Main menu

header

656 3 1de Mirela Apostol şi Carmen Bădulescu

Nu există o veste mai bună pentru persoanele care mănâncă ouă dimineaţa şi, în acelaşi timp, îşi doresc să slăbească, decât aceea că prin consumul lor la micul dejun puteţi scădea substanţial în greutate, iar acesta este un lucru demonstrat de cercetători.

Cresc senzaţia de saţietate

Cercetătorii au supus testului un grup de voluntari obezi sau supraponderali. Jumătate dintre participanţii la studiu au primit cereale cu lapte pentru micul dejun, iar cealaltă parte a consumat un ou. La trei ore după masă, specialiștii au descoperit că oamenii care au mâncat un ou au avut un nivel semnificativ mai mic de hormon care stimulează apetitul şi niveluri ridicate ale hormonului care semnalează senzaţia de saţietate decât cei care au consumat cereale. Pe lângă asta, s-a constatat că oamenii care au avut ou dimineaţa au mâncat mult mai puţin la prânz. „Acest studiu arată că dietele cu o cantitate mai mare de proteine pot spori sațietatea, ceea ce duce la succesul pentru pierderea în greutate”, a spus doctor Nikhil Dhurandhar, care a condus studiul. Nutriţionistul Tracy Parker consideră că această cercetare demonstrează faptul că proteinele, prin calitatea lor, pot afecta modul în care vă simţiți după ce mâncați. În cazul alimentelor bogate în proteine intervine senzaţia de preaplin.

Accelerează metabolismul

Ouăle sunt lăudate de tot mai mulţi nutriţionişti datorită proteinelor care oferă senzaţia de saţietate pentru mai mult timp şi întăresc şi puterea de concentrare. Pe lângă asta, combinate cu citrice sau carne de pui, au efect de detoxifiere a întregului organism. Consumul lor îi furnizează corpului majoritatea vitaminelor şi substanţelor nutritive esenţiale. Înlocuind alimentaţia obişnuită cu un plan dietetic bazat pe ou, timp de o săptămână, veți accelera metabolismul în mod considerabil şi veți da jos grăsimea imediat.

Sugestii pentru micul dejun

Ouă româneşti

Ingrediente: 2 ouă, apă, sare, oţet.

Mod de preparare: se pune la fiert un litru de apă în care se adaugă o linguriţă rasă cu sare şi trei linguri cu oţet. Se lasă să dea apa în clocot, apoi se reduce focul la minimum, cât să nu se vadă bule de fierbere. Ouăle se sparg într-o ceşcuţă fiecare şi se toarnă uşor în apă. Se lasă pe foc patru minute - dacă vreţi gălbenuşul moale - sau cinci-șase minute dacă îl doriţi mai tare. Focul se menţine la minimum. După ce se scot ouăle din apă, se poate presăra sare, piper, ardei iute măcinat sau scorţişoară ori ghimbir. Se servesc eventual cu un strop de unt sau cu ulei de măsline deasupra.

Ouă cu spanac şi iaurt

656 3 2Ingrediente: 1 linguriţă cu oregano proaspăt, mărunţit, 1/4 linguriţă cu piper, 4 ouă mari, 1 linguriţă cu suc de lămâie proaspăt, 400-500 g spanac proaspăt, 2 linguri cu ceapă verde tăiată mărunt (partea albă), 3 linguri cu praz tocat mărunt (doar partea albă), 2 linguri cu unt nesărat, sare, 1 căţel de usturoi tăiat, 150 g iaurt grecesc.

Mod de preparare: se amestecă iaurtul, usturoiul şi puţină sare într-un bol şi se lasă deoparte. Se preîncălzeşte cuptorul la 300 de grade Celsius. Se topeşte o lingură cu unt într-o tigaie mare pe foc mediu. Se adaugă prazul şi ceapa şi se reduce focul la mic. Se găteşte până se înmoaie, aproximativ zece minute. Se adaugă spanacul şi sucul de lămâie, se sărează și se dă focul la mare pentru alte patru-cinci minute, amestecând frecvent. Se transferă amestecul anterior în altă tigaie mare, fără lichidul în exces. Apoi se fac patru „găuri” în centrul tigăii şi se sparge cu atenţie câte un ou în fiecare, având grijă să rămână gălbenuşurile intacte. Se pune tigaia la cuptor 10-15 minute, până ce albuşurile devin albe. Se topeşte cealaltă lingură cu unt în altă tigaie, se adaugă piperul şi puţină sare, apoi oregano şi se mai lasă 30 de secunde pe foc. Se înlătură usturoiul din iaurt şi se pune peste spanac şi ouă. Tot amestecul se stropește cu untul condimentat.

Burrito cu avocado şi ou

656 3 3Ingrediente: 1 avocado, 70 g brânză dulce, 15 g brânză cheddar fărâmiţată, 40 ml lapte, 3 ouă, 2 tortilla, sare.

Mod de preparare: bateți ouăle, laptele, brânza cheddar şi un praf de sare într-un bol. Încingeți o tigaie şi turnați compoziţia. Prăjiți ouăle, amestecând din când în când - trebuie să arate ca o omletă fărâmițată. Între timp, curăţați avocado, îndepărtați sâmburele şi tăiați-l cubuleţe. Apoi pasați-l cu ajutorul unui blender sau cu furculiţa, adăugând sare după gust. Încălziți cele două tortilla la cuptorul cu microunde şi aşezați în straturi, în fiecare dintre ele, omleta, piureul de avocado şi brânza dulce. Rulați şi serviți imediat. Puteţi adăuga deasupra sos de roşii picant.

Omletă cu spanac şi brânză de capră

656 3 4Ingrediente: brânză de capră, unt pentru prăjit, piper negru măcinat, sare de mare, ierburi proaspete (pătrunjel, tarhon), 1 mână cu baby spanac, 2 linguri cu smântână sau lapte de cocos, ouă, salată verde.

Mod de preparare: se scufundă ouăle în apa de la robinet (asta le va aduce la temperatura camerei şi vă va ajuta să le gătiți mai uşor). Se toacă mărunt ierburile şi spanacul. Se adaugă ouăle, smântâna, sarea şi piperul şi se amestecă foarte bine, până se combină între ele. Se topeşte untul la foc mediu şi se întinde bine în tigaie. Când începe să prindă o nuanţă maronie, se adaugă amestecul de ouă şi verdeţuri. Se lasă pe foc unu-două minute, până se coace bine. Se pune omleta pe un platou şi se umple cu salată verde şi brânză.

Specialiştii britanici afirmă în prezent că oamenii pot consuma câte ouă doresc atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol în sânge

Bogate în vitamine şi în minerale

Ouăle conţin vitamina D şi seleniu, iar gălbenuşul poate furniza 13 substanţe nutritive esenţiale, precum vitaminele A, D, K, E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, care au efecte pozitive pentru îmbunătăţirea vederii, sănătatea organelor sexuale, asimilarea grăsimilor, funcţionarea normală a sistemului nervos, dezvoltarea sistemului osos, coagularea sângelui şi formarea hemoglobinei. Pe lângă acestea, ouăle conţin iod, necesar în producerea hormonilor tiroidieni, în dezvoltarea şi în buna funcţionare a creierului, dar şi a altor organe. Pentru că organismul uman nu produce iod, acesta trebuie introdus prin alimentaţie.