27 de kilograme, ajungând să arate aproape scheletic pe ecran. Rețeta? Actorul, atunci în vârstă de 25 de ani, a ajuns la 61 de kilograme mâncând numai grătar de pui. „Tot ce mâncam era piept de pui. Și nu e ca și cum aveam un chef-bucătar care să mi-l pregătească. Pur și simplu mi-l preparam singur și îl mâncam. Am făcut față cu bine, dar a fost cel mai greu rol al meu”, a declarat actorul. În plus, Matt trebuia să alerge 20 de kilometri zilnic, ceea ce era epuizant pentru cineva care se hrănea doar cu carne de pui. Și toate astea pentru ca la final să poată arăta ca un soldat traumatizat de efectele războiului și actualmente dependent de heroină. Se pare că dieta foarte haotică și-a pus amprenta pe sănătatea actorului, care a trebuit să ia medicamente timp de un an și jumătate pentru a-și regla glanda suprarenală, serios afectată de regimul din timpul filmărilor și pentru a se putea îngrășa în mod sănătos.

Talentatul domn cameleonic

714 3 2Dar armonia corpului lui Matt Damon nu a durat prea mult. În 1998 a fost nevoit să slăbească din nou pentru un rol. Schimbarea și minciuna sunt esența personajului Tom Ripley. De aceea, pentru a-l interpreta în pelicula „Talentatul domn Ripley” din 1999, Matt Damon a fost nevoit să se schimbe odată cu trecerea de la personajul Tom la Dicki Greenleaf, un rebel care trăiește în Italia și a cărui identitate Tom o fură. Talentatul domn Ripley este un cameleon uman cu un talent deosebit la a se da drept alte persoane, iar Matt a fost nevoit să-i țină pasul. Pentru un actor care și-a dovedit abilitatea de a se transforma pentru un rol, de a juca un sociopat capabil să treacă de la a fi cineva la a fi altcineva, a fost o formă de meta-actorie. Părul neglijent și ochelarii de tocilar sunt trăsăturile esențiale ale personajului Tom Ripley, care era un tânăr fragil și foarte palid. Ei bine, pentru a arăta atât de plăpând, a fost nevoie ca tot corpul lui Matt Damon să fie acoperit cu un machiaj special care imita pielea cu aspect bolnăvicios. Machiajul a fost refăcut cu multă migală de fiecare dată când Matt se întorcea pe platoul de filmare și varia în funcție de alternanța între personajul Tom și Dicki. În plus, Matt Damon a fost nevoit să slăbească mai mult de 5 kilograme pentru a căpăta aspectul fragil al lui Tom Ripley.

„Cârtița” dolofană

714 3 3După mai multe roluri pentru care pregătirea fizică a lui Matt Damon a constat în mers la sală (cum ar fi primele apariții în rolul eroului Jason Bourne), actorul a ajuns și în punctul în care a fost nevoit să se îngrașe pentru a intra în pielea unui alt personaj. Se întâmpla în 2008 pe când a început filmările la pelicula „Informatorul!”. Rolul venea curând după cel din „Ocean’s Thirteen” („Acum sunt 13”) în care Matt Damon își arătase agilitatea de a se strecura pentru a da spargeri de milioane de dolari. Pentru „Informatorul!”, însă, Matt s-a distrat mâncând orice pentru a lua în greutate. „Mi-a fost extrem de simplu să mă îngraș. Am început să mănânc ca nebunul și să beau bere. Mâncam între mese, mâncam pe platoul de filmare, mâncam oricând și oriunde și adoram mâncarea de la McDonald’s. Era Raiul pe Pământ!”, a explicat actorul. El s-a îngrășat 13 kilograme pentru a-l interpreta pe Mark Whitacre, unul dintre cei mai faimoși turnători ai tuturor timpurilor din industria alimentară.

Playboy-ul parvenit

714 3 4Câțiva ani mai târziu, în 2012, Matt Damon a filmat și „Viața mea cu Liberace” alături de Michael Douglas. Aici, în rolul de homosexual, actorul a trebuit să se adapteze din mers la un scenariu destul de dificil. Era chiar înainte de „Elysium”, film pentru care și-a ras părul. Acum, în schimb, Scott Thorson, mult mai tânărul iubit al celebrului pianist și entertainer american Liberace, avea părul destul de lung. Așa că Matt Damon și-a lăsat o vreme părul să-i crească și l-a decolorat puțin pentru a intra în pielea șoferului bronzat, supus operațiilor estetice și adicției de medicamente. Mai mult, el a purtat o proteză facială care să-i scoată în evidență pomeții și să-i facă fața să arate ca marcată de o serie lungă de intervenții chirurgicale. Rezultatul a fost unul incredibil, actorul dând dovadă că poate trece cu ușurință de la rolul de băiat rău, la cel de grăsun și mai apoi de Playboy.

Eroul sci-fi

714 3 5În același an, Matt Damon a început pregătirile pentru pelicula „Elysium”. Deși știa că transformările repetate îi pot afecta sănătatea, la vremea aceea Matt Damon susținea că îngrășatul, slăbitul sau pregătirea fizică fac toate parte din efortul de a da viață unui personaj. „Așa a văzut Neill Blomkamp personajul și așa trebuia să arăt”, a spus Matt. Pentru asta, actorul a fost nevoit să meargă la sală patru ore în fiecare zi. „Ceea ce a fost amuzant pentru că, practic, mi-a oferit un motiv să merg la sală. Altfel, știm cu toții că este foarte greu să găsești motivația necesară”, a povestit el. Pe lângă masa musculară impresionantă pe care a căpătat-o mergând la sală, Matt Damon a fost nevoit și să-și radă complet părul de pe cap pentru a-l juca pe Max De Costa, eroul care încearcă să salveze omenirea de la dispariție. Și să nu uităm tatuajele semipermanente care l-au făcut pe Matt Damon să arate ca un adevărat erou din viitor.

Agentul periculos

714 3 6Și dacă primele trei apariții în pielea agentului CIA Jason Bourne din filmul cu același nume (în 2002, 2004 și 2007) s-au dovedit a fi mai simple, în 2016, Matt Damon și-a reluat rolul (atribuit în 2012 și lui Jeremy Renner), de data aceasta având nevoie de mult mai multă pregătire decât în trecut. În timp ce rolul în sine i s-a părut „fantastic”, antrenamentul a fost „epuizant” pentru actor. „Îmi amintesc că mă uitam la primele două părți când l-am jucat pe Bourne. Mi-am zis că am îmbătrânit ceva între timp. Uitându-mă la filmele acelea, mă întreb cine e copilul acela care îl joacă pe Bourne”, a mărturisit el. Așa că Matt Damon a fost nevoit să se întoarcă la sala de fitness. De data aceasta și-a luat și un antrenor personal, pe Jason Walsh, care l-a mobilizat să facă sport de două ori pe zi câte 90 de minute. În plus, actorul, ajuns la 45 de ani, a trebuit să țină o dietă strictă constând în legume și proteine, „fără carbohidrați”. „Îmi place să mănânc. Ador să am în față un bol mare cu paste și un pahar cu vin roșu. Deci, antrenamentul pentru film a fost dificil, dar, la final, a meritat efortul. Regizorul m-a avertizat încă de la început că dacă apar în film ca și cum aș duce o viață de leneș, atunci filmul este ratat de la început”, a explicat actorul.