Main menu

header

662 3 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Considerată una dintre cel mai ușor de urmat diete, cea a fertilității pornește de la folosirea alimentelor ca modalități de a rezolva micile probleme ovariene care ar putea sta în calea dorinței de a concepe un copil.

„Grăsimi bune”, cereale integrale, proteine vegetale și ouă

Cercetări extinse, derulate de o asociație a asistentelor medicale din SUA, au pus în evidență faptul că unele alimente sau băuturi prezente în hrana de fiecare zi pot avea efecte asupra ovulației, crescând (sau dimpotrivă) șansele unei femei de a rămâne însărcinată. Ca urmare, medicii Jorge Chavarro și Walter Willett, de la Școala de Sănătate Publică Harvard, au pus la punct un plan alimentar dedicat special acestui scop, al conceperii unui copil. Această dietă a fertilității se bazează pe consumul de „grăsimi bune”, cereale integrale, proteine vegetale și ouă în detrimentul grăsimilor nocive, al cărnii roșii și al carbohidraților rafinați, care sporesc infertilitatea. De asemenea, se recomandă lactatele cu grăsime integrală și se interzic răcoritoarele cu zahăr.

Fără pâine albă, paste, orez, biscuiți

Chiar dacă nu există o garanție fermă că, odată adoptată, această dietă se va solda cu o sarcină, creatorii acestui regim susțin că prin alimentație se poate spori fertilitatea femeilor, atenuându-se unele probleme de ovulație, sindromul polichistic, polipii uterini sau alte dereglări ale sistemului imunitar, toate acestea cu rolul de a „netezi calea” spre o sarcină. Pas cu pas, se pot elimina din meniul zilnic grăsimile saturate, prăjiturile, pizza, alimentele congelate, apoi uleiurile vegetale rafinate. În paralel se pot adăuga în alimen- tație proteine din fasole și mazăre, nuci, cereale integrale. În ceea ce privește carbohidrații, sunt tăiați de pe listă cei „răi” (pâine albă, paste, orez, biscuiți). Iar la capitolul lactate, autorii regimului le sfătuiesc pe femeile care vor să rămână gravide să adauge în rutina alimentară un iaurt cu grăsime.

Ca în cazul altor diete, și rezultatele acesteia pot fi mult îmbunătățite dacă este urmat și un program de exerciții fizice. Firește, nu se pune problema unor antrenamente serioase, întrucât nivelul grăsimilor ar putea scădea până la punctul de la care ar îngreuna conceperea unei sarcini

Un pahar cu lapte pe zi creşte funcţia ovariană

Atenția trebuie îndreptată și spre băuturile folosite de femeile care vor să conceapă un copil. Apa este ideală pentru hidratare, dar un pahar cu lapte pe zi poate crește funcția ovariană. Pe de altă parte, ar trebui scoase din meniu răcoritoarele îndulcite artificial sau cele cu cofeină adăugată, studiile demonstrând că această substanță crește riscul de infertilitate chiar și cu 50% (dar nu este valabil și în cazul cafelei!). De asemenea, s-a constatat că femeile aflate la extreme din perspectiva greutății corporale, mai exact cele supraponderale și cele sub greutatea optimă, s-au confruntat cu cele mai mari probleme pe segmentul fertilității. Așadar, menținerea în limitele unei greutăți normale poate fi o cale spre atingerea scopului dorit. Iar pentru femeile aflate la extreme, creșteri sau scăderi, după caz, moderate și succesive, dar constante, ale greutății pot contribui la fertilitate sporită.