Main menu

header

de Cătălina Tăgârță

Țineți dietă și consumați băuturi dietetice? Aveți grijă la cantitate, întrucât acestea pot deveni periculoase pentru sănătate la un moment dat dacă le folosiți regulat. Un studiu efectuat de oamenii de știință de la Brigham and Women’s Hospital, din America, a arătat că doamnele care beau zilnic cel puțin două sucuri acidulate dietetice prezintă un risc mai mare de a suferi de insuficiență renală.

Limitați-vă la o doză pe zi!

Rinichiul este unul dintre cele mai complexe organe, care, pe lângă funcția de epurare a deșeurilor, joacă un rol important în mecanismele de reglare a compoziției fluidelor organismului, în reglarea tensiunii arteriale și în secreția hormonală. Insuficiența renală reprezintă scăderea capacității de funcționare a rinichilor, cu reținerea în organism a substanțelor toxice rezultate din metabolism și cu evoluție către stadiul terminal, uremic. Așa cum alcoolul influențează capacitatea acestor organe, la fel se întâmplă și în cazul băuturilor dietetice.

Sunt la fel de dăunătoare ca excesul de sare

Conform specialiștilor americani, din studiul care a evaluat starea de sănătate a 3.256 de femei cu vârsta medie de 67 de ani a reieșit că declinul funcțional al rinichilor era asociat cu consumul a două sau mai multe băuturi îndulcite artificial consumate zilnic. Interesant este faptul că acest tip de băuturi este la fel de dăunător ca excesul de sare. Această asociere a rămas valabilă chiar și după ce au fost luați în calcul factori precum vârsta, hipertensiunea, diabetul sau activitatea fizică.

„În cazul altor băuturi dulci nu a fost găsită nicio asociere cu declinul funcției renale“ medic Julie Lin, autoarea studiului