Main menu

header

651 3 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Gelesis100 este numele unei noi speranțe pentru persoanele care suferă de obezitate - o pilulă creată din celuloză.

Absoarbe apă până devine de 100 de ori mai mare

Având la bază un extract vegetal de celuloză, pilula lansată recent și testată la Spitalul Aintree University, din Londra, suprimă senzația de foame. Potrivit cercetătorilor care au creat-o, pastila poate face acest lucru întrucât absoarbe apă cât să devină de 100 de ori mai mare decât este inițial, și în acest fel nu doar creează senzația de sațietate, ci și ajută la pierderea a circa 10% din greutatea de start, arată „Daily Mail”. După mărirea spectaculoasă, pilula se dezintegrează treptat, iar particulele care rezultă sunt trecute prin procesul de eliminare al organismului fără niciun fel de urmări.

Disponibilă pe scară largă în doi ani

Pe lângă scăderea în greutate, cercetătorii britanici au observat la persoanele supraponderale care au participat la studiu ca voluntari o micșorare a nivelului de zahăr din sânge și implicit o reducere a riscului de a dezvolta diabet de tip II. „Să știu că pacienții mei au reușit să piardă în greutate fără compromisurile care se fac de obicei în acest proces mă face să simt entuziasm față de această nouă abordare”, explică specialistul John Wilding, care a condus testele. Tratamentul va fi disponibil pe scară largă în următorii doi ani.

Se estimează că această nouă invenţie va avea mai mult succes în lupta cu kilogramele în plus, dat fiind faptul că s-au înregistrat eşecuri cu alte aparate destinate aceluiaşi scop, cum sunt anumite baloane gastrice sau alte dispozitive menite să se umfle în stomac şi să limiteze astfel consumul de alimente. La nivel mondial, obezitatea a devenit deja o adevărată epidemie. Doar în rândul copiilor, numărul de supraponderali a crescut de zece ori în ultimii 40 de ani.