Main menu

header

613 3 1de Gabriela Militaru

De obicei, atunci când auzim despre persoane care au slăbit în mod miraculos ne așteptăm să fie vorba despre celebrități care dispun de resurse financiare pentru a urma tot felul de diete. Din fericire, există și multe cazuri de oameni obișnuiți, care, cu multă voință și cu un minimum de spirjin specializat, reușesc să piardă surplusul de kilograme și să se simtă sănătoși.

Neatenția a dus-o la obezitate

613 3 3Oamenii au cele mai diverse motive atunci când încep o cură de slăbire. Cei mai mulți dintre ei o fac pentru a-și recăpăta sănătatea. Cei mai mulți se hotărăsc să slăbească deoarece grăsimea le afectează sănătatea. Alte motive ar fi: aspectul fizic, stima de sine și chiar starea de spirit. Pentru Karen Wright, mamă a trei copii, din Liverpool, Anglia, motivele au fost cu totul altele. Marea pasiune a femeii, în vârstă de 46 de ani, au fost dintotdeauna caii. În tinerețe, ea adora să călărească. Doar că, odată cu venirea pe lume a celor trei copii ai săi, Karen și-a neglijat dieta. „Făceam ceea ce fac multe mame: terminam tot din farfurie după ce ei se ridicau de la masă pentru că detest să irosim mâncarea”, mărturisește ea. „Aveam grijă ca ei să mănânce cât mai sănătos, doar că eu sfârșeam prin a mânca din trei farfurii o dată sau prin a neglija ceea ce pregăteam pentru mine”, explică aceasta. Fiind foarte ocupată cu creșterea copiilor și cu munca, pur și simplu nu a mai avut timp să se gândească la felul în care arată. Privind înapoi, Karen își amintește că din când în când simțea nevoia să-și cumpere haine cu o măsură mai mari. Și tot așa, până ce, în urmă cu 15 ani, Karen s-a urcat pentru prima oară după mult timp pe cântar. „Avem 146 de kilograme. Nu mi-a venit să cred!”, recunoaște ea cu tristețe. Atunci și-a dat seama și că nu mai călărise de ani întregi. Cu siguranță nici nu se punea problema să mai facă asta. „Și dacă aș fi reușit, printr-un miracol, să urc pe cal, cu siguranță, l-aș fi ucis”, spune Karen, care, pe lângă obezitate, suferea și de depresie și de tulburare bipolară. Acesta a fost momentul în care ea a decis că vrea să slăbească. Dorința de a călări din nou și de a fi sănătoasă a revenit cu așa forță, încât Karen a știut că asta o va ajuta să piardă kilograme.

A recurs la un program care îi arăta cum să aleagă mâncăruri hrănitoare

După câteva zile în care s-a înfometat și a căutat tot felul de informații pe internet, Karen Wright și-a dat seama că singura soluție era să ceară sfatul unui specialist. Acumulase prea multe kilograme pentru a reuși să le dea jos în mod sănătos de una singură. Așa a aflat de programul „Slimming World”, fondat în 1969, și care este, în prezent, cel mai eficient club de gen din Marea Britanie. Clubul destinat celor care doresc să slăbească are un plan de hrănire foarte flexibil, care îi ajută pe oameni să slăbească și apoi să-și mențină greutatea în mod sănătos. Planul nu îi încurajează pe oameni să se cântărească foarte des sau să numere caloriile pe care le mănâncă. În schimb, programul le arată oamenilor cum să aleagă mâncăruri hrănitoare, cum să consume mai puține produse dăunătoare siluetei fără să se înfometeze. Dieta dă liber unui număr mare de alimente cum ar fi carnea slabă, peștele, carnea de pui, orezul, semințele, legumele (inclusiv cartofii), fructele și chiar pastele. Pentru a asigura o dietă echilibrată, porțiile zilnice de mâncare permit puțină pâine, cereale, brânză și lapte. Uneori, sunt permise chiar și vinul, ciocolata sau sosurile. Urmând acest regim, Karen Wright a slăbit inițial 20 de kilograme. „Când am început programul aproape că nu știam ce gust au legumele. De fapt, singurele legume pe care le mâncam până atunci erau garniturile la friptura de duminică seara. Dar nu aveau cum să mă ajute în condițiile în care nu ratam niciodată nici budinca Yorkshire cu multă grăsime. Apoi, după masă, mâncam neapărat plăcintă cu mere sau măcar înghețată”, recunoaște Karen.

