Main menu

header

663 3 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

În 1975, actrița Lynda Carter, o frumusețe naturală de excepție, fostă Miss World SUA cu trei ani în urmă, cucerea lumea cu rolul principal din seria „Wonder Woman”. La peste patru decenii distanță, vedeta arată ca și cum timpul s-ar fi oprit în loc pentru ea. La această imagine contribuie reguli stricte de nutriție, un stil de viață sănătos și... plăcerea de a se machia.

„Am învățat de la mama secretele măștii cu albuș”

Născută în 1951, Lynda Carter a rămas pentru totdeauna în memoria cinefililor ca „Wonder Woman”, „Femeia fantastică” ce a instituit un model feminin neegalat până astăzi. Dar rolul respectiv nu a fost doar un „pulsar” cinematografic; chiar după încheierea seriei, vedeta a continuat să rămână în luminile rampei ca interpretă, compozitoare (inclusiv de coloane sonore pentru jocuri video), model și un activist înfocat al luptei duse cu cancerul. Primul izvor de sfaturi bune pe segmentul frumusețe a fost mama sa. „Mă sfătuia să nu mă expun la soare, întrucât aș ajunge să arăt ca o poșetă veche. Am învățat de la mama și secretele măștii cu albuș. M-am ferit mereu de soare, și la fel am instruit-o și pe fiica mea. În rest, loțiuni de protecție și iarăși loțiuni de protecție!”, povestește Lynda.

Exfoliere, hidratare și... ruj

663 3 2Rutina de înfrumusețare a vedetei nu este complicată, dar are repere fixe. Poartă întotdeauna balsamul de buze în geantă și o pudră compactă. De asemenea, rujul de buze este nelipsit: „Am toate nuanțele din brandul preferat, de la roșul cel mai închis până la nuanța cea mai deschisă”. Dacă nu iese în oraș, Lynda nu folosește machiaj, dar are grijă să exfolieze și să hrănească pielea zilnic. În schimb, detestă genele false: „Abia aștept să le dau jos atunci când sunt nevoită să le pun!”. Vedeta nu este un fan al sprâncenelor permanente, despre care crede că le fac pe femei să arate „ca niște actrițe din filmele vechi”, nici al culorii de păr prea departe de nuanța naturală. Folosește uscătorul de păr cât de rar poate și nu suportă manichiura franțuzească. De altfel, Lynda nu poartă nici măcar lac de unghii la mâini. În plus, vedeta consideră că „este mult prea multă presiune pe tinerele de astăzi să arate într-un anume fel. Nu este neapărat greșit, dar trebuie să fie conștiente că este doar o iluzie”.

„Am renunțat la gluten și lactate, care fac coardele vocale să devină lipicioase”

663 3 3Lynda Carter nu a lăsat doar natura și genele bune să-i mențină frumusețea. A știut să pună accent pe starea de sănătate și are un regim special pentru a și-o menține. „Împreună cu medicul meu și după analize de sânge am stabilit să iau tot ce este necesar pentru a-mi menține un sistem imunitar puternic. Ciclurile necesare acestui scop includ rând pe rând coenzima Q10, resveratrol, pește, vitamina D3, polen și, permanent, ceaiuri de plante. Beau un sirop din 24 de lămâi stoarse, la care adaug îndulcitor din ștevie, și completez cu apă minerală”, detaliază actrița. Regimul său alimentar include dimineața fructe de pădure cu migdale sau nuci pecan, miere și cafea. Peste zi se hrănește cu castraveți cu hummus sau cu supe făcute în casă ori cu salate cu pește și carne organică de pasăre. „Cândva eram o mare mâncătoare de ciocolată. Când am observat că devenise aproape o nevoie, am renunțat. Iar pentru a-mi păstra vocea în formă am tăiat de pe listă glutenul și lactatele, care fac coardele vocale să devină lipicioase”, arată Lynda.

Vâslește în canoe și ridică... cutii cu supă

Pentru a-și păstra tonusul și energia, Lynda Carter face multă mișcare, dar nu neapărat programată sau în repere orare fixe. „Odată cu înaintarea în vârstă am început să fac ridicări ușoare de greutăți, de multe ori chiar cu cutii cu supă. Apoi, de multe ori vâslesc pe Râul Potomac, într-o canoe”. Pe lângă toate acestea, actrița face yoga, întinderi, schiază, merge în drumeții sau se plimbă cu bicicleta. „Câteodată, pur și simplu plec la plimbare cu niște pantofi foarte urâți, ca să-mi pun sângele în mișcare și să-mi limpezesc mintea”, adaugă Lynda.

Promotoare a luptei anticancer în Congresul SUA

Lynda Carter nu s-a rezumat la a fi un fost sex-simbol care încă arată... fantastic, ci s-a implicat în campaniile pentru lupta anticancer încă de pe vremea când, potrivit vedetei, „nu existau studii referitoare la cancerul de sân și, de fapt, cuvântul sân nici nu se pronunța în public”. A ajuns chiar să susțină cauza în fața Congresului SUA și a luptat cu glumele care se făceau pe seama sa din cauza acestui activism și cu vremurile care nu luau în seamă afecțiunea. Apoi s-a implicat în susținerea finanțării cercetărilor legate de cancerul la plămâni. „Nu este neapărat necesar să fii fumător ca să faci această boală. Personal, sunt atentă la aerul pe care îl respir și evit pulverizarea chimicalelor în orice situație, de la odorizante de cameră la dăunătorii de pe gazonul casei”.

„Într-o zi, după ce mi-am vopsit părul la salon, am vrut să mă aranjez și am luat din greșeală un pieptăn-foarfecă. Am tăiat mult, până am realizat că mi se vedea scalpul, și am fost nevoită să port meșe până a crescut la loc“

În urma succesului seriei „Wonder Woman“ a fost lansată o linie de păpuși cu chipul Lyndei Carter încă din 1976; în 2007 a fost creată o statuetă de porțelan „Wonder Woman“, apoi un ornament de Crăciun pe aceeași temă a ieșit la vânzare în 2015

A depăşit alcoolismul

Ca star internațional cu viață de noapte, concerte și petreceri, Lynda Carter a fost în preajma alcoolului la o vârstă foarte fragedă și în timpuri în care alcoolismul nu era considerat o afecțiune la parametrii la care este abordat astăzi. „Nu am băut până la vârsta de 20 de ani. S-a întâmplat ca prima băutură pe care am gustat-o să nu aibă efect, așa că am avut nevoie de mai multe. Nu înțelegeam pe atunci că este o dependență și nu mi-a explicat nimeni că nu este în regulă să ai nevoie de mai mult alcool pentru aceeași stare pe care alții o obțin cu mai puțin. Apoi, perioadele fără băutură s-au tot scurtat, până când am fost nevoită să intru la un centru de recuperare din Maryland. Acum sunt în consiliul de conducere”, detaliază vedeta.