Main menu

header

694 3 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Metabolismul bărbaților le permite acestora să slăbească mai ușor, mai repede, mai vizibil și în special cu rezultate asupra sănătății mai bune decât cel al femeilor.

Markeri de sănătate superiori

O echipă internațională de specialiști de la universități din Nottingham, Copenhaga și Helsinki a derulat un studiu pe 2.200 de femei și bărbați supraponderali, pe care i-au introdus într-un program de dietă hipocalorică. Rezultatele au certificat faptul că la finalul experimentului bărbații pierduseră cu peste 16% mai mult din greutate, notează „Daily Mail”. Observând în detaliu și efectele acestui proces, experții au concluzionat că bărbații au înregistrat în plus și alte beneficii pe segmentul sănătății - nivelul grăsimilor a scăzut mai mult decât în cazul femeilor, ritmul inimii s-a îmbunătățit mai vizibil, iar markerul de sindrom metabolic a fost mult mai bun.

Adaptare diferită la deficitul de aport energetic

Specialiștii consideră că aceste avantaje rezidă în felul în care acumulează grăsimea bărbații și care este net diferit de cel al femeilor. Astfel, în timp ce doamnele pun kilograme în zona șoldurilor și a coapselor, domnii se îngrașă în zona abdomenului. Aici grăsimea este deopotrivă ușor de acumulat și ușor de eliminat. Pierderea grăsimii din zona intraabdominală - cea periculoasă, înfășurată în jurul organelor - determină și beneficiile sporite asupra sănătății pe care le înregistrează bărbații atunci când slăbesc. „Am descoperit diferențe importante atunci când am comparat rezultatele procesului de slăbire. Aceste date arată clar că adaptarea la deficitul de aport energetic este foarte diferită între femei și bărbați”, se arată în revista „Diabetes, Obesity and Metabolism”, care a publicat studiul.

Refractari la ideea de a ține o dietă

În timp ce bărbații participanți la teste au pierdut în medie 12 kilograme, femeile au scăpat de puțin peste zece kilograme. Pe de altă parte, însă, doamnele au mai mari șanse să slăbească pe termen lung, întrucât domnii au tendința de a renunța mai repede la planurile dietare. „Femeile s-au dovedit mai aproape de atingerea țelurilor de a pierde în greutate, cu 82,2%, față de bărbați, care au înregistrat 64.5% șanse de a ajunge la greutatea dorită. Acest rezultat denotă clar faptul că, deși slăbesc mai ușor și cu rezultate mai bune pe markerii sănătății, bărbații sunt mult mai refractari la ideea de a ține o dietă”, mai arată studiul.

Bărbații „se păcălesc singuri“ în legătură cu cât sunt de supraponderali în realitate, în timp ce femeile se află sub o constantă presiune socială pentru a slăbi (studiu „Men’s Health Forum“)