Main menu

header

660 3 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Așa cum dieta nu se începe oricum, ci cu consultarea nutriționistului, tot așa ea nu se începe într-o zi oarecare, ci atunci când specialiștii afirmă că e momentul ideal.

Repere temporale fixe

Specialiștii atrag atenția că există în viața fiecăruia așa-numite repere temporale în care se poate începe cu succes un proiect, deci și o dietă sau un program de exerciții fizice. „Ne schimbăm percepția despre noi înșine și decidem să nu mai zăbovim pe calea pierzaniei”, explică cercetătorul Hengchen Dai, de la Universitatea Pennsylvania. Pentru a determina cu precizie aceste repere, s-au făcut trei experimente: s-au sintetizat căutările pe internet referitoare la regim și la fitness, s-au urmărit cele mai aglomerate zile de gimnastică de la universitate și s-a rezumat conținutul unui site pe care oamenii obișnuiesc să se angajeze, printr-un contract cu ei înșiși, să schimbe ceva în comportament (dacă eșuează, pierd bani...).

Anul Nou

Oricât ar părea a fi un clișeu, specialiștii au constatat că marile decizii personale, inclusiv cele privind schimbarea regimului alimentar, se iau cu precădere de Anul Nou. Acest lucru se întâmplă încă de pe vremea Imperiului Roman și se pare că este, la rându-i, un reper fix. „Este un termen acceptat chiar și la nivelul societății și care semnifică un nou început. 40% dintre cei care iau decizii în acest moment se țin de îndeplinirea lor cu un succes mai mare decât ne-am imagina”, argumentează Norcross, care a derulat o cercetare pe această temă. În ceea ce privește decizia de a începe un program regulat de exerciții fizice, aceasta are cea mai mare rată de reușită atunci când este luată în prima zi a lunii. De asemenea, schimbarea anotimpurilor favorizează trecerea la diete, cu primăvara centrată pe detoxificare, vara, pe apropierea vacanței la mare, iar toamna fiind legată de începerea unui nou an de învățământ.

Lunea

În cazul în care decideți că este momentul să începeți o dietă sau un program de fitness, este bine să știți că există momente și zile precise în care puteți da acest start cu cele mai mari șanse de reușită, arată nbcnews.com. Așadar, demonizata zi de luni, când vă întoarceți la serviciu, are în realitate un efect de început fresh. Potrivit profesorului Jason Riis, „lunea ne simțim ca niște oameni noi, sun- tem mai pregătiți să ne schimbăm obiceiurile și avem o viziune oarecum diferită față de propria persoană”. Ca urmare, cei care au început dietele lunea s-au dovedit mai constanți cu această decizie.

Aniversarea

În momentele de aniversare, oamenii sunt mai predispuși să ia decizii importante, să-și facă promisiuni care se dovedesc mai bine ținute, trecând testul timpului și al hotărârii. S-a observat că, la o zi după aniversare, multe persoane care nu fac mișcare de obicei se îngrămădesc la sala de gimnastică, ceea ce demonstrează că au decis această schimbare cu o zi înainte. „Zilele de naștere sunt momente importante, în care privim cu alți ochi spre ziua de mâine”, detaliază Riis. De asemenea, acest moment este considerat propice și pentru revenirea la un scop anterior abandonat între timp. „Cred că oamenilor le place să li se reamintească faptul că trebuie să prindă o oportunitate atunci când li se prezintă. Așa recurg la ceva nou într-o zi care semnifică un alt început”, este de părere psihologul John Norcross, de la Universitatea Scranton.

„Zilele de luni îi motivează pe oameni, le dau un impuls energetic special“ (Ann Kearney-Cooke, Institutul de Psihoterapie Cincinnati)