Main menu

header

708 3 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Nu este tras prin inel ca Ryan Gosling, nu este un pachet de mușchi ca Will Smith, nu este un playboy al Hollywoodului și nu a creat supereroi pe marele sau micul ecran. Dar este inconfundabilul și carismaticul Bruce Willis, unul dintre puținele staruri de talie mondială care nu epatează, ci devine memorabil tocmai prin capacitatea de a personifica oameni obișnuiți puși în situații neobișnuite.

Veridicitatea personajului, înainte de toate

Născut la 19 martie 1955, Bruce Willis a dăruit cinematografiei roluri memorabile în „Greu de ucis”, „Greu de pensionat”, „Al șaselea element”, „Nume de cod: Mercury”, „Bunul samaritean”, „Moonlighting”. Willis este „băiatul bun” cu o cauză nobilă, este polițistul uman cu care poate empatiza orice spectator. Nu și-a propus niciodată să slăbească prea mult sau să facă o masă musculară impresionantă, rămânând undeva „la mijloc”, mereu același, parcă fără vârstă. Secretul imaginii sale de o perpetuă prospețime se află în stilul său de viață. Pentru a fi în formă în seria „Greu de ucis”, de exemplu, a făcut exerciții cardio și de rezistență în fiecare zi timp de trei luni înainte de filmări. Nu pentru a arăta ca un campion, nici pentru a intra în scenă ca un model; Willis a abordat rolul lui John McClane cu măsură, dorindu-și înainte de toate veridicitatea personajului. Nu s-a sfiit, pentru acest efect, să arate obosit, transpirat, epuizat.

„Nu mi-am propus niciodată să ajung la mărimea zero”

Pe de altă parte, Willis este, totuși, foarte atent să arate cât se poate de bine, mai ales dacă are de interpretat scene în care apare nud. Pentru rolul din „Surogatele” a apelat la vechile trucuri de slăbit ale starurilor. Ca de obicei, fără să meargă la extreme. „Vreau să arăt bine în scenele nud, dar nu mi-am propus niciodată să ajung la mărimea zero”, povestește actorul, renumit pentru umorul sec pe care îl afișează în interviuri sau la evenimente. Așadar, pentru a slăbi a apelat pur și simplu la dieta cea mai potrivită pentru arderea grăsimilor, care implică de regulă un mic dejun cu multe proteine, apă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, alimente neprocesate care susțin scăderea în greutate și, firește, evitarea zahărului și a sucurilor acidulate. Actorul, foarte disciplinat, se trezește de regulă la ora 8:30 și ia micul dejun. „Mănânc ouă și spanac. Întotdeauna ouă”, mărturisește Willis.

Budincă de orez și corn cakes

708 3 2Bruce Willis nu se sfiește să se bucure de felurile de mâncare preferate, pentru că se cunoaște pe sine, știe că niciodată nu va exagera și că poate fi foarte disciplinat la sala de gimnastică, în așa fel încât să rămână mereu în formă. „Mătușa mea Helen obișnuia să gătească budincă de orez în niște tăvi imense. Și acum mai visez la acele vase și la budinca aceea”, își amintește starul. Emma Heming Willis, soția sa, dă detalii despre felul în care gătește împreună cu Bruce și ce preparate preferă actorul: „Ne place enorm să pregătim împreună micul dejun. Am inventat împreună un fel numit corn cakes - combinație între o brioșă din porumb și o clătită. Este delicios, iar Bruce este celebru printre cunoscuți pentru această gustare. În general, îi place mâncarea italienească și este oricând dispus să mănânce lasagna”. De asemenea, lui Bruce Willis îi plac foarte mult perele. Acestea sunt prezente aproape invariabil pe masă atunci când actorul acordă un interviu sau are oaspeți. Le preferă mici și le degustă încet, la interval mari, câte cinci. Totodată, starul bea și multă apă.

Exerciții cardio zilnic

708 3 3Potrivit antrenorilor care lucrează cu Willis, este remarcabilă voința cu care actorul se străduiește să rămână în formă fără să exagereze, mai ales dat fiind faptul că după o anumită vârstă, când metabolismul încetinește, este din ce în ce mai greu să se obțină scăderea în greutate pe care o presupune un film de acțiune. „Bruce Willis are nevoie de mai multe exerciții cardio și de cele special dedicate scăderii nivelului de grăsime. Și nu este vorba doar despre a lucra anumite părți ale corpului, care vor fi mai expuse în film, așa cum greșit se consideră, ci de seturi de exerciții complete, inclusiv la aparate pentru spate”, explică antrenorul vedetelor Ricardo Macedo. Așa se face că Willis face aproape zilnic exerciții cardio și sesiuni de întărire a musculaturii, iar pe platoul de filmare folosește pauza de prânz pentru a face alte exerciții. „Rareori am văzut o persoană mai dedicată exercițiilor care îi sunt recomandate”, punctează și Gunnar Peterson, care l-a pregătit pe Bruce Willis pentru mai multe roluri. Antrenorul își amintește că după terminarea filmărilor, starul a continuat rutina exercițiilor. Când i s-a spus că poate lua o pauză, a replicat: „Și dacă regizorul decide că trebuie să reluăm?”. Potrivit celor care lucrează cu Willis, aceasta este o parte a secretului felului mereu proaspăt în care arată: exercițiile fizice moderate, dar constante îi îmbunătățesc nu doar tonusul cardiac sau muscular, ci și înfățișarea. „Bruce niciodată nu-mi va cere să-l ajut să aibă brațe mari, dar John McClane, celebrul său personaj, a putut cu ușurință să-și strecoare silueta prin deschizătura îngustă a unui lift”, adaugă antrenorul.

„Sunt fericit la modul activ. Evit frământările de orice fel“

Câte un pahar cu vin, din când în când

708 3 4Bruce Willis crede cu strășnicie în eficiența mișcării și a exercițiilor efectuate fără exagerare, dar și fără întrerupere. „De fiecare dată când ies din anumite perioade în care m-am lăsat pradă poftei pentru patiserie știu cât de folositoare este sala, deci merg la sală. Actoria va deveni o chestiune foarte complicată în ziua în care nu voi putea alerga și nu voi putea dărâma pe cineva - sau măcar să par că fac asta în mod convingător. Organismul are o limită și este de obicei fizică. Deci, merg la sală”, explică starul. La starea sa excelentă contribuie din plin și faptul că de mai mult timp a renunțat la alcool. „A existat un moment în care am realizat că nu vreau să-mi arunc viața la gunoi bând tărie direct din sticlă în fiecare zi. Acum mai beau doar câte un pahar cu vin, la masă”, povestește Willis.