Main menu

header

713 3 1de Roxana Istudor şi Raluca Ogaru

Nu doar genele bune și un stil de viață sănătos fac ca unele persoane să se mențină zvelte, ci și alte elemente, unele de-a dreptul surprinzătoare, care au rolul lor în silueta ideală.

Structura, designul și arhitectura... orașului

Dacă vă întrebați de ce unele persoane rămân subțiri fără eforturi vizibile în timp ce tot mai mulți oameni, chiar cu regim și exerciții fizice, tot au kilograme în plus, răspunsul poate fi surprinzător: influența unor elemente exterioare la care nu v-ați fi gândit că ar putea avea un rol în acest proces. Astfel, potrivit CNN, distanța față de sala de fitness, ca și față de localurile cu mâncare de tip fast-food contează enorm. Mai precis, potrivit unui studiu publicat de revista „Lancet Public Health”, cei care locuiesc pe o rază de un kilometru față de sala de fitness, o piscină sau un teren de sport au talia mai subțire decât cei care se află la depărtare mai mare, chiar dacă nu practică antrenamente în mod regulat. De asemenea, viața într-o zonă mai puțin vascularizată cu mijloace de transport, în care oamenii merg mai mult pe jos, duce la menținerea mai bună a greutății optime, ceea ce îi face pe experți să ia în calcul chiar și structura, designul și arhitectura orașului când vine vorba despre menținerea greutății corporale. Nu în ultimul rând, distanța mai mare de doi kilometri față de un fast-food menține o siluetă zveltă.

Agitația... fizică

Mai multe cercetări și articole de specialitate au pus accent în ultimii ani pe legătura dintre felul unor oameni de a se agita și de a face multe mișcări spontane pe loc și menținerea unei greutăți corporale scăzute. Deși acest fel de a fi are o puternică latură genetică și o componentă biologică pregnantă, mai multe activități fizice generate de această „neliniște”, cum sunt plimbările, gătitul, grădinăritul sau pur și simplu statul în picioare al acestor persoane care nu au uneori răbdare nici să stea așezate contează în ecuația kilogramelor, întrucât reprezintă o parte însemnată a caloriilor arse pe parcursul unei zile. Cu atât mai mult cu cât trăim într-o eră a dispozitivelor care înlocuiesc printr-o simplă apăsare de buton multe dintre activitățile umane ce necesită efort.

Intrarea în casele oamenilor a mașinilor de spălat vase și rufe, a ascensoarelor sau a automobilelor a scăzut arderile zilnice cu peste 110 calorii

Viaţa la înălţime

Cea mai scăzută rată a obezității într-o țară în care aproape jumătate din totalul populației suferă de această afecțiune se înregistrează în Colorado, unde altitudinea medie depășește 2.000 de metri. Studiind cauzele, cercetătorii au ajuns la concluzia că unul dintre motivele principale este chiar această altitudine, notează „International Journal of Obesity”. Mai exact, cei care trăiesc la o înălțime mai mică de 500 de metri peste nivelul mării prezintă un risc de patru ori mai mare, în medie, de a deveni obezi față de persoanele care locuiesc la 3.000 de metri altitudine. Chiar și viața la 1.000 de metri este preferabilă din perspectiva menținerii siluetei. Ce explicații au furnizat autorii cercetărilor? În zonele cu aer mai rarefiat, cererile metabolice cresc, iar acest aspect activează întregul organism, de la sistemul nervos la digestie, antrenând și un consum sporit de energie și, în paralel, deși poate părea paradoxal, un apetit mai scăzut. Cercetările pe direcția documentării acestei legături continuă.