Main menu

header

614 3 2de Cătălina Tăgârță

Întâlnirile cu prietenii, aniversările sau orice alt tip de petrecere parcă nu au niciun farmec dacă nu se ciocnește un pahar cu alcool. Pentru mulți, vinul, berea sau tăria sunt considerate licori magice chiar și în afara acestor evenimente, obișnuind să consume câte o cupă în fiecare seară. Din păcate, alcoolul este un produs de fermentație a carbohidraților, care furnizează 7 calorii/gram, adică aproape dublu comparativ cu alimentele. În plus, acesta nu afectează doar sănătatea, ci și silueta. Pentru a vă menține formele și a nu renunța complet la acest obicei care vă face plăcere e nevoie să țineți cont de câteva reguli simple.

Respectați „porția” la toate mesele

Pentru a măsura consumul de alcool a fost introdusă o unitate de măsură. Potrivit acesteia, porția potrivită, care nu îngrașă, dar nici nu afectează starea de sănătate înseamnă fie aproximativ 150 ml vin, fie 50 ml tărie, fie 330 ml bere. Aceasta este cantitatea recomandată la o masă adulților, cu excepția celor care au risc de cancer de orice tip, persoanelor care au trigliceridele crescute, ficatul gras, hiper- tensiune, diabet sau pancreatită. Această categorie de oameni ar trebui să consume alcool doar ocazional. Evident că, atunci când se sărbătorește un eveniment deosebit în familie sau în grupul de prieteni ori când există deja dependență, nimeni nu mai ține cont de ce e normal și ce e corect… Pentru a nu avea totuși de suferit, specialiștii recomandă ca alcoolul să nu fie consumat niciodată pe stomacul gol. Băut înainte de masă, acesta crește pofta de mâncare și vă amețește mai repede. În schimb, dacă e consumat după masă, se absoarbe mai lent și este redus efectul imediat asupra organismului. De aceea, înainte de a da peste cap un pahar cu vin, tărie sau bere mâncați alimente sățioase, cu un conținut bogat în proteine.

Pentru fiecare pahar cu tărie consumați trei cu apă

614 3 3Anturajul are un rol extrem de important și vă poate influența. Nu încercați să țineți ritmul cu persoanele care au „antrenament”! Dacă doriți să participați la o competiție, aceasta nu e cea potrivită. Un truc care dă rezultate atât în privința întârzierii beției, cât și a prevenirii stării de rău și îngrășatului e următorul: pentru fiecare pahar cu alcool consumat beți trei pahare cu apă. În primul rând fiindcă tăria contribuie la eliminarea apei din organism, conducând la deshidratare și, în al doilea rând, pentru că, odată ce consumați apă, veți tăia puțin din elanul de a bea încontinuu bere, vin etc.

Lichiorul și cremele de whisky au cele mai multe calorii

În ceea ce privește alegerea licorilor, întotdeauna e util să optați pentru un vin de casă sau pentru unul dintr-o cramă consacrată, care nu are adaus de zahăr decât pentru băuturile cremoase şi dulci. Lichiorurile de orice fel sunt strict interzise, deoarece au un conținut ridicat de zahăr, aditivi și calorii! Spre exemplu, Chocolate Martini, ce conține un amestec obținut dintr-o băutură spirtoasă (vodcă, rom sau brandy), cremă de cacao, sirop și lichior de ciocolată, are 438 kcal la 100 ml, aproape cât un „hamburger”! Iată și un alt exemplu: lichiorul de ciocolată se face din boabe de cacao topite și conține 55% unt de cacao, deci foarte multe grăsimi. Un gram de lipide se metabolizează în 9 kcal, față de un gram de proteine/glucide, care se metabolizează în 4 kcal.

Tequila sau triplu sec sunt mai „miloase” cu silueta

Cocteilurile care conțin suc de lămâie, tequila sau triplu sec se pare că sunt ceva mai „miloase” cu silueta. În plus, potrivit nutriționiștilor, pot avea și unele beneficii pentru sănătate. Sucul de lămâie are doar 31 kcal la 100 ml și, pe lângă sărurile și vitaminele cu care se mândrește (A, B și C), are abilitatea de a crește viteza de metabolizare a grăsimilor. Prin urmare, ajută la slăbit! De asemenea, o cură cu suc de citrice e utilă pentru tonifierea organismului, creșterea imunității și revigorare, are efect calmant și rezultate vizibile în lupta cu celulita. 100 ml tequila conțin 110 kcal, ceva mai puțin decât restul băuturilor alcoolice. Printre ingredientele ei se numără și un extract din agave, astfel că stimulează și secreția de insulină. În schimb, martini, chiar dacă este amar, conține destul de multe calorii, astfel că nu este prea „prietenos” cu silueta. Dacă vreți neapărat să beți, alegeți mai degrabă triplu sec, cu care se fac cocteiluri destul de „sărace” în calorii, sfătuiesc nutriționiștii!

Dacă sunteţi consumator constant şi vreţi să slăbiţi, dar nici nu puteţi renunţa la acest viciu, încercaţi să micşoraţi dozele şi să aveţi cel puţin o zi din săptămână în care să beţi doar apă

Fiţi şoferul familiei

Pentru a nu crește prea mult pofta de mâncare și a ajunge în situația în care să consumați mai mult decât are nevoie organismul dumneavoastră, puteți înlocui alcoolul cu variantele nonalcoolice de bere sau vin. Aportul caloric nu diferă prea mult, dar sigur veți evita mahmureala de a doua zi. Plus că fiecare aliment neconsumat contribuie la păstrarea siluetei dorite. Mai mult decât atât, puteți veni în ajutorul celor dragi, conducându-le mașina în drum spre casă dacă sunteți singurul șofer care va trece testul fiolei în caz că vă oprește Poliția.