Main menu

header

622 3 1de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Spațiul virtual este plin cu diete care mai de care mai sofisticate sau cu nume mai greu de pronunțat (uneori compuse din două elemente, ca niște titluri nobiliare...). Dar, ca în multe alte cazuri, este nevoie de timp și de teste pentru a verifica validitatea oricărei încercări, mai ales când vine vorba despre testele asupra propriei sănătăți și stări de bine. Miza fiind atât de mare, o simplă privire la o dietă descoperită în urmă cu peste opt decenii de doctorul George Harrop - banane, lapte și… atât - este mai mult decât relevantă.

O alegere înțeleaptă

Oriunde întoarcem privirea, pândește câte o dietă care promite minuni. Ba se apropie decernarea Premiilor Oscar și ne sunt dezvăluite dietele vedetelor, care de care mai complicate și mai greu de pronunțat, ba trebuie să mergem la un eveniment peste câteva zile, și rochia roșie preferată stă cam fix… Oricare ar fi conjunc- tura, trecerea la o dietă cu rezultate spectaculoase trebuie să fie o alegere înțeleaptă, care să nu ne dea metabolismul peste cap, iar mai apoi să nu ne pună la loc kilogramele pierdute în răstimp de 24 de ore. Una dintre aceste alegeri este o dietă care și-a dovedit rezultatele în aproape un secol: combinația banane-lapte, care garantează o pierdere de patru kilograme în greutate în patru zile!

Cea mai simplă metodă

Descoperită în 1934 de doctorul George Harrop, această dietă era finalizată în urma experimentelor specialistului cu o alta, bazată exclusiv pe banane, și care demonstrase că este nevoie de ceva în plus ca să nu intervină dezechilibrele în aportul de nutrienți care însoțesc de regulă acest tip de diete bazate pe un singur element. Așa a apărut dieta cu banane și lapte. Cercetările specialistului au arătat că aceasta întrunește calități pe care le caută toate persoanele pasionate de diete, dar care nu vor să se îmbolnăvească: oferă organismului tot ce are nevoie și în același timp se pierde în greutate prin cea mai simplă metodă din lume: arderea în fiecare zi a unui număr mai mare de calorii decât se îngurgitează.

Organismul consumă mult mai mult decât primește

622 3 2În condițiile în care consumul zilnic în cazul dietei cu banane și lapte este de mai puțin de 1.000 de calorii, iar necesarul este de circa 2.500, aritmetica este simplă: o banană conține 100 de calorii în medie, iar un pahar cu 250 ml lapte aduce 80 de calorii. Așadar, cu şase banane și trei cești cu lapte zilnic, timp de patru zile, organismul consumă mult mai mult decât primește din punct de vedere caloric și astfel, automat, se pierde din greutate. Marele avantaj al acestei diete - care se ține doar patru zile o dată, nu mai mult, atrage atenția 7daygmdiet.com - este acela că nu pune în pericol buna funcționare a organismului. Și asta datorită conținutului nutritiv al celor două elemente care o compun.

Vitamine, minerale și fibre

Pe lângă îmbunătățirea aspectului exterior prin scăderea în greutate - și care, după cum se cunoaște, face să crească mult buna dispoziție și stima de sine - și pe lângă pierderea propriu-zisă de kilograme, oricând binevenită pentru oricine dacă nu este drastică și bruscă, dieta cu banane și lapte înseamnă multe substanțe cu certe proprietăți pentru organism. În cazul bananelor, este vorba despre vitamine și minerale, în special potasiu (422 de miligrame de fiecare fruct), care, împreună cu magneziul, contribuie masiv la buna funcționare a inimii (persoanele care au potasiu în dietă prezintă un risc mai mic cu peste 27% de a suferi un atac de cord, arată authoritynutrition.com). Mai departe, bananele conțin fibre (3 miligrame per fruct), care sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului digestiv și care mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp. Nu este de mirare că sportivii le preferă (tenismanul Andy Murray fiind unul dintre ei…).

Calciu, proteine, antioxidanți

Despre beneficiile laptelui se știu foarte multe lucruri de când e lumea, practic. Mergând dincolo de celebrele băi în lapte pe care Cleopatra, regina Egiptului, le făcea pentru strălucirea și suplețea pielii, de interes în cazul dietei cu banane și lapte este faptul că acesta din urmă susține oasele și dantura, fiind o sursă majoră de calciu. Laptele conține și antioxidanți foarte importanți în lupta pe care organismul omului modern o duce cu agresiunea a numeroși radicali liberi. Tot laptele poate aduce un prețios aport de proteine, atât de importante pentru menținerea tonifierii musculaturii. De altfel, studii dintre cele mai recente au relevat că femeile care obișnuiesc să facă exerciții fizice în mod regulat și consumă lapte degresat pierd în greutate mai mult și mai repede decât cele care îl exclud din dietă, arată fitday.com. Multe staruri americane au făcut adevărate campanii de promovare a beneficiilor laptelui, cu Harrison Ford în avanpostul demonstrației că acesta este un binefăcător al organismului.

Combinații după pofta… inimii

După trecerea în revistă a avantajelor individuale ale celor două componente, este ușor de identificat efectul pe care îl are consumul lor în combinație. Rezultatul este o bună susținere nutrițională, chiar dacă pe termen scurt, a nevoilor și funcționării organismului. Așadar, ce presupune exact această dietă? Micul dejun: 2 banane și o ceșcuţă cu lapte cald; gustare: 3 pahare cu apă; prânz: 2 banane și o ceșcuţă cu lapte (sub formă de milkshake); gustare de amiază: 3 pahare cu apă; cină: 250 ml lapte și 2 banane (milkshake sau separat). Evident, aceasta este doar o formă de program. În funcție de preferințele de consum, fiecare persoană poate recurge la a combina cum dorește cantitățile inițiale indicate.

„Pe parcursul vieții mele, am fost nevoit de multe ori să-mi înghit propriile cuvinte. Consider asta o dietă pe cinste“ (Sir Winston Churchill)

Singura concesie: supa de varză

La prima vedere, dieta este simplă și oricum durează destul de puțin, cu rezultate spectaculoase. Dar este bine să se țină seama de câteva lucruri înainte de a se trece la acțiune. Scăderea mare a numărului de calorii consumate poate genera o stare de slăbiciune fizică - este normal. În cazul în care apetitul nu poate fi ținut sub controlul strict presupus de dietă, singura concesie pe care v-o puteți face este o ceșcuţă cu supă de varză la gustarea de amiază. Nu în ultimul rând, înainte de a ține încă o dată această dietă, este bine să treacă cel puțin o săptămână de la cea anterioară.