În dietă are permise spaghete şi pizza

613 3 2Diferența dintre vechiul stil de viață și cel nou nu a fost ușor de suportat pentru Karen Wright. După ce a reușit să scape de 20 de kilograme, ea a renunțat la dietă pentru că „viața s-a interpus cumva”. Timp de mai multe luni, ea a reușit să se păstreze la greutatea obținută cu ajutorul programului, însă nu era încă pe deplin mulțumită de rezultate. Încă nu avea încredere să călărească din nou, pentru că la peste 100 de kilograme se temea în continuare că i-ar putea face rău calului. „Visul meu era să urc din nou pe cal, dar știam că sigura cale să pot face asta din nou era să slăbesc mai mult. Așa că am reînceput regimul cu forțe noi, mi-am regândit modul de viață și felul în care mâncam”, povestește Karen. Un meniu dintr-o zi obișnuită a vieții lui Karen nu arată deloc rău, ba dimpotrivă, pare foarte sănătos și apetisant.

Mic dejun: un fruct și un iaurt cu migdale;

Prânz: o supă făcută în casă și cartofi sau orice altă rădăcinoasă la cuptor;

Cină: oricât de multe legume coapte sau spaghete Bolognese sau pizza cu blat extrem de subțire, piure de roșii și foarte puțină brânză.

Din când în când, Karen strecoară în rețetele sale și puțină carne slabă de pui sau de pește. În felul acesta, marea iubitoare de cai a reușit să piardă încă 44 de kilograme. La o înălțime de 1,76 cm și o greutate de 82 de kilograme, se simte foarte mândră că a avut voință să nu cedeze ispitelor culinare.

„Dacă aveți probleme cu greutatea nu evitați să cereți sfatul unui specialist care să vă sugereze un regim alimentar personalizat“ (sfatul lui Karen Wright)

Şi-a descoperit o boală gravă

După ce și-a dovedit sieși că poate slăbi, Karen Wright a reușit să-și îndeplinească și visul pe care îl avea de mai bine de 20 de ani: să călărească. „Am plecat cu toții în vacanță în Spania, la Salou. Când am ajuns acolo, totul fusese organizat dinainte. A fost pur și simplu magic”, își amintește ea. „Am fost atât de încântată, încât am plâns. Nici nu îmi amintesc foarte bine pe unde m-am plimbat. Cu siguranță era o priveliște frumoasă, doar că eu nu m-am concentrat decât la cal din momentul în care am urcat în șa și până când am coborât”, spune Karen, care îi este recunoscătoare dietei și nutriționistului cu care a colaborat şi pentru sentimentul divin pe care l-a simţit din nou după două decenii. Pierderea kilogramelor a ajutat-o însă și mai mult. Odată cu scăderea în greutate, medicii și-au dat seama că ceva era în neregulă cu stomacul său. În timp ce braţele și picioarele i se subțiau, stomacul îi rămânea în continuare umflat. După mai multe teste și analize medicale, doctorii au aflat că aceasta suferea de hiperplazie la nivelul uterului. Ca urmare, ea a suferit o operație de histerectomie, prin care s-a îndepărtat riscul ca boala să se transforme în cancer. „Cine știe ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu slăbeam”, spune ea. În plus, Karen a învățat din nou să se bucure de felul în care arată. „La petrecerea de Crăciun am purtat o pereche de pantaloni scurți din catifea în care m-am simțit fantastic. Și am împrumutat cizmele peste genunchi ale fiicei mele. Nici nu-mi mai amintesc de când nu am mai avut atâta încredere în mine”, se bucură Karen.