Main menu

header

661 3 2de Cătălina Tăgârță şi Carmen Bădulescu

Fie că ați născut de curând, fie că în ultima vreme ați avut un stil de viață mai dezordonat, cu nopți pierdute și cu mese copioase servite seara târziu, dacă hainele vă strâng din ce în ce mai tare și nu mai sunteți mulțumiți de felul în care arătați, ar fi cazul să luați măsuri. Ideal este să consultați un nutriționist, care vă va stabili o dietă personalizată. Dacă știți că nu sunteți genul de persoană care să respecte un regim, sub nicio formă nu optați pentru pastilele de slăbit. Cele mai multe dintre acestea au efecte adverse și, odată cu pierderea kilogramelor nedorite, este posibil să vă dispară și starea de bine și să vă treziți cu diverse boli. Varianta cea mai simplă și la îndemână rămâne, așadar, fitoterapia.

Evitați pastilele de slăbit

Dacă veți consulta un fitoterapeut, veți afla că plantele vă pot fi de mare ajutor în procesul de slăbit. Spre deosebire de pilulele „magice” care promit că veți pierde un număr mare de kilograme în doar câteva zile, este bine de știut că ceaiurile își fac treaba ceva mai lent, dar sigur. Așadar, dacă optați pentru ele, trebuie să vă înarmați cu răbdare și să fiți conștiincioși. Zilnic va trebui să beți minimum o cană cu infuzie, în funcție de tipul de plantă pe care o alegeți. Avantajul este că nu e necesar să consumați un produs anume într-o anumită zi, după o schemă dinainte stabilită. Însă, pentru a obține mai repede efectul dorit, evident că trebuie să vă revizuiți stilul alimentar. Un prim pas important ar fi să nu mai mâncați seara târziu și să reduceți consumul de alcool, prăjeli, grăsimi, produse făinoase și dulciuri. Pe lângă cei minimum doi litri de apă pe zi, este indicat să beți și ceaiuri depurative.

Socul elimină toxinele

Socul este una dintre cele mai recomandate alegeri pentru slăbit, deoarece elimină toxinele din organism, e bun diuretic și, într-o mică măsură, laxativ. Întrucât are un gust foarte plăcut, poate fi consumat chiar și neîndulcit, eventual cu felii de lămâie. În curele de slăbire se recomandă un litru de ceai pe zi. Pentru preparare, este nevoie de apă și de șase linguri cu flori de soc uscate. Pentru obținerea infuziei se toarnă apă clocotită peste flori și se acoperă ibricul pentru 10-15 minute.

Ceaiul negru are proprietăți asemănătoare cu ale ceaiului verde, intensificând metabolismul și favorizând arderea grăsimilor. Cercetări recente au demonstrat că două dintre substanțele prezente în ceaiul negru (teaflavina și tearubigina) se comportă asemănător cu insulina, controlând nivelul glicemiei. Se prepară din una-două lingurițe cu plantă/un pliculeț la o cană cu apă clocotită. Se vor bea minimum două căni pe zi.

Urzica are conţinut bogat de calciu

Urzica elimină apa acumulată în exces în organism. De asemenea, este indicată în cura de slăbire, deoarece are un conținut bogat de vitamine și de calciu. Pentru un efect garantat, ceaiul trebuie băut zilnic, timp de două luni. Se poate prepara sub forma unei infuzii (cinci-zece minute) din patru-cinci lingurițe cu frunze uscate la un litru de apă fiartă. Lichidul se va bea de preferat dimineața și după masa de prânz. Coada-calului ajută organismul să elimine toxinele din sânge, având în același timp și o acțiune antimicrobiană. Ceaiul se prepară la fel ca acela de urzică și se se bea pe parcursul unei zile. Păpădia are efect depurativ, sudorific și diuretic. Se consumă cam două căni de ceai pe zi, preparat din două lingurițe cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte.

Anghinarea, excelent tonic hepatic

Anghinarea facilitează digestia, fiind un excelent tonic hepatic. Timp de o lună se vor bea două căni cu infuzie de anghinare pe zi (preparată clasic: 1o lingură cu plantă și un pahar cu apă clocotită), după care se face o pauză de două săptămâni, și apoi cura se poate relua. Ceaiul din frunze de dud este o altă soluție pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus. Recomandabil este să se consume după fiecare masă, iar pentru un gust mai plăcut, poate fi îndulcit cu miere.

Cimbrișorul pune metabolismul leneș la lucru, fiind un fel de cofeină naturală. Rozmarinul acționează împotriva stratului adipos și ajută foarte mult la combaterea celulitei. Anasonul protejează stomacul și ficatul, care de obicei sunt cel mai afectate în cazul unui regim drastic de slăbire. Toate aceste tipuri de ceaiuri se prepară din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat într-un vas acoperit, pentru zece minute.

Pătrunjelul, efect puternic diuretic

Și pătrunjelul are efecte spectaculoase atunci când vine vorba despre slăbit. Din păcate însă, prea puține persoane îl folosesc în cantități suficiente, gospodinele punând la mâncare doar câteva frunzulițe de verdeață. Pentru pierderea în greutate, planta poate fi utilizată în egală măsură sub formă de suc proaspăt stors, de salată sau ceai. Dacă veți bea zilnic un litru de infuzie din această plantă, puteți pierde până la cinci kilograme în doar trei zile. Licoarea magică se prepară astfel: într-un litru de apă fiartă se pun cinci linguri cu pătrunjel tocat. Se lasă lichidul să se aşeze timp de aproximativ douăzeci de minute, apoi se strecoară ceaiul şi se bea fie cât este cald, fie rece, însă mai puțin seara, întrucât datorită efectului puternic diuretic, veți merge foarte des la toaletă peste noapte.

Ceaiul alb este cel mai puțin procesat și cel mai bogat în antioxidanți. Grație substanțelor active, acesta topește grăsimile și previne îngrășarea

Pierdeţi trei kilograme în şase zile cu „Oolong“

661 3 3Ceaiul „Oolong” sau „Wulong” conține un ingredient numit polifenol, care a fost folosit din cele mai vechi timpuri în lupta cu obezitatea, în Orient. Un studiu publicat în „Journal of Integrative Medicine” a arătat că persoanele care au băut ceai „Oolong” timp de șase zile au slăbit în medie trei kilograme. Însă e important ca pe parcursul dietei să reduceți consumul de carbohidrați, zaharuri și grăsimi. După cele șase zile, faceți o pauză de o săptămână, apoi reluați cura.