Main menu

header

665 3 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

În 2010, fostul președinte american Bill Clinton uimea lumea aunțând că trece la o dietă vegană. Pentru un om care se oprea din sesiunile de alergare pentru a intra la McDonald’s era o turnură uimitoare.

„Trăiesc cu legume și cu fructe”

665 3 2După o intervenție medicală de urgență la inimă survenită în 2010, făcută în urma unui bypass dinainte cu șase ani, Bill Clinton a trecut la acțiune. Sfătuit de fiica sa, Chelsea, a ales veganismul. Era o întorsătură uimitoare a stilului de viață al unui om care provine din Arkansas, statul în care gastronomia nu se poate imagina fără grătarele copioase însoțite de preparate pe bază de porumb. Și totuși, carismaticul fost președinte a trecut la o dietă bazată pe vegetale. „Trăiesc cu legume și cu fructe. Beau un supliment cu proteine în fiecare dimineață, și în loc de lactate beau lapte de migdale. Tot metabolismul mi s-a schimbat și am ajuns să am aceeași greutate ca pe vremea când eram la liceu”, spune Bill Clinton.

„Voiam să pierd câteva kilograme pentru nunta lui Chelsea”

Clinton mărturisește că sănătatea a fost prima motivație. „Multă lume face intervenții de bypass, dar se pierd vene care se subțiază, asta afectează arterele, care rămân încărcate de colesterol, și nu am mai vrut să trec din nou prin așa ceva. Așa că m-am documentat și am văzut că 82% dintre cei care au adoptat o dietă bazată pe plante, fără carne și lactate, au trecut de fapt la autovindecare. Blocajele arterelor dispar, depozitele de calciu care înconjoară inima, la fel. Cum tot voiam să pierd câteva kilograme pentru nunta lui Chelsea, am intrat în acest experiment”, punctează Clinton.

Medicul i-a recomandat să „trișeze” cu somon

665 3 3Susținut de Hillary, soția sa, Bill Clinton crede și astăzi că trecerea la dieta vegană nu doar i-a schimbat viața, chiar i-a salvat-o. Cel de-al 42-lea președinte al SUA pune pe seama veganismului faptul că a reușit să se mențină într-o stare de sănătate relativ bună după ce a părăsit Casa Albă. „Nu cred că aș mai fi fost azi în viață dacă nu aș fi devenit vegan. Este extraordinar. Am foarte multă energie, nu mai sunt blocaje, iar faptul că am tăiat de pe listă și lactatele a ajutat foarte mult în cazul meu”, explică fostul lider. De altfel, Clinton a luat atât de în serios dieta, încât chiar medicul său i-a recomandat să mai „trișeze” uneori cu somon organic, măcar o dată pe săptămână. „Fac asta, dar cred că pot foarte bine să mă și lipsesc”, punctează Clinton.

„Încălzire” cu Dieta South Beach

Bill Clinton povestește pe larg despre lupta sa cu kilogramele în plus în cartea de memorii „My Life” („Viața mea”), apărută în 2004. Se descrie ca fiind un fost copil grăsuț, crescut în preajma tradiționalelor feluri de mâncare din statul său de origine, în care vedete culinare sunt coastele pe grătar și puiul prăjit. Mai târziu, pe timpul mandatelor prezidențiale, obișnuia să se oprească fără veste, urmat de bodyguarzi, la câte un McDonald’s, spre bucuria entuziastă a personalului (feminin...). Atunci când a decis să slăbească a trecut întâi la Dieta South Beach, care este centrată pe înlocuirea „carbohidraților nocivi” și a „grăsimilor rele” cu corespondenții lor considerați „buni”. Este permis consumul de lactate și de carne, dar Clinton a decis să meargă și mai departe, renunțând la acestea.

Un meniu extrem de light

Bill Clinton s-a adaptat rapid la noul stil de viață, cu o ușoară dificultate doar pe segmentul lactatelor, unde a renunțat mai greu. „Mai dificil decât să mă las de curcan, de pește și de pui a fost să tai de pe listă iaurtul și brânza. Îmi plac la nebunie, dar, odată ce le-am eliminat, diferența a fost majoră”, povestește fostul președinte, care adaugă că nu mai poftește de mult la fripturi, ci doar uneori la pâine. Astăzi, la reședința din New York a familiei Clinton, bucătarul Oscar Flores prepară meniuri foarte light. Pentru Bill, micul dejun înseamnă invariabil un smoothie din lapte de migdale cu fructe de pădure proaspete, pudră de proteine și un cub de gheață. Prânzul este, la fel, aproape neschimbat zilnic - un amestec de legume, salată și fasole. Gustările sunt alcătuite din nuci - „grăsimile bune” - sau hummus cu legume crude, iar la cină se servește un burger vegetarian ori quinoa. „Se poate înlocui cartoful cu conopidă și este grozav!”, susține Clinton. O dată pe săptămână, în dieta fostului lider de la Casa Albă își fac loc somonul organic şi o omletă făcută din ouă îmbogățite cu Omega 3, pentru menținerea masei musculare. Desertul este alcătuit, firește, din fructe.

Merge pe jos cinci kilometri

665 3 4Schimbărilor majore din alimentație Bill Clinton le-a adăugat un program riguros de mișcare. Merge pe jos uneori și câte cinci kilometri, lucrează cu greutăți și folosește o minge pentru exerciții de echilibru. Firește, continuă să joace golf cu multă pasiune, ca pe vremuri, parcurgând terenul pe jos. „Celor care vor să-și schimbe viața le recomand să țină un jurnal cu ce, cât și când mănâncă în fiecare zi. Apoi să renunțe la unele lucruri, iar pe altele să le înlocuiască. Dacă nu aveți puterea de-a face asta pentru voi, faceți-o pentru cei dragi. Pentru ei aveți datoria de a rămâne pe cât de sănătoși se poate. Trebuie să faceți alegerea conștientă de a vă schimba viața pentru propria bunăstare, pentru apropiați și pentru țară”, conchide Bill Clinton.

„Nu cred că aș mai fi fost azi în viață dacă nu aș fi devenit vegan“ (Bill Clinton)

„Fac deseori teste de sânge“

Dieta lui Bill Clinton i-a făcut pe mulți nutriționiști să ridice din sprâncene și pe numeroși oameni să se întrebe dacă nu cumva fostul președinte este grav bolnav, într-atât de mult a slăbit. Contestatarii fac referire la faptul că această dietă este dezechilibrată și îi lipsesc minerale-cheie, cum sunt fierul, zincul sau calciul, iar acest lucru nu face decât să slăbească organismul. De partea cealaltă, decis să mențină acest stil de viață, Bill Clinton se supraveghează cu atenție. „Fac deseori teste de sânge”, anunță fostul președinte, pentru a-i liniști pe cei care consideră că dieta l-a îmbătrânit ori l-a făcut să arate rău și foarte slăbit